Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:17, 12. 4. 2016.

| Politika

Za stranačke plakate svuda po gradu još nema kažnjenih

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
sl1
Naprednjaci prednjače; foto: Vanja Keser

Iako već par nedelja stranački plakati ruže niške ulice, stajališta, fasade zgrada, komunalne inspekcije su tek ovih dana izdale nekoliko upozorenja o uklanjanju, a još uvek nije napisana nijedna prekršajna prijava.

Prema Odluci o oglašavanju, stranački plakati i druge reklame ne smeju se lepiti tamo na mestima koja nisu predviđena za reklamiranje.

Uprkos tome, stranački aktivisti ih lepe na bandere, fasade zgrada, trafo-stanice, kante za smeće, autobuska stajališta.

Dok u komunalnoj policiji kažu da mogu da pišu prekršajne prijave samo ako nekog zateknu na licu mesta što se dosad nije desilo, komunalni inspektori bi trebalo da kažnjavaju i mimo toga.

Međutim, ove stranačke aktivnosti zasada teku bez posledica.

Saša Markišić, načelnik uprave Gradske opštine Medijana, koja je i najmnogoljudnija opština koja “pokriva” i centar grada, kaže da je inspekcija zasad obišla i slikala svako mesto gde ima plakata, a nije dozvoljeno. Stranke su, kaže, obaveštene i izdato je nekoliko upozorenja o uklanjanju. 490x370-SNS-plakati Zasad nema kažnjenih; foto: Vanja Keser

Procedura je takva da najpre ide upozorenje, inspektor ode u stranku, pokaže sliku plakata i traži da se uklone. Ima onih koji izađu i uklone. Međutim, kad nam se akumuliraju slučajevi, kad skupimo i proverimo sve činjenice, protiv onih koji u međuvremenu nisu uklonili plakate, biće podneta prekršajna prijava - kaže Markišić.

Prema njegovim rečima, prvo upozorenje je izdato Srpskoj naprednoj stranci koja je “prva počela sa lepljenjem”, nakon čega su naprednjaci uklonili svoje plakate “sa par mesta”. U međuvremenu je “neka druga stranka lepila, pa su ih naprednjaci opet prelepili”.

U Opštini Palilula objašnjavaju da od komunalne policije nisu dobili nijednu prijavu, ali su po službenoj dužnosti “u dva predmeta doneli rešenje o uklanjanju”.

To je prva mera, a nakon toga ide podnošenje prekršajnih prijava. Prekršajni postupci traju i po godinu dana, to već zavisi od suda i ne ide odmah. Dakle, ne mogu odmah da budu kažnjeni. Mi zasad prikupljamo sve podatke da kada šaljemo, šaljemo sve odjednom. Moramo da utvrdimo činjenice, ko je šta gde lepio, kako naše prijave ne bi bile odbačene u Prekršajnom sudu - objašnjava pravnik iz ove Opštine Velizar Pešić.

IMG-20160411-075836 Plakate sa fasada zgrada trebalo bi da skidaju sami stanari; foto: D. T. Dok ostali uglavnom nisu želeli da preciziraju koja stranka prednjači u lepljenju plakata na zabranjenim mestima, šef komunalne inspekcije u Opštini Pantelej Sunčica Nikolić rekla je da na teritoriji ove opštine najviše plakata SRS-a i SNS-a.

Tokom prošle nedelje smo pokrenuli akciju skidanja plakata, inspektori su pokrenuli postupke, napravili zapisnike, slike, kontaktirali stranke čiji su ti plakati, tako da su postupci u toku. Još uvek niko nije kažnjen, jer oni imaju nekoliko dana da uklone plakate. Ukoliko to ne urade, ide prijava - kaže Nikolićeva.

Načelnik uprave Gradske opštine Crveni Krst Vlastimir Petrović kaže da inspektori ove opštine još uvek nisu izdali nijedno upozorenje i da će danas izaći na teren.

Od danas do petka će krenuti inspektori pa ako nešto ima, pisaćemo upozorenja i prijave. U odnosu na raniji period daleko je manje plakata. Udarna mesta su bili podvožnjak na Bulevaru 12. februar i podvožnjak prema naselju Nikola Tesla, sad tamo nema plakata. Ali izaći ćemo na teren pa ćemo videti - kaže Petrović.

Ni Niška Banja, kaže Slaviša Krstić iz komunalne inspekcije ove opštine, “nije kritična” jer je opština mala, tako da nema, prema njegovim tvrdnjama, mnogo plakata, a time ni mnogo posla za inspekciju.

Inspekcije su obavile kontrolu, ovih dana ćemo imati kompletne podatke ko, gde i koliko lepi. Kampanja traje već neko vreme, ali nije bilo lepljenja do pre neki dan, počelo je malo intenzivnije u zadnja dva-tri dana. Prvo će biti upozoreni, pa onda ide prekršajna - kaže Krstić.

Inače, ni komunalna policija dosad nije napisala nijednu prijavu, jer, kako kažu, morali bi da uhvate nekog na licu mesta dok lepi plakate, a to se nije desilo. Kako su objasnili, stranački aktivisti “uglavnom lepe noću” kada komunalna policija ne dežura.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • S Palilulu

    18:33 // 13. 4. 2016.

    Meni je najsmesnije to sto na raskrsnici kod Palilulske pijace postoje mnogobrojni plakati, koje narod uzme lepo iscepa, a SNS-ovci onda ponovo nalepe i tako u krug. More, uporni ovi naprednjaci, nema sta...

  • Dexter

    11:43 // 13. 4. 2016.

    Mene više interesuju ljudi koji lepe te plakate. Njih bi trebalo slikati i sačuvati fotografije. Ako hajduci opet dobiju izbore, to su nam budući radnici uprave i javnih preduzeća, članovi i predsednici upravnih i nadzornih odbora, a verovatno i po neki budući direktor preduzeća. Tako su se kalili i ovi sadašnji foteljaši.
    Ili neko misli da te štrokave plakate lepe iz zadovoljstva?

  • dimilius

    09:50 // 13. 4. 2016.

    uzas, uzas, uzas. grad je tapaciran sns plakatima

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: