Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:58, 12. 2. 2019.

| Politika

Za zagađen vazduh u Nišu DSS krivi neplansku gradnju

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
dss niš
DSS na novom početku u Nišu; Foto: JV

U Nišu postoji poremećaj strujanja vazduha zbog neplanske bespravne gradnje, tvrde iz Demokratske stranke Srbije, a za to krive gradsku vlast i građevinsku inspekciju koja ne ruši nelegalne zgrade.

Aktuelnoj temi o zagađenju niškog vazduha, doprinos je dalo i novo rukovodstvo DSS u Nišu. U ovoj stranci se pitaju kako je Niš od “vazdušne banje” postao grad 5 puta zagađeniji od Pekinga. Krive “skupu” Toplanu zbog koje, kako kažu, građani prelaze na jeftinije grejanje koje zagađuje.

Međutim, pored toga što niču dimnjaci, u DSS napominju da niču i nove zgrade “gde im nije mesto”. Zamenica poverenika Gradskog odbora DSS Suzana Antić kaže da je povećan broj zgrada poremetio i strujanje vazduha.

To se dogodilo tako što dolazi do neplanske gradnje, uglavnom bespravne, što su određena mesta na kojima nisu ranije bile izgrađene zgrade upravo iz tog razloga - da bi došlo do strujanja vazduha, ta mesta su zatvorena visokim zgradama. Zato je odgovorna vlast - rekla je Antićeva.


A zgrade se grade nelegalno?

U uigranoj akciji koja se ponavlja, kako objašnjavaju iz DSS, investitori plate sve takse i sagrade zgradu od 2.000 kvadrata, a zatim je ubrzanom gradnjom prošire i do 5.000 kvadrata. A gradska inspekcija je nadležna za zgrade samo do 2.000 kvadrata.

Gradska vlast ne zaustavlja to zidanje pošto nije nadležna. Ali, onda tu ide sistem gluvih telefona, dok oni obaveste republičku inspekciju, pa dok ona reaguje. Dok se to vrzino kolo izvrti, investitor je već sazidao zgradu od 5.000 kvadratnih metara, a platio je takse za 2.000 kvadratnih metara. Troškovi po kvadratnom metru su oko 50 evra, što znači da investitor utaji negde oko 150.000 evra samo za jednu zgradu - navodi Antićeva.

Taj novac, Antićeva, može biti upotrebljen za neke od problema u Nišu - za socijalna davanja, kulturu, infrastrukturu, razvoj turizma i “svega što nije onako kako treba da bude”.

Građevinska inspekcija nije nikada srušila nelegalnu zgradu. Građevinskim inspektorima se dešava da im u centru grada osvane zgrada od 2.000-5.000 kvadratnih metara. Nije im u nadležnosti, ali osvane, nezakonito. Nema nikakve odgovornosti za investitore koji to rade - navodi Antićeva.

Mandat svakog građevinskog inspektora, dodaje Antićeva, obeležila je po jedna podignuta nelegalna zgrada u centru grada, dok nijedna nije srušena.

Pored zagađenja koje su povezali sa nelegalnom gradnjom, u novom timu DSS najavljuju da će se na sličan način baviti i drugim gradskim problemima, kako kažu, dubinski.

Istakli su i problem produžene adolescencije mladih, kao i odumiranje sela. Na nacionalnom planu, politika im je trougao: Srbija i EU, saradnja bez članstva - Kosovo je Srbija - Urediti Srbiju.

Dodali su i da podržavaju aktuelne građanske proteste, ali ih ne vode.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Зоран Васиљевић

    13:53 // 14. 2. 2019.

    У грађевинску, финансијску и правну причу око нелегалне градње не улазим. Али генерално повезивање "поремећаја струјања ваздуха у граду због непланске бесправне градње" а истовремено непомињање стварних разлога загађења је нонсенс који нисам очекивао од странке која баштини велику прошлост. ДСС у Нишу је нажалост дошла дотле да су наступи њених садашњих челника постали тема за спрдњу и исмејавање

  • Milos

    13:26 // 13. 2. 2019.

    Dosta solidna prica

  • Sasa

    11:44 // 13. 2. 2019.

    Sendvicari krenuli,a strucnjaci nek potvrde da li ima istine ili ne!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: