Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:06, 9. 12. 2021.

| Politika

Zakon vraćen, traju dogovori da li se povlače i blokade ili nastavljaju proteste u subotu

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
protets
Najavljuju se nova okupljanja: foto: JV

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio da je Zakon o eksproprijaciji vratio na na razmatranje i predložio javnu raspravu, kao i da su predložene izmene određenih članova Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, protesti i blokade puteva najavljene za subotu za sada su neizvesni. Koorganizatori protesta Ekološki ustanak najavljuju za danas sastanak na kome će govoriti o nastavku blokada i protesta.

Iz organizacije Kreni-promeni kažu da su ispunjeni svi zahtevi protesta, ali da ukoliko sve ne bude formalno-pravno završeno do petka, u subotu opet sledi blokada saobraćajnica u Srbiji.

Pre saopštenja Vlade i još jednog vanrednog obraćanja predsednika Vučića, protesti i blokade bili su dogovoreni na oko 50 lokacija u zemlji. Ipak, protesti i blokade puteva tokom dve prethodne subote već su dali rezultate, a da li će ih biti i dalje, možda i sa novim zahtevima, znaće se najkasnije do sutra.

Savo Manojlović iz inicijative Kreni-promeni saopštio je da opcija nastavka blokada i dalje postoji.

Ako završe sve formalno-pravno do petka, proslava na Trgu Republike. Ako ne završe, vidimo se na Gazeli - napisao je on.

Iako su i Manojlović, ali i mnogo građani već objavili pobedu, iz Ekološkog ustanka kažu da su građani "još uvek daleko od konačne pobede".

To je važna pobeda građana, jer smo masovnim izlaskom na ulice primorali vlast da odustane od predatorskih zakona, kao što smo tokom proteklih meseci i godina zaustavili izgradnju mini-hidroelektrana na Staroj planini, obuzdali uništavanje bare Reve i sprečili zakon o vodama - navode iz Ekološkog ustanka.

Ipak, kažu da konačan cilj nije ispunjen, a to je proterivanje Rio Tinta i toksičnog uglja iz Srbije, kao i brisanje projekta Jadar iz prostornog plana Loznice.

Da li će se protesti i blokade nastaviti, kažu, odlučiće na sastanku zakazanom za večeras.

U četvrtak uveče se održava veliki koordinacioni sastanak sa aktivistima i udruženjima iz 63 grada tj. lokacija gde su prethodnih dana organizovane blokade, a na kom će se zajednički odlučiti o nastavku blokada i protesta, jer uspeh naše borbe zavisi isključivo od zajedništva - pišu u saopštenju.

Da povlačenje Zakona o eksproprijaciji, kao i najavljene izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi predstavljaju veliki uspeh građana, kažu iz inicijative Nedavimo Beograd. Dodaju, međutim, da to nikako ne znači da je bitka protiv Rio Tinta i drugih štetnih projekata gotova i dobijena.

Uprkos tome, ovo je jedan od retkih trenutaka kada je kriminalni režim Srpske napredne stranke ustuknuo pred građanima i čestitamo svim učesnicima blokada na trudu i borbi. Naše društvo suočava se sa složenim problemima, a jedini način da se sa ovim problemima izborimo, ali i jedini način na koji možemo biti sigurni da će se sa projektima kao što su Rio Tinto, Linglong ili Čukaru peki, stati, jeste da smenimo ovu vlast i na najvažnija mesta odlučivanja postavimo ljude kojima je javni interes na prvom mestu - kažu iz te inicijative.

Pre povlačenja Zakona o eksproprijaciji i najave izmena pojedinih članova usvojenog Zakona o referendumu, protesti i blokade puteva i mostova bili su zakazani na oko 50 lokacija u zemlji.

Među "pobunjenim" gradovima po prvi put je najavljen i Pirot, a protesta će, ako se oni nastave, opet biti i u Nišu, Vlasotincu, Prokuplju, Leskovcu, Aleksincu i Vranju.

Prema radnijim najavama ukoliko se protesti nastave, Piroćanci će blokirati Golemi most na Nišavi, dok će u Nišu kao i prošlog puta okupljanje, ukoliko ga bude, biti u Ulici Nikole Pašića kod Skupštine grada, dok je najavljeno i blokiranje kružnog toka kod parka Svetog Save.

Ako ne bude odluke o prestanku protesta i blokada, građani će svoje nezadovoljstvo i ove subote iskazati u Vlasotincu, gde se planira blokada kod Moravičkog mosta, kao i u Aleksincu, Leskovcu, Prokuplju i Vranju.

Podsetimo, prvi protest i blokada se desio poslednje subote novembra. Tada je blokiran auto-put E75 u Beogradu, ali je jug ovo iskazivanje nezadovoljstva građana prespavao. Nedelju dana kasnije, pored Niša, saobraćajnice su blokirane kod Leskovca, Vranja i nedaleko od Kuršumlije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Student

    17:55 // 9. 12. 2021.

    AJMO SVI NA GOOGLE RECENZIJE HOTELA AMBASADOR DA SE ZAHVALIMO SA PO JEDNOM KEČUGOM!
    Oni će nama lepe Vučića u naš grad...

  • Robin Hud

    15:57 // 9. 12. 2021.

    Naravno da bi trebalo nastaviti sa protestima, jer ovakva prevarantska vlast je htela bez diskusije da nametne lopovske zakone, ako prodje prodje. Znamo da nije prvi put da nam namecu nebulozna resenja (smanjenje penzija, do juce su svi iz petnih zila branili ove zakone, nisu dozvolili antireklamu protiv Rio Tinta, blokirali TV samo za sebe,....)

  • Ђраган Дилас

    13:39 // 9. 12. 2021.

    Да се ја питам, ишао бих до краја, још мало фали, верујте!

    • Smuk

      16:19 // 9. 12. 2021.

      @Ђраган ... : Mnogima mnogo fali...
      Ali, ne znam šta ? Znam šta im fali ali ja im to ne mogu dati. Bog je to odredjivao ! Sejao !

    • Des - pot

      18:02 // 9. 12. 2021.

      Smuk, ja sam čuo, ne znam dal' je istína, da Bog nije sejaó, nego mu se icepío džak, tu iznad Niš!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: