Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:31, 30. 1. 2020.

| Politika

Zatvor i ludnica u opisu Niša, javnost traži izvinjenje gradonačelnika Leskovca, ne i njegov niški kolega

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti
goran cvetanović
Ponelo ga: Foto: printskrin

“Niš nije neki grad, 3 slova, na ulazu zatvor, na izlazu ludnica” - tako je najveći grad južne Srbije opisao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. Dok predstavnici niške opozicije traže da reaguje prvi čovek Niša i traži izvinjenje od leskovačkog kolege, gradonačelnik Darko Bulatović se ne oglašava.

Istina je da Leskovac u nazivu ima 5 slova više od Niša, ali ima i zatvor na ulazu iz pravca Vučja, kao i Niš. Ima i bolnicu na izlazu iz grada sa odeljenjem za psihijatriju, kao i Niš Toponicu, ali se ni jedno ni drugo ne zove ludnica, niti se ikada zvalo, već psihijatrijska ustanova.

Na Balkanu su se svađali i sukobljavali: narodi protiv naroda, narodi međusobno, države, pa čak i prve komšije, jedino još nisu komšijski gradovi međusobno.

Nekadašnji radikal, a danas naprednjak, leskovački gradonačelnik opalio je “otrovnu strelicu” prema “komšiji južnjaku” i time je svom nizu bisera dodao novi - uvredu celom Nišu.

Niš - grad sa 3 slova, na ulaz zatvor, na izlaz ludnica, to baš i nije neki grad - rekao je Cvetanović.

Ovu retoričku egzibiciju kojom je uvredio susedni grad Cvetanović je izveo dok je o svojim rezultatima govorio u sali Skupštine i predstavljao Leskovac kao akademski centar strukovnih studija.

Sa ovakve izjave za javnost nisu iznenađenje tumači Mladen Jovanović iz Nacionalne kolaicije za decentralizaciju. Ocenjuje je kao izraz političke nekulture, ali i kao rezultat negativne selekcije kadrova u strankama.

U ovom slučaju u stranci na vlasti koja pre svega ceni odanost i pokornost, dok bilo kakve druge karakteristike - znanje, sposobnosti ili kultura izražavanja, nikom nisu važne - kaže Jovanović.

Šef niških demokrata Miodrag Stanković rekao je da je Cvetanović uvredio sve građane Niša i da im duguje izvinjenje zbog toga.

Po prvi put u istoriji došli smo do toga da jedan gradonačelnik napada komšijski grad. Ova Vaša izjava je samo jos jedan doprinos u podeli i razdoru Srbije na čemu vaša stranka svesrdno radi svih ovih godina - kaže Stanković.


Gde je reakcija Darka Bulatovića?

Spornu Cvetanovićevu izjavu preneli su mnogi nacionalni mediji, postala je viralna na internetu, a tema je i političke javnosti. Ipak, na uvredu Nišu prvi čovek grada Darko Bulatović nije javno odreagovao i odgovorio svom stranačkom kolegi.

Pitanja i zahtev za komentar upućena su i njegovom Kabinetu, ali odogovora nema.

Jovanović iz NKD-a ocenjuje da bi Bulatović trebalo da reaguje.

Podsticanje ovakve vrste neprijateljstva između dva grada koji su intenzivno povezani kroz ljude, ekonomiju i kulturu. Ovo je intenziviranje nekog lošeg odnosa koji bi trebalo da se primiri. Da imamo gradonačelnika Niša koji je zaista predstavnik građana, ja bih bio siguran da će taj čovek da odreaguje, ali ovako s obzirom da su obojica izraz istog sistema, ja to ne očekujem, iako bi zaista trebalo - rekao je Jovanović.

Direktor NKD Bulatovićevo ćutanje tumači i kao odraz političkog sistema jer građani nisu birali Bulatovića, pa se on ne oseća nadležnim da štiti ugled Niša.

Odgovor od Bulatovića traži i lider niških demokrata Stanković.

Inače, do sada je javnost više puta tražila odgovornost Cvetanovića zbog postupaka i izjava, ali se njegova SNS nikada nije oglašavala i do sada se nije suočio sa političkom ili nekom drugom odgovornišću.

Izvor: Jugpress

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos Krstic

    19:10 // 2. 2. 2020.

    Ovakav govor uvek mozemo ocekivati od onih "ljudi-politicara" koji su preskocili osnovnu i srednju skolu i odmah "upisali" fakultet. Ovo STVORENJE je nus produkt takvog obrazovanja

  • dr

    21:24 // 31. 1. 2020.

    jedino od babusnicu lep ulaz

  • Arhangel Mihajlo

    18:35 // 31. 1. 2020.

    Oprosti mu boze...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: