Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:42, 7. 2. 2018.

| Politika

Žene SPS: Želimo da se naš rad vrednuje

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Forum žena SPS
Kažu da se zalažu za više žena na rukovodećim funkcijama; Foto: JV/V. Milić

Jedina žena u Gradskom veću Niša je iz redova socijalista - Jelena Mitrovski i zadužena je za kulturu. Iz Foruma žena ove partije najavljuju da će raditi na poboljšanju položaja žena na političkoj sceni, ali i u društvu.

Posmatrajući ženu kroz prizmu porodice, predsednica Foruma žena Javorka Ranđelović smatra da ima prostora da se unapredi njen položaj. Najavljuje da će se članice SPS-a, partije koja je u vlasti i na nivou Republike i na lokalu, zalagati da žene dobiju bolji tretman.

Poboljšanje populacione politike, stimulativne mere za mlade bračne parove, politika zapošljavanja makar jednog roditelja, dečiji dodatak za svako dete, bez liste čekanja otvaranjem novih vrtića, podsticanje rađanja drugog deteta, uvođenje subvencija od strane Grada - neke su od mera koje smatraju poželjnim.

Imajući u vidu da su majke vrlo opterećene, uticaćemo na sprovođenje mera uključivanja oba roditelja u roditeljske funkcije kroz edukativne programe. Radićemo na podizanju svesti javnosti kroz tribine o prevenciji bolesti zavisnosti, o reproduktivnom zdravlju, zaštiti od nasilja - fizičkog, seksualnog, digitalnog i u partnerskim odnosima, kao i vršnjačkog - rekla je Ranđelovićeva.

Dodala je i da zasada ima dovoljno žena na rukovodećim mestima, ali da očekuje da će usvajanjem Zakona o rodnoj ravnopravnosti, statistika biti povoljnija po žene.

Mi ćemo delovati na strukture vlasti da što više žena bude na rukovodećim mestima. Zasada ih ima dovoljno, ali očekujemo sa usvajanjem Zakona o rodnoj ravnopravnosti da ćemo imati veću šansu - rekla je predsenica Foruma žena SPS.

Potpredsednica Foruma Zorica Tadić kaže da se stranka kojoj pripada trudi da uključi žene u donošenje oduka. Pošto su žene većinsko stanovništvo i u partiji je tako, dodaje, što ih motiviše da se bore za još veća prava, naročito u političkom smislu.

Želimo da se naš rad vrednuje, da se uoči naš trud jer smo vrlo uporne i dosledene, sa empatijom pristupamo svemu. Naše drugarice su na važnim mestima u Gradu - imamo većnicu, poslanicu u republičkom parlamentu, odbornice, direktorice u kulturnim instutucijama. Treba da budemo nosioci i kreatori politike, a ne samo da služimo kao podrška nekome - rekla je Tadićeva.

Inače, od 61 odbornika u Skupštini Niša, 20 su žene, dok u Gradskom veću sedi samo jedna članica - i to upravo iz redova socijalista. Od 9 narodnih poslanika iz Niša, samo su 2 žene, dok članica SPS-a iz Niša Ivana Dinić u Parlamentu zastupa interese građana sa juga Srbije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • milisav

    14:55 // 8. 2. 2018.

    ...I bezobrazluku, dodajem. Gde im je Frontmen/ica/? Žarila, palila i upropastili Srbiju. A, sada u izbeglištvu. Ne pustaju je Rusi !!! Neda SPS, jer čuva svoj kadar.

  • Dejan Dimitrijević

    22:57 // 7. 2. 2018.

    Vi ćete "da se zalažete"?!
    Od 1945-te godine vaša partija samo 4 godine nije bila na vlasti!
    Rimsko carstvo jedva da je potrajalo duže nego vaša vlast, koja unesrećuje ovu državu od pamtiveka, cepa je, razara je...
    I sad ćete vi, kao nekakva opozicija, da nekome obećavate za šta ćete da se zalažete u neodređenoj budućnosti!
    Neko bi to nazvao cinizmom. Za mene, reč je o pukoj nepristojnosti!

    • "crvena buržoazija"

      09:57 // 8. 2. 2018.

      Grešiš druže, od 1945 do danas 8 godina nisu bili na vlasti, (oktobar 2000 do leta 2008) samo si u tom podatku pogrešio. Sve ostalo si lepo rekao...

    • Sloba

      11:58 // 8. 2. 2018.

      Pravicemo mi Cobija od blata samo polako, oni su krali al ovi ne kradu vise nego otimajuu. Zivela Partija! ;)

  • Aperkat

    19:45 // 7. 2. 2018.

    Gospodja Mitrevski je zalutala u resor gradske kulture.Vise bi joj odgovarao resor -stajling,manekenstvo i ocuvanje zenske lepote!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: