Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:00, 1. 7. 2013.

| Politika

Živković: Nova stranka nije oksimoron, već ideja

Autor:Miodrag StankovićIzvor:Južne vesti
Zoran-Zivkovic-2.JPG
Zoran Živković, predsednik Nove stranke

Nova stranka nije jezički oksimoron ili politička greška, nego je cilj da se i svojim imenom obavežemo da ćemo stalno biti  savremeniji, moderniji, efikasniji, kaže lider Nove stranke, Zoran Živković.

Srbiji su potrebne nove stranke zato što su postojeće potrošile svoju energiju i kredibilnost. Ali, ne one koje rastu iz otcepljenih delova “bolesnog tkiva postojeće stranke”, već zaista nove koje bi srpskoj političkoj sceni dale novu energiju, ocenjuje Zoran Živković.

- Srbiji je potrebna jedna moderna stranka levice, jer ovo što se danas naziva levicom apsolutno ne može da opravda tu svoju poziciju, a da ne govorimo o desnici. Levica je ovde sklona korupciji, lažima i demagogiji, a desnica je praktično ona kvazipatriotska, šovinistička desnica sa početka devedesetih - kaže Živković.

Zoran Živković Zoran Živković u studiju Južnih vestiNekadašnji premijer Srbije i potpredsednik demokratske stranke, za svoju Novu stranku kaže da je “stranka centra koja se zalaže za slobodno tržište, zaštitu manjinskih i ljudskih prava, za decentralizaciju Srbije, ali bez regiona”.

- Regioni u većini evropskih država su posledica tradicije. Tamo su države stvarane od grofovija, od malih, nezavisnih gradova i to su prirodne granice regiona koji su se spojili. Zamislite da u Srbiji crtate ponovo neke granice! Pa, to će za 5 godina da dovede ponovo do nekih problema. Tradicija srpske decentralizacije su jake lokalne samouprave! - kaže lider Nove stranke.

Kada je reč o reformi političkog sistema, Nova stranka zagovara smanjenje broja poslanika sa 250 na 150 i mešoviti izborni sistem: 100 poslanika bi se biralo direktno, a preostalih 50 po proporcionalnom sistemu.

Da li bi i zašto ta promena dovela do veće političke odgovornosti narodnih poslanika, ali i kako bi trebalo da se bira Vlada da bi premijer, umesto “čuvara koalicije” bio pravi šef Vlade i izbegao ucene koalicionih partnera, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

“Politička nevinost” i “loši primeri”

Zoran Živković tvrdi da skoro dve trećine članova Nove stranke nikada nije bilo u nekoj drugoj stranci.

-  Od desetoro ljudi u predsedništvu, petoro nikada nisu bili članovi nijedne stranke. Dvoje su bili članovi, ali samo članovi nekih stranaka i nas troje starijih smo bili funkcioneri, mi smo loši primeri! Svi ostali su praktično novi na političkoj sceni Srbije, a kažem, 70 % članova je izgubilo političku nevinost ulaskom u Novu stranku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nis

    21:09 // 15. 7. 2013.

    Sram te bilo Zorane Zivkovicu!Provociras nas i teras da se prisetimo tvojih lazi.Skloni se iz javnog zivota da ti narod nebi posle toliko god.sudio.Ne uvlaci mlade ljude u tvoje interesne poslove.

  • Ivan

    13:56 // 2. 7. 2013.

    Napred Zoca Zivkovic!

  • milan mirkovic

    11:37 // 2. 7. 2013.

    Propali preduzetnik ali veliki govornik raznih floskula ponovo u politiku radi novog bogacenja ej Srbijo moja...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: