Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:50, 25. 9. 2014.

| Politika

Živković: Poziv na demokratsku mobilizaciju

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
zivke
Živković u društvu prredsednika niškog odbora Dejana Stojanovića nabraja bitne principe

Zbog toga što u društvu "mnogo toga škripi" i što vlast zavisi od raspoloženja premijera Aleksandra Vučića, lider Nove stranke Zoran Živković u Nišu je najavio mobilizaciju demokratske Srbije.

Mobilizaciju, priča Živković, prvo pokreće Nova stranka u svojim redovima i to 4. oktobra u Nišu. Poziv da im se pridruže upućen je nevladinim, strukovnim organizacijama, ali i političkim strankama.

Od političkih stranaka to može da bude demokratska stranka koja bi trebalo da se vrati izvornim vrednostima i koja bi trebalo da definiše unutar sebe precizno svoju politiku. Sve ostale stranke imaju veliki problem da se vrate na pravi put, jer su njihova rukovodstva ili lideri zagazili u lične interese sa manjim osećajem za javni interes. Tu su i lokalni lideri kao što je Verko u Kragujevcu ili gradonačelnik Pirota - kaže Živković.

živković Živković: Izbori 2016. važni kao oni iz 1996. godine, arhivska fotografijaLider Nove stranke ne odbacuje i mogućnost razgovora sa bivšim ministrom privrede Sašom Radulovićem, ali naglašava da njihov razgovor ne znači da će u budućnosti i biti saradnje.

Nije vreme za estradne sastanke opozicije. Važni su principi i da se dogovorimo šta je čiji deo posla i to ne treba da bude samo koalicija političkih stranaka, već treba da se uključi i nevladin sektor i ljudi od autoriteta, sindikata i druga udruženja - rekao je Živković.

Pošto su principi najvažniji, Nova stranka se odlučila za nekih 7, koji bi svaki potencijalni partner trebalo da ispuni. Oni se odnose na ispunjenje obećanog, okretanje Evropi, uređenje države, slobodno tržište, socijalna pravda, princip protiv laži i plagijata, policija mora da štiti građane, a ne vlast.

Mobilizacija će se postepeno razvijati u naredne dve godine preko pokrajinskih i lokalnih, pa sve do parlamentarnih izbora 2018. godine.

Izbori 2016. treba da donesu minimum ono što su doneli lokalni izbori 1996. godine. Izbori koji će biti 2018. moraju da donesu ono što je doneo 5. oktobar. Bez toga Srbija teško može da se zove evropskom zemljom u 21. veku - rekao je Živković.


Rusija je uvela sankcije EU, a ne EU Rusiji

Jasno opredeljenje svih koji podrže mobilizaciju, kako kaže Zoran Živković biće Evropa. Ipak, to ne znači, tvrdi Živković, zatvaranje vrata Rusiji i uvođenje sankcija kako zahteva EU.

Evropa je uvela sankcije određenim ruskim funkcionerima, a ne građanima. Kupovina ruskog gasa nikom nije zabranjena. Rusija je uvela sankcije EU, Noreškoj, Kanadi i SAD. Mi treba da zastupamo princip suverenosti, kao u slučaju Kosova, i on mora da bude univerzalan i to važi i za Krim i za eventualno stvaranje nove Rusije - objašnjava Živković.

“Čudotvorni” trgovinski sporazum sa Rusijom, kaže Živković, ne postoji. Taj status sa Rusijom ima ceo svet osim EU i SAD. Efekti saradnje po tom sporazumu su minimalni, dok tvrdi da je prema sporazumu sa EU izvoz Srbije na zapad 10 puta veći.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    11:25 // 3. 10. 2014.

    MANJE VINA,MANJE VINA...

  • Kalča

    22:53 // 28. 9. 2014.

    Sve političare proterati iz javnosti. Sve - do jednog! Dok je njih, nema nama nikakvog dobra.

  • nis

    12:50 // 27. 9. 2014.

    Nemoj ti Zivkovicu da nas spasavas.Jos ljudima seku struju zato sto su ti verovali a ti se obogati.Spas Nislijama treba hitno,Perisic je stetocina ali Ti bi bio isto ZLO za Nis.Sami moramo za sebe.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: