Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:40, 19. 6. 2018.

| Politika

Žuti karton za vlast zbog aerodroma, najavljene i krivične prijave

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
inicijativa žuti karton
Opomena niškim čelnicima; Foto: JV

Inicijativa “Ne damo niški aerodrom” dala je simbolično “žuti karton kao opomenu pred isključenje” predsedniku Skupštine grada Radetu Rajkoviću zbog besomučnog odlaganja "aerodromske" sednice i vlastima zbog namere da poklone Aerodrom “Konstantin Veliki” državi. Najavljeni su i crveni kartoni ako poklone aerodrom, ali i krivične prijave rukovodstvu Grada.

Iako je petak rok za održavanje dugo očekivane “aerodromske sednice”, ona još nije zakazana. U finišu ovog dela “aerodromske” afere Mladen Jovanović iz Inicijative “Ne damo niški aerodrom” tvrdi da se niška vlast ponaša neodgovorno, a da se sednica ne zakazuje jer nije stiglo naređenje iz Beograda šta uraditi povodom aerodroma.

Imali smo raznorazne izgovore za neodržavanje sednice. S obzirom da je ostalo još 3 dana, mi danas dajemo žuti karton, pre svega predsedniku Skupštine, a drugi žuti karton spremamo na dan Skupštine ukoliko uopšte pomisle da je dobra ideja pokloniti aerodrom. Vlast koja misli da može da pokloni aerodrom ne sme da opstane u ovom gradu, ako to uradi - kaže Jovanović.

mladen jovanović da li vlast čeka naređenje iz Beograda?; Foto: JV Vlast pokušava da stvori utisak da je aerodrom već poklonjen, a nije, objašnjava Jovanović.

Pokušavaju i da stvore utisak da oni odlučuju ovde nešto u Nišu, a kako stvari stoje, oni i dalje čekaju naređenje iz Beograda, koje još nije doneto - tvrdi Jovanović.

Rade Rajković nije bio kancelariji, pa mu nije i lično uručen "žuti karton".


Spremni i za hitnu sednicu, prijavljen protest

U slučaju da se u ovom cajtnotu vlast odluči za zakazivanje hitne sednice parlamenta u roku od 12 sati, Jovanović kaže da su spremni i za takvo “iznenađenje”.

Mi ćemo onda pozvati sve naše podržavaoce, preko društvenih mreža i na sve moguće načine da dođu. Ono što građani treba da znaju da mi jesmo prijavili skup policiji sve do 23. juna, tako da će taj skup biti apsolutno u skladu sa zakonskim propisima i kad god predsednik Skupštine reši da bude sednica, mi smo ovde - najavljuje Jovanović.


Spremne i krivične prijave

Zbog različitih proceduralnih propusta u procesu poklanjanja aerodroma, predstavnik Inicijative Rastislav Dinić najavljuje da će gradski čelnici biti pozvani na krivičnu odgovornost.

U celom ovom procesu takozvanog poklanjanja aerodroma postoji više elemenata krivičnih dela, a Inicijativa će u budućnosti podneti krivične prijave po svim ovim osnovama - rekao je Dinić.

Predstavnici Inicijative nisu precizirali protiv koga će konkretno biti podnete prijave, rekavši da će to uskoro saopštiti, a neki od razloga, kako navode, jesu ponašanje Gradskog veća, usvajanje izveštaja o aerodromu, kao i postupak smene direktora niške vazdušne luke.

Podsetimo, gradska vlast odlučila je da pokloni aerodrom državi. Nezadovoljne tom odlukom, Nišlije su protestovale, a opozicija i građanska udruženja tražila su smenu gradskog rukovodstva. Ministarka saobraćaja došla je u Niš i rekla da referendum o predaji aerodroma nije potreban. Dodala je i da niška vazdušna luka nema nikakve veze sa koncesijom za beogradski aerodrom, ali je predsednik Vučić demantovao ministarku.

U debati Južnih vesti, učesnici su naveli da su "sva opravdanja za poklanjanje aerodroma laž". Vrh niškog SNS zatim pozvan je na tajni sastanak u Beograd. Konačnu odluku o svemu trebalo je da donesu odbornici Skupštine grada u utorak 10. aprila, ali je sednica odložena zbog, kako su saopštili iz Parlamenta, "dezinformacija interesnih grupa", a iz vrha niškog SNS-a najavili su Vučićev dolazak u Niš. Građani su na zboru, javnim glasanjem, odbili predaju aerodroma.

Ništa značajnije se nije promenilo ni nakon dolaska Vučića u Niš, osim što je on rekao da se neće ljutiti na odbornike svoje stranke koji glasaju po savesti.

Inače, iako je predsednik Skupštine grada Rade Rajković još za sredinu maja najavio sastanak šefova odborničkih grupa i sednicu na kojoj bi se odlučivalo o budućnosti niškog Aerodroma "Konstantin Veliki" u “što kraćem roku”, ni sastanka, ni datuma sednice još nema.

U međuvremenu je smenjen i direktor niškog Aerodorma "Konstantin Veliki" Vladica Đurđanović, ali bi na istoj sednici odbornici trebalo da diskutuju i glasaju i o njegovoj smeni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Razočarani Nišlija

    09:24 // 20. 6. 2018.

    Cela priča oko aerodroma je SAMO IZGOVOR ZA SVE BIVŠE VLADAOCE OVOG GRADIĆA, da imaju elemenata DA NEŠTO TRAŽE I POTRAŽUJU, većina svih Vas bilo u vlasti ili van vlasti grada GLEDAĆETE UVEK SAMO SVOJU KORIST I DOBIT, verovao je ovaj grad 2000 ali je posle to verovanje SKUPO PLATIO jer su mu gospoda 2004 godine prodala najveću i najbogatiju firmu u gradu, ljudi su shvatili da STE SVI ISTI!

    • Student

      21:05 // 20. 6. 2018.

      Cela priča oko aerodroma je priča oko aerodroma i svaki nišlija treba da se bori za svoj aerodrom. A opoziciju koju spominješ niko ne ferma 2%, i oni treba i sami da se sklone.

  • gistro

    14:28 // 19. 6. 2018.

    Podrška inicijativi Ne damo niški aerodrom! Ogroman broj građana je protiv poklanjanja aerodroma jer je njegova potencijalna vrednost, s obzirom na direktnu vezu sa turizmom, privredom, zanatstvom, kulurom i ostalim segmentima grada i regiona neprocenjiva! Čak su i sns odbornici toga svesni, neki od njih koji još imaju savesti su u dilemi. Krivičnoj odgovornosti podleže svako ko nanese štetu gradu

  • Nikola

    13:19 // 19. 6. 2018.

    Moze i zeleznicku stanicu... U stvari, ajde da svaki radnik u Nisu posalje celu svoju platu nekome u Beogradu da on odluci koliko on treba da dobije. To je otprilike cela ova stvar. Svi koji podrzavaju SNS treba da ih je sramota.

    • Milan Stojadinovic

      13:59 // 19. 6. 2018.

      Da oni znaju sta je sramota, ne bi bili za SNS.

    • dragoljub stamenković

      12:57 // 20. 6. 2018.

      Železnička stanica pripada "Infrastruktura železnice Srbije" - Beograd. Nikada nije pripadala Nišu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: