Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Politika

 • vazduh zagađen smog foto vanja Keser2

  Niške demokrate protiv zagađenog vazduha: Hitne mere ili protest

  Besplatni javni prevoz u periodima velikog zagađenja, podsticanje Nišlija manjim cenama da se priključe na "Gradsku toplanu", a za one koji to ne mogu subvencije za ekološko grejanje - neki su od predloga niškog odbora Demokratske stranke kako bi se smanjilo zagađenje vazduha. Predsednik demokrata Miodrag Stanković kaže da su o ovome predali odborničku inicijativu Skupštini Grada, uz napomenu da će, ukoliko se odbornici ogluše o zahteve, organizovati protest.

  (65) detaljnije
 • Izlaze samostalno

  Najbolje za Pirot: Nadležni da ispitaju poslovanje "Vodovoda" zbog sponzorisanja Radničkog

  Zbog toga što je Zoran Nikolić istovremeno na funkciji direktora JP Vodovod i kanalizacija i predsednik pirotskog Radničkog , a ovo Javno preduzeće ih sponzoriše, pirotska opozicija traži od Gradske uprave da ispita poslovanje preduzeća na čijem je čelu Nikolić i potencijlno nenamensko trošenje novca. Nikolić je na čelu Radničkog od 2017. godine, a, iako je još pre godinu dana najavio zamenu na čelukluba, do danas je na toj funkciji.

  (1) detaljnije
 • klub mladih

  Klub mladih podneo pritužbu na rad Nebojše Kocića zbog partijskog zapošljavanja

  Prepiska u Viber grupi SNS-a u kojoj se predsednik Opštine Medijana Nebojša Kocić zalaže za partijsku podelu radnih mesta u javnom sektoru izazvala je reakciju Kluba mladih, pa su podneli pritužbu na njegov rad zbog kršenja Ustava Srbije. Predali su je danas na pisarnici Opštine i traže objašnjenje ili izvinjenje Kocica građanima i mladima koji nemaju partijsku knjižicu.

  (10) detaljnije
 • 2 Milija Miletic foto ALEKSANDAR KOSTIC.jpg 2

  Miletić se ne plaši ni cenzusa od 5 odsto i tvrdi: Dosta sam prepoznatljiv

  U niškim opštinama Medijana, Pantelej i Niška Banja članovi Ujedinjene seljačke stranke, koju vodi narodni poslanik iz Svrljiga Milija Miletić, izabrali su predsednike odbora. Pripremaju se za izbore i veruju da je izborni prag od 3% za njih dostižan, pa će se, kada osvoje mandate, zalagati za veće subvencije poljoprivrednicima i stimulaciju rađanja.

  (11) detaljnije
 • skupćina

  NKD: Smanjenje cenzusa kao zamazivanje očiju umesto suštine

  Namera vlasti da cenzus za ulazak u parlament snizi sa 5 na 3%, prema stavu NKD, šamar je građanima i ekspertskoj zajednici koji godinama unazad zahtevaju smislenu izmenu izbornog sistema - personalizaciju i ravnomernu regionalnu zastupljenost u Skupštini Srbije.

  (2) detaljnije
 • Pirotski SPS isključio Ćirića iz lokalnog odbora

  Grupa socijalista iz Pirota traži raspuštanje Gradskog odbora

  Nezadovoljni radom lokalnog odbora, nekoliko desetina članova pirotskog SPS-a protestovali su, tražeći od centrale raspuštanje Gradskog odbora, tvrdeći da aktuelni predsednik urušava ugled stranke, bavi se unutarstranačkim ucenama i pretnjama, kao i da jeviše puta povredio Statut. Predsednik socijalista Vidojko Panajotović kaže da su "šetači" iz te stranke isključeni još 2018. godine.

  (5) detaljnije
 • srpska desnica niš

  Srpska desnica u Nišu na skupoj i ekskluzivnoj lokaciji, u gradskom lokalu

  Uz bakljadu i pesme Srpska desnica uselila se sinoć u nove prostorije u centralnoj Obrenovićevoj ulici, gde je kvadrat poslovnog prostora najskuplji u Nišu. Na konstataciju novinara da nove stranačke prostorije koštaju najmanje 2. 000 evra mesečno, lider desnice Miša Vacić kaže da mu ne smeta i da je zakup 3. 000 evra, da ih finansiraju donatori, a ne država. Poverenica niškog odbora Suzana Stamenković potvrđuje da je reč o gradskom lokalu, o ceni ne govori.

  (32) detaljnije
 • Kosinus

  Kosinus: Jedini kompromis je priznanje kosovske nezavisnosti

  Potpuno suprotne stavove o nekoliko ključnih pitanja o kosovskom problemu imali su novinari u emisiji "Kosinus" - dok novinarka lista Danas Snežana Čongradin smatra da je jedini prihvatljiv kompromis ove vlasti u Srbiji priznanje kosovske nezavisnosti, urednik u listu Politika Bojan Bilbija ističe da je sporazum najbolje rešenje, ali da za to u Prištini nema dobre volje.

  (3) detaljnije
 • Zvezdan SNS

  Opozicija: Vređanje profesionalnih novinara i stranačko zapošljavanje postali praksa u Nišu

  Niški odbor Stranke slobode i pravde i Narodna stranka osuđuju ponašanje prvog čoveka niškog SNS-a Zvezdana Milovanovića, koji je nakon dokaza o stranačkom zapošljavanju u Nišu vređao novinara Južnih vesti i smatraju da bi u civilizovanom društvu novinar koji otkrije i dokaže ovakve zloupotrebe bio dobitnik nagrade, a naprednjaci kažnjeni.

  (20) detaljnije
 • Zvezdan Milovanović

  Poverenik SNS Niš vređao novinara “Južnih vesti” nakon teksta o stranačkom zapošljavanju

  “Nebitni ste”, “lažovi”, “nepismeni”, samo su neke od uvreda koje je poverenik niških naprednjaka i vlasnik Kopernikus televizije Zvezdan Milovanović uputio novinaru Južnih vesti, samo sat vremena nakon što je objavljen tekst o partijskom zapošljavanju, koji je zasnovan na procureloj Viber prepisci SNS funkcionera.

  (56) detaljnije
 • odbornici lebane

  Ombudsman: Vratiti mandate nelegalno smenjenim odbornicima u Lebanu

  Da je šestoro odbornika u Lebanu nelegalno krajem 2017. godine smenjeno, smatra Zaštitnik građana, zbog čega je Skupštinu i predsednika Opštine opomenuo da poštuju zakon. Vrata Skupštine ovim odbornicima zatvorena su više od 2 godine, a iako imaju odluke suda i Ministarstva da im se mandati vrate, opštinsko rukovodstvo na ove zahteve ćuti. Zaštitnik građana dao je nadležnima rok od 60 dana da smenjenim odbornicima vrate mandate i upute izvinjenje.

  (1) detaljnije
 • SPS

  Socijalisti sa juga stali iza Dačićeve izjave da se preispita srpsko držljavnstvo Crnogoraca

  “Oni koji podržavaju crnogorski režim u pitanju borbe protiv srpskog naroda pitanje da li treba da imaju srpsko državljanstvo”, izjavio je ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, komentarišući sporni crnogorski zakon o slobodi veroispvesti. Dok je u jednom delu javnosti ova izjava izazvala kontroverze, Dačićeve partijske kolege iz Niša i Surdulice se sa ovim stavovima slažu.

  (30) detaljnije
 • miodrag stanković

  Niški DS: Vratiti starosnu granicu za odlazak u penziju

  Starosna lestvica za odlazak u penziju ženama će u 2020. biti podignuta na 63 godine, a predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu traži da ona bude vraćena ili će po francuskom modelu pozvati narod da obuče prsluke i izađe na proteste.

  (31) detaljnije
 • Skupština grada

  Skupštinske komisije koštaju i kad ne rade, predsednicima po 35.000 mesečno

  Pored mesečnih paušala i dnevnica u gradskom parlamentu, niški odbornici imaju i druga primanja u Skupštini. Petnaestak predsednika odbora i komisija prima po 50.000 i 35.000 dinara mesečno, a odbornici koji prisustvuju sednicama dobiju i dnevnicu. Ipak, komisije se nisu naradile u 2019, neke su u proseku zasedale jednom mesečno, a neke nijednom.

  (34) detaljnije
 • Novica Tončev Marinko Rokvić Surdulica hotel Evropa proslava

  Opština Surdulica: Rezime 2019. uz stranačko saopštenje i slike sa veselja

  Gosti iznenađenja na proslavi za zaposlene u Opštini Surdulica bili su pevači Marinko i Marko Rokvić, saopštili su iz Opštine uz ocenu o velikom zadovoljstvu svih prisutnih, ali je zvanični opštinski mejl stigao sa stranačke adrese - iz surduličkog odbora Socijalističke partije Srbije. Predsednik Skupštine opštine Novica Tončev, sa mejl adrese SPS-a u čijem je predsedništvu, pobrojao je rezultate na nestranačkoj funkciji i istakao da su "zadovoljni građani merilo i pokazatelj uspešnog rada".

  (8) detaljnije