Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Politika

 • Katanac na vratima Demokratske stranke u Leskovcu zbog duga za kiriju od preko 1,2 miliona dinara

  Zbog duga od preko 1,2 miliona dinara Javnom preduzeću Dom, čije je prostorije kao zakupac koristila Demokratska stranka u Leskovcu, stavljen je katanac. Iz Gradskog odbora DS-a ne poriču dugovanje, kažu da se nadaju sporazumnom, vansudskom rešenju, dok iz JP Dom ističu da su više puta slali opomene, nalagali iseljenje, što demokrate nisu učinile, iako je i ugovor o zakupu istekao još marta 2019. godine.

  (19) detaljnije
 • stranacki Viber printscreen

  "Završna faza partokratije": Prijave za posao kod kineskog investitora preko SNS Viber grupe

  Imena pojedinih članova SNS-a sa stručnom spremom i matičnim brojem podeljena su u Viber grupu Mesnog odbora SNS Ledena Stena, jer su tako kandidovani za posao u kineskoj fabrici koja se gradi u Nišu. Podatke je tražila odbornica Aleksandra Božanić koja kaže da oni ljude “samo šalju na testiranje za rad u fabrici”, dok aktivista Danijel Dašić ovo ocenjuje kao završnu fazu partokratije koja izjeda Srbiju.

  (69) detaljnije
 • Skupština grada

  Niška opozicija traži da se na sednici Skupštine diskutuje o gradnji, zdravstvu i saobraćaju

  Sednica Skupštine Grada Niša zakazana je za četvrtak, 18. mart, a opoziciona odbornička grupa “Niš, moj grad” zahteva dopunu dnevnog reda i traži da odbornici diskutuju o pet dodatnih tačaka. Od predstavnika vlasti traže da informišu građane dokle se stiglo u borbi protiv bespravne gradnje, zahtevaju izveštaj o radu zdravstvenih ustanova, pre svega o radu sa non-kovid pacijentima, ali i informacije o raskidu ugovora sa izvođačem radova na Trgu u centru grada, rehabilitaciji puteva i izveštaj o bezbednosti saobraćaja.

  (13) detaljnije
 • IMG-069409de8447e89ec4348cff772fbd74-V

  U Nikšiću pobedio DPS, ali vlast mogu da formiraju stranke koje su podržavali i niški naprednjaci

  Proterivanje Nišlija, većinom naprednjaka, iz Nikšića zbog rada bez dozvole i sumnje da su se mešali u lokalne izbore im se, na kraju, isplatilo jer većinu u parlamentu ima politička opcija sa kojom su radili. Tako će najverovatnije i novi predsednik Opštine biti iz Nove srpske demokratije, stranke sa kojom su imali ugovore.

  (10) detaljnije
 • 158564690_1393068657725154_6023579486291475118_n

  "Južne vesti" u Nikšiću, pred izbore u kojima su u kampanji učestvovali i niški naprednjaci

  Još dan do prvih lokalnih izbora u Nikšiću nakon parlamentarnih koji su ocenjeni kao istorijski, jer je posle više decenija promenjena vlast u Crnoj Gori oličena u Milu Đukanoviću. Da su u kampanji učestvovali i članovi Srpske napredne stranke iz Niša javnost je saznala kada su proterani. Predstavnici koalicije simboličnog naziva “Za budućnost Nikšića” njihovo angažovanje ocenili su kao normalnu stvar, a novinarima Južnih vesti ipak nisu želeli da otkriju šta je tačno bio njihov posao.

  (1) detaljnije
 • Preševo zgrada Opstine foto i.m.

  Predstavnici 7 stranaka predali liste za lokalne izbore u Preševu, srpske partije nastupaju u koaliciji

  Oko 42.000 Preševljana sa pravom glasa biraće svojih 38 predstavnika u lokalnom parlamentu 28. marta, na 38 biračkih mesta. Prema rečima predsednika Opštinske izborne komisije Kenana Kamberija, do danas je predato sedam lista sa odborničkim kanditatima, od kojih je jedna koaliciona izborna lista sa svim srpskim strankama okupljenim oko SNS-a.

  (1) detaljnije
 • Srpska desnica

  Srpska desnica dobila još jednog odbornika u Pirotu - "preletanje" iz SPS-a

  Dosadašnji odbornik Socijalističke partije Srbije u pirotskoj Skupštini Dejan Ćirić napustio je redove ove stranke i pridružio se Srpskoj desnici, potvrdili su u pirotskom odboru stranke Miše Vacića. Dobrodošlicu novom članu sa kojim će ova stranka ubuduće imati 2 odbornika u pirotskom parlamentu poželeo je i predsednik stranke, dok u SPS-u nisu želelli da komentarišu Ćirićev prelazak.

  (8) detaljnije
 • Jelena Spirić

  SSP: Brutalne fizičke pretnje prebijanjem predsednici Gradskog odbora u Leskovcu

  Da je predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Leskovcu Jelena Spirić sinoć u jednom kafiću doživela, kako navode, brutalne fizičke pretnje prebijanjem, saopštili su iz stranke, a tvrde da joj je pretio jedan od lokalnih funkcionera stranke na vlasti.

  (5) detaljnije
 • Jumko - Vranje

  PSG Vranje: Preporuka Vlade da se “Jumku” oprosti dug koštala građane milijardu dinara

  Nakon što su gradski većnici na sednici odlučili da kompaniji “Jumko” oproste dug od milijardu dinara, u zamenu za trajni ulog u kompaniji, iz Gradskog odbora Pokreta slobodnih građana u Vranju kažu da je novac svih Vranjanaca pretvoren u dim i prašinu. Udeo Grada u vlasinštvu kompanije čiji dugovi višestruko prelaze vrednost njene imovine, konstatuju, ne vredi ništa.

  (3) detaljnije
 • tepic

  Tepić: Izborni uslovi najvažniji, verujem u dogovor 2 opoziciona bloka

  Trenutno Stranka slobode i pravde okuplja jednu opozicionu kolonu, dok je druga oko Borisa Tadića i njegovog SDS-a, ali potpredsednica SSP Marinika Tepić veruje da će oni postići dogovor oko izbornih uslova, ali i o predstavnicima koji bi seli za pregovarački sto sa strankama na vlasti i evroparlamentarcima.

  (28) detaljnije
 • ssp

  Đilasova stranka oformila odbor i otvorila prostorije u Nišu

  Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa konstituisala je i zvanično gradski odbor u Nišu, a kako kaže potpredsednica stranke Marinika Tepić, na otvaranju je bilo puno elana i pozitivne energije ljudi željnih promena.

  (57) detaljnije
 • ministar

  Tončev sa zvaničnog mejla ministarstva reklamirao SPS

  Uoči Dana socijalne pravde koji se obeležava 20. februara iz Kabineta ministarstva koje vodi Novica Tončev stigla je čestitka u kojoj u prvi plan stavlja Socijalističku partiju Srbije, čiji je potpredsednik, a promociju pojačava i fotografijom ispred stranačkog obeležja sa predsednikom partije i Narodne skupštine Iviciom Dačićem. Ovim potezom, ističe Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja, ministar krši Zakon o sprečavanju korupcije jer je podredio javni interes privatnim i zloupotrebio javne resurse, a kako kaže, narušava i Ustav Republike Srbije.

  (12) detaljnije
 • seča

  Dveri: Štetu zbog seče drveća u centru odgovorni će platiti svojim novcem

  Iz niškog odbora pokreta Dveri saopštavaju da će odgovorne u vlasti koštati seča stabala u centru Niša, te da će nakon smene vlasti oni koji su naložili i potpisali odluke o seči snositi odgovornost, a štetu će platiti svojim novcem. Navode da je sa drvećem posečeno i dostojanstvo Nišlija.

  (12) detaljnije
 • Bujanovac, zgrada Opštine

  Alternativa za promene izašla iz koalicije u Bujanovcu, presudila odluka da se grade stanovi za raseljene

  Dojučerašnji partner svealbanske vladajuće većine u Bujanovcu Alternativa za promene napustila je koaliciju, potvrdio je za Južne vesti lider tog odbora Arber Pajaziti. Prema njegovim rečima, partneri nisu ispoštovali sporazum koji se odnosi na zapošljavanje kadrova Alternative, a presudilo to što ostale stranke na jučerašnjoj sednici Skupštine nisu prihvatile predlog da se ne donosi odluka o davanju dozvole za izgradnju stanova za raseljene sa Kosova.

  detaljnije
 • bujanovac

  Alternativa za promene napustila sednicu Skupštine Bujanovca zbog rasprave o socijalnim stanovima

  Troje odbornika Alternative za promene napustili su sednicu Skupštine, nakon burne rasprave o lokaciji na kojoj će graditi stanovi za socijalno ugrožene. Kako pišu Bujanovačke, oni su prvo zahtevali povlačenje te tačke sa dnevnog reda, nazivajući je prikrivenom namerom da se obezbede stanovi za raseljene Srbe sa Kosova, pa čak i “nagradom za nekog od silovatelja 20.000 žena na Kosovu ili ubica“, a kada je zahtev odbijen napustili su sednicu.

  (1) detaljnije