Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Politika

Opozicija traži da niška Skupština formira anketni odbor koji bi ispitao rad Ljubivoja Slavkovića

Zahtev da Skupština Grada Niša formira višestranački nepristrasni anketni odbor koji će preispitati da li je poštovao zakon i kako je radio bivši zamenik gradonačelnik Niša Ljubivoje Slavković, podneo je predsedniku niškog parlamenta odbornik koalicije "Niš, moj grad" Branislav Jovanović.

(21) detaljnije
Ragmi Mustafa

Mustafa: Vulinova poseta i smena direktora u Preševu izazvale zabrinutost među Albancima na jugu

Jučerašnju posetu ministra policije Aleksandra Vulina Bujanovcu i smenu direktora Doma zdravlja u Preševu, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa okarakterisao je kao događaje koji su izazvali zabrinutost među građanima Preševske doline. Mustafa je na svojoj Fejsbuk stranici napisao i da Vlada nije pokazala spremnost za dijalog i poštovanje manjinskih prava i da nastavlja sa institucionalnom diskriminacijom.

(4) detaljnije
komunalna policija

Ostavka načelnika Komunalne milicije izabranog pre 9 dana

Informacije do kojih su došle Južne vesti da je prošle nedelje postavljeni načelnik Komunalne milicije u Nišu Goran Đorđević već podneo ostavku, on sam nije želeo da komentariše, a gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da će javnost biti obaveštena kada je i zvanično podnese i da će tada saznati i razlog.

(93) detaljnije
Bosko Obradovic foto screenshot 15 minuta JV

Obradović: Do kraja godine je moguće da izlazimo na birališta, a pre toga i na ulice

Građanima je, kako je rekao lider Dveri Boško Obradović, potrebna smena političkih generacija i promena korumpiranog sistema koji u Srbiji vlada 30 godina. Do tih promena moglo bi da dođe na izborima, za koje predviđa da su mogući i pre kraja godine, a pre izlaska na birališta najavljuje okupljanja na ulici.

(24) detaljnije
 • nova kancelarija Dveri nis foto Nikola Mitic

  U Nišu otvoreno novo sedište odbora Dveri i najavljen novi program pokreta

  Kancelarija niškog odbora Pokreta Dveri danas je otvorena u Podzemnom prolazu, a kako su iz te stranke obrazložili, sve što vredi prognano je ispod nivoa grada, pa je zato i izbor lokacije pao na Podzemni prolaz. Na otvaranju, na kome je bio i predsednik stranke Boško Obradović, najavljen je novi socijalni i ekonomski program Dveri.

  (11) detaljnije
 • tepić

  Miloševićeva o napadu na Tepićevu u Jagodini: Jezivo je da policija ne reaguje

  Odbornik Prave Srbije u Skupštini Jagodine Dušan Marković fizički je nasrnuo na Mariniku Tepić prilikom konferencije ispred parlamenta u Jagodini, svedoči njena stranačka koleginica iz Niša Jelena Milošević koja je prisustvovala nemilom događuju. Kako kaže, sve to se dešavalo naočigled policije koja je bila u blizini i nije reagovala.

  (17) detaljnije
 • odbornik Miodrag Stankovic foto Nis moj grad

  Odbornik Stanković traži od Grada da ugostitelje oslobodi zakupa gradskih lokala i javnih površina

  Da vlasnike ugostiteljskih objekata u Nišu treba osloboditi plaćanja naknade za zakup javnih površina za bašte i plaćanja kirije za prostor u vlasništvu Grada, kao i plaćanja naknade za izradu uslova za zakup javnih površina, a porez na imovinu makar prepoloviti i reprogramirati, predlaže odbornik Miodrag Stanković.

  (26) detaljnije
 • lebane skupština

  Sukob u lebanskom SNS-u nakon bacanja cipele, Odbor traži isključenje direktora Turističke organizacije

  Posle jučeršanjeg bacanja cipele ka predsedniku Opštine Ivanu Bogdanoviću na sednici Skupštine, Povereništvo lebanskog SNS-a zatražilo je da se Bojan Jović, direktor Turističke organizacije, isključi iz te stranke. Potez svojih političkih saboraca Jović, bar za sada, nije želeo da komentariše.

  (4) detaljnije
 • lebane skupština

  Direktor Turističke organizacije Lebana na sednici Skupštine bacio cipelu ka predsedniku Opštine

  U toku sednice Skupštine opštine Lebane na kraju svog izlaganja, direktor Turističke organizacije Lebane Bojan Jović izuo je cipelu i bacio je u pravcu predsednika Opštine Ivana Bogdanovića, sa kojim ga, osim što su članovi SNS-a, povezuju i bliski porodični odnosi. Nezadovoljan je što je vladajuća struja u ovoj opštini, čiji je i sam član, kako je rekao, kriva za lošu privrednu situaciju, krah turizma i selektovanu potrošnju budžeta, ali i to što je jedna firma sa kojom Turistička organizacija sarađuje u bliskim porodičnim vezama sa predsednikom opštine.

  (7) detaljnije
 • Politikolog Cvijetin Milivojević: Vučić je gazda svih medija

  Da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije genije u propagandi i da, za razliku od opozicionih lidera, on čita istraživanja, ali da je lako kreirati željenu sliku kada se uvede totalna diktatura u medijski prostor, kao što je on uveo, rekao je politikolog Cvijetin Milivojević u serijalu Kvaka 23. Kao stručnjak za politički marketing, on je objasnio da je suština propagande da je u njoj dozvoljeno sve, pa i laž i ukazao da predsednik Vučić to "beskrupulozno koristi".

  (6) detaljnije
 • Preševo

  DPA računa na formiranje vlasti u Preševu sa svima, osim sa Alternativom i srpskim partijama

  Iako je Alternativa za promene dosadašnjeg predsednika Opštine Preševo Šćiprim Arifija pobedila na vanrednim lokalnim izborima osvojivši 14 mandata, realne šanse su da je Arifi nakon tri mandata istovremeno izgubio vlast u toj opštini i sa srpskim partijama otišao u opoziciju. Kako je lider Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa rekao za Južne vesti, razgovori za formiranje većine sa Partijom za demokratsko delovanje, Pokretom za reforme i Demokratskom unijom doline su već počeli i očekuje da će se postići sporazum.

  (5) detaljnije
 • skupština leskovac

  Iz odborničke grupe "Za Leskovac zajedno" optužili vlast za pretnje, tvrdnje demantovao gradonačelnik

  Pošto su se jutros vratili u leskovački parlament nakon nekoliko rasprava na kojima nisu bili, odbornici grupe građana "Za Leskovac zajedno" pored toga što su negodovali zbog održavanja zasedanja usled nepoštovanja epidemioloških mera, izneli su niz optužbi da su im pretili ljudi bliski vlastima, nakon što su najavili da će se vratiti na skupštinska zasedanja kako bi javno diskutovali o odlukama.

  (50) detaljnije
 • skupština leskovac

  Odbornici grupe "Za Leskovac zajedno" posle bojkota opet u Skupštini, kažu vratili se da spreče korupciju

  Nakon višemesečnog bojkota skupštinskog zasedanja, 6 odbornika opozicione grupe građana "Za Leskovac zajedno" vratilo se danas u leskovačku Skupštinu, a kao razlog navode to što, ističu, žele da spreče korupciju. Šef ove odborničke grupe Nenad Zdravković dodao je i da kao lekar specijalista po struci ne vidi način da se neko od odbornika posle ove sednice ne zarazi korona virusom, a da uslovi nisu idealni složio se i gradonačelnik Leskovca.

  (3) detaljnije
 • RIK saopštio konačne rezultate

  Deo meštana Perutine se pobunio jer je samo SNS kontrolisao izbore za Mesnu zajednicu, reagovala i policija

  U selu Perutina u Opštini Doljevac, gde je nešto više od 100 birača, u nedelju su održani izbori za Savet mesne zajednice, koje je obeležio i incident jer je došlo do sukoba između 56-godišnjaka i članova Izborne komisije. Do bunta dela meštana je došlo jer su, kako navode neki od njih, izbore kontrolisali samo oni koji imaju člansku kartu SNS, a ne i predstavnici liste građana. Međutim, iz Izborne komisije poručuju da je odlukom propisano da odbornička grupa u Skupštini predlaže članove biračkog odbora, što je u ovom slučaju SNS.

  (5) detaljnije
 • Opština Preševo

  Alternativa za promene pobedila na izborima u Preševu, koalicija srpskih partija osvojila 2 mandata

  Prema preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u Preševu, najveći broj glasača dobila je Alternativa za promene dosadašnjeg predsednika Opštine Šćiprim Arifija, osvojivši 14 mandata u budućem sazivu Skupštine. Druga po broju glasova je Demokratska partija Albanaca Ragmija Mustafe sa osvojenih 9 mandata, Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija je dobila 7 mandata, dok je koalicija srpskih partija dobila 2.

  detaljnije