Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Fakultet zaštite na radu

 • Zagađenje u Nišu opet; foto: JV

  Zbog lošeg merenja nema ni mera protiv zagađenog vazduha u Nišu, profesori predložili novi monitoring

  Kako nije moguće da se daju adekvatne mere protiv zagađenja, jer nema preciznih podatke o tome šta je uzrok, te da je neophodno da se boljim monitoringom utvrdi koji su izvori zagađenja u svakom delu grada, objašnjava profesorka Amelija Đorđević. Zato je predlog profesora niškog Fakulteta zaštite na radu i PMF-a da se postavi do 14 mernih mesta kvaliteta vazduha u Nišu, koji bi uz pomoć matematičkih modela u realnom vremenu pokazali koliko je zagađujućih čestica i mogli da predvide koliko će ih biti i narednog dana.

  (37) detaljnije
 • buka

  U Nišu od početka godine 46 prijava protiv građana zbog buke u stanovima

  Od prošle godine broj prijava protiv građana zbog buke nije u porastu, a u stanovima ih je najviše zbog glasne muzike. Iako je 2019. sada već bivši ministar Goran Trivan najavio izmenu Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, koji uključuje novu nadležnost komunalne policije – merenje buke, profesor Mihajlov kaže da ta ovašćenja po trenutnim propisima nemaju i da nisu obučeni, pa da merače nivoa buke nose inženjeri.

  (27) detaljnije
 • online nastava

  Niški fakulteti prešli na onlajn nastavu

  Odluku da studenti prostor u slušaonicama zamene virtuelnim iz svih fakulteta u Nišu čije dekane i prodekane za nastavu su novinari uspeli da kontaktiraju, doneli su zbog pogoršanja epidemiološke situacije i u tom režimu radiće, kako kažu, dok se stanje sa virusom korona u zemlji ne poboljša.

  (14) detaljnije
 • 800x600_ekonomski-zavrsi-zapoceto-foto-ekonomski-fakultet-nis (1)

  Niški fakulteti se spremaju za nastavu, a opcije su onlajn, kombinovano ili u slušaonicama

  Kompletno onlajn, kombinovana, ali i tradicionalna nastava na nekim departmanima biće način kako će niški fakulteti organizovati nastavu u jesenjem semestru u vreme epidemije virusa korona. Ono što je za sve njih zajedničko je da će početak nove akademske godine zavisiti od odluka nadležnih i mera koje oni donesu u zavisnosti od situacije sa koronom.

  (15) detaljnije