Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Galerija savremene likovne umetnosti

 • galerija

  Grad ipak kupuje zgradu kod Ureda za skoro 2 miliona evra

  Pre više od godinu dana Gradsko veće je odlučilo da kupi objekat u ulici generala Milojka Lešjanina 39, ali tu odluku niški odbornici nikada nisu potvrdili, jer do Skupštine nije ni došla. Niška vlast je danas ipak potvrdila da će kupiti zgradu za 1,9 miliona evra od privatne firme "Monikom", za potrebe javnih preduzeća i galerije.

  (23) detaljnije
 • Slika Mariela Cvetić Niški salon 12/2

  Dela 12 umetnika na novom "Niškom salonu"

  Izložba slika i vajarskih ostvarenja 12 umetnika, čije su radove odabrale dve kustoskinje, građani će moći da vide u niškom Oficirskom domu od 15. novembra do 10. decembra. Selektori ovogodišnjeg "Niškog salona: 12/2" su kustoskinja galerije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu Bojana Burić i Udruženja likovnih umetnika Srbije Olivera Vukotić.

  detaljnije
 • Gordana Kaljalović Odanović izložba

  Izložba "Rekonfiguracija pejzaža" u niškom "Salonu 77"

  Projekat "Rekonfiguracija pejzaža" je koncipiran sa namerom da se probudi zaboravljeno - svest o izgubljenom jedinstvu, navodi autorka Gordana Kaljalović Odanović, a publici u Nišu biće predstavljen od 11. do 25. oktobra u "Salonu 77".

  detaljnije
 • pikaso

  Otvaranje izložbe Pikasovih dela privuklo ogroman broj Nišlija

  Oficirski dom u Nišu bio je krcat na otvaranju izložbe manje poznatih dela jednog od najznačajnijih likovnih stvaroca 20. veka - Pabla Pikasa. Posetioci kažu da su veoma zadovoljni što Pikasova dela mogu da vide u Nišu, a organizatori izložbe da su pozitivno iznenađeni brojem ljudi željnih kulture.

  (4) detaljnije
 • pikaso

  Izložba Pikasovih dela u Nišu

  Manje poznate i retko izlagane grafike Pabla Pikasa, jednog od najpoznatijih i najuticajnijih umetnika 20. veka, biće izložene u Oficirskom domu u Nišu od 11. septembra do 1. oktobra, najavili su iz niške Galerije savremene likovne umetnosti.

  detaljnije
 • odbor za imenovanja

  TON, NKC i niška Galerija zadržavaju svoje dosadašnje direktore

  Ukoliko odbornici na Skupštini grada usvoje predloge Odbora za imenovanje, na čelo Turističke organizacije Niš bi trebalo da ostane Uroš Parlić, koji je dosad imao “prolongirani status” direktora, jer mu je mandat istekao još pre nekoliko meseci. Na čelo Niškog kulturnog centra ostaće dosadašnji v. d. direktor Srđan Savić, dok će u Galeriji savremenih likovnih umetnosti iz statusa vršioca dužnosti u direktorski preći Emilija Ćoćić Bilić.

  (7) detaljnije
 • Galerija

  Bira se novi direktor niške Galerije

  Pošto je v. d. direktorki Emiliji Ćoćić Bilić istekao mandat, Galerija savremene likovne umetnosti je sprovela konkurs za izbor novog, na koji se javila aktuelna upravnica, kao i ekonomista Miroslav Petrović.

  (6) detaljnije
 • Sićevačka klisura

  Izložba slika sa likovnih kolonija Sićevo

  Dela poznatih srpskih slikara nastala tokom kolonije koja ima tradiciju dužu od veka, biće izložena u Paviljonu u Tvrđavi od 8. do 21. maja. Iz Galerije savremene likovne umetnosti kažu da će ljubitelji umetnosti moći da vide dela 25 slikara.

  detaljnije
 • 10343012-842407735788864-6801605059383471780-n.jpg

  Otvorena vrata niške Galerije savremene likovne umetnosti

  Građani koji žele da obiđu prostorije niške ustanove koja se bavi umetnošću – Galerije savremene likovne umetnosti, mogu to da učine u petak 27. aprila. Ljubitelji umetnosti moći će, uz pratnju kustosa, da vide i tri izložbe koje su trenutno postavljene u galerijama GSLU.

  detaljnije
 • paviljon

  Renoviran Paviljon u Tvrđavi

  Nakon skoro pola veka obnovljen je Paviljon u niškoj Tvrđavi, čime je grad, kažu u Galeriji savremene likovne umetnosti, dobio moderan izložbeni prostor za kvalitetnu prezentaciju umetničkih dela.

  (3) detaljnije
 • galerija

  Kabinet gradonačelnika: Ne odustajemo od kupovine nove zgrade za Galeriju

  Iako je šef SNS u Nišu Zvezdan Milovanović tvrdio da Grad odustaje do daljeg od kupovine nove zgrade za Galeriju, iz Kabineta gradonačelnika poručuju da to nije tačno i da se samo zastalo sa procedurom iz tehničkih razloga. Dodaju da sve stranke, samim tim i SNS, imaju pravo da komentarišu predloge Gradskog veća, ali da to ne utiče na same odluke Veća.

  (8) detaljnije
 • galerija

  SNS uticao na odluku o (ne)kupovini zgrade za nišku Galeriju

  Dok niška vlast već desetak dana ne odgovara na pitanja novinara zašto je stopirala sopstvenu odluku o kupovini nove zgrade za Galeriju, prvi čovek niškog SNS Zvezdan Milovanović objašnjava da se od te kupovine odustaje do daljeg i da je tako odlučeno na stranačkim organima.

  (10) detaljnije
 • Oficirski dom

  Izložba 12 umetnika u Oficirskom domu

  Likovni radovi 12 umetnika biće izloženi u Oficirskom domu u Nišu, kao deo manifestacije "Salon 12/2", a otvaranje je zakazano za 16. novembar. Inače, žiri će, kažu organizatori, najbolji rad i nagraditi.

  detaljnije
 • galerija

  Grad odustao od kupovine zgrade u centru Niša za Galeriju?

  Iako je Gradsko veće odlučilo da Niš kupi zgradu za Galeriju u Ulici Milojka Lešjanina, što je Skupština Grada na prethodnoj sednici trebalo da potvrdi, ta tačka je naprasno skinuta sa dnevnog reda. Dok načelnik Gradske uprave Ljubiša Janić tvrdi da ne zna zašto je to urađeno, predsednik Skupštine Rade Rajković kaže da je to uradio predlagač - Gradsko veće.

  (4) detaljnije
 • Zgrada u Ulici Milojka Lešjanina

  Grad kupio zgradu u centru Niša za Galeriju i druga javna preduzeća

  U kući koja se nalazi u Ulici Generala Milojka Lešjanina 39, u samom centru Niša, koju je Grad za skoro 2 miliona evra kupio od vlasnika firme “Monikom”, ubuduće bi, ako se ovaj predlog usvoji na sednici Skupštine, mogla da bude smeštena Galerija "Srbija" koja je nedavno ostala bez svog prostora, ali i druga niška javna preduzeća.

  (13) detaljnije
 • dzafo

  Nikola Džafo izlaže u Oficirskom domu

  Novosadski umetnik Nikola Džafo predstaviće niškoj publici svoje radove iz osamdesetih godina, ali nešto najnovije - slike velikog formata pod nazivom “Večera za zeca”. Izložba se otvara u petak 20. oktobra, u 18 sati.

  (2) detaljnije
 • 490x370-Salon-77.jpg

  U Nišu izložba slika i skulptura "Voda, život, radost"

  Izložba slika većeg formata i skluptura u terakoti umetnice Ivore Dajić, počinje večeras u 19 sati u “Salonu 77”. Polazni motiv izložbe je, kako navode organizatori, “Voda, život, radost” pa umetnica na metaforičan način razrađuje temu, sugerišući vraćanje prirodi, korenima i osnovnim životnim potrebama.

  detaljnije
 • slika

  Izložba slika “Videti sebe u delu drugoga” u Paviljonu niške Tvrđave

  Ljubitelji savremene likovne umetnosti, moći će da uživaju u delima profesora i saradnika Fakulteta umetnosti u Beogradu, koji su nastali u okviru projekta “Stvarati zajedno - videti sebe u delu drugoga”. Projekat je nastao u saradnji sa predavačima Univerziteta Troa Rivjer u Kvebeku, a izložba će biti otvorena 12. septembra u 18 sati u Paviljonu u Tvrđavi.

  detaljnije
 • Njegova dela biće izložena u niškoj Galeriji koja je u Oficirskom domu

  Dela istaknutog srpskog slikara biće izložena u Nišu

  Stvaralaštvo umetnika Milana Konjovića uticalo je na tokove srpskog i jugoslovenskog slikarstva 20. veka, navodi autor izložbe Nebojša Vasić koji kaže i da je on neiscrpnu stvaralačku i pokretačku energiju pronalazio u ljubavi prema čoveku, savršenstvu prirode i uzvišenoj lepoti. Njegova dela biće izložena u Oficirskom domu u Nišu od 22. avgusta, a svečano otvaranje je u 20 sati.

  detaljnije
 • Boraviće u zgradi Likovne kolonije u Sićevu

  Skup italijanskih i srpskih umetnika u Sićevu

  Umetnički dijalog u kome će učestvovati umetnici iz Italije i Srbije, održaće se od 5. do 13. avgusta u zgradi Likovne kolonije u Sićevu kod Niša. Oni će govoriti o uticaju tradicije na današnju umetničku praksu, a osim razgovora, umetnici će moći da se upoznaju sa kulturno-istorijskim nasleđem Niša i okoline.

  detaljnije