Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Narodna biblioteka "Stevan Sremac" Niš

 • Biblioteka "Stevan Sremac"

  Promocija novog romana niškog pisca u Biblioteci

  “Poslednji cirkus na svetu” je novi roman koji je napisao Nišlija Branislav Janković, a njegova promocija biće održana u četvrtak 23. novembra u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”. Početak je zakazan za 19 sati.

  detaljnije
 • knjiga

  I Nišlije učestvuju u stvaranju internacionalne biblioteke u Firenci

  Ukoliko ljubitelji kulture u Nišu doniraju knjigu bilo koje sadržine u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”, 14. novembra od 14 do 16 sati, daće svoj doprinos izgradnji fonda velike svetske multikulturalne biblioteke u Firenci.

  detaljnije
 • Njegoš

  “Njegoš svečovek” - predavanje u niškoj Narodnoj biblioteci

  Svi poštovaoci Petra Petrovića Njegoša moći će da poslušaju predavanje o liku i delu ovog velikog srpskog pesnika u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” u Nišu, 13. novembra sa početkom u 19 sati.

  detaljnije
 • knjiga

  Promocija eseja o umetnosti iz pera Palanskog

  Svi oni koji bi voleli da čuju zapise o umetnosti i umetnicima, mogu da prisustvuju promociji zbirke eseja “Veliko ognjište” Zvonka Kostića Palanskog, u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”, 19. oktobra.

  detaljnije
 • knjiga

  Promocija romana Nišlije i Rusa

  Zaljubljenici u pisanu reč, ali i srpski folklor, moći će da prisustvuju promociji romana “Veštica iz Strašilova – Memento mori” koji su “u četiri ruke” napisali niški pisac Miloš Petković i ruski autor Anton Ivanovič Leskov. Promocija će biti održana u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”, 13. oktobra od 18 sati.

  detaljnije
 • EUteka

  Niška Biblioteka dobila EU kutak

  Posebno opremljen kutak u niškoj Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” ubuduće će biti namenjen građanima koji bi da saznaju više o Evropskoj uniji u lokalnim sredinama. On bi trebalo da omogući svima da se bolje upoznaju sa benefitima EU - od toga kako studirati, radili ili volontirati u nekoj od zemalja.

  (1) detaljnije
 • Vikend kineskog filma

  Vikend kineskog filma u Nišu

  Povodom Dana kineskog jezika koji se u svetu obeležava 30. septembra, u niškoj Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac" biće organizovan "Vikend kineskog filma". Na repertoaru su filmovi "U potrazi za ljubavlju" i "Dvanaest građana".

  detaljnije
 • knjiga

  Promocija knjige i dodela nagrade niškom piscu Zoranu Pešiću Sigmi

  Ljubitelji pisane reči moći će da prisustvuju promociji zbirke priča “Strovalija–priče o mestu sa koga propada naša poslednja nada”, koja će biti održana u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” u Nišu, 28. septembra od 18 sati. Pored promocije, kažu organizatori, Sigmi će svečano biti uručena i nagrada “Slaviša Nikolin Živković”.

  detaljnije
 • Književno veče povodom otvaranja Kluba održaće se u biblioteci

  Počinje da radi Književni klub u okviru niške gimnazije

  Da bi podsticali i promovisali književnost, pisanje i čitanje, u okviru niške Gimnazije “Svetozar Marković” osnovan je Književni klub. Tim povodom će u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” biti organizovano književno veče, u utorak 12. septembra od 19 sati, a specijalni gost biće niški pisac Miloš Petković.

  detaljnije
 • sima zikic

  Veče posvećeno književnom stvaralaštvu Sime Žikića

  Književno veče posvećeno značajnom hroničaru jugoistočne Srbije, Simi Žikiću, održaće se 7. septembra u 19 sati u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” u Nišu.

  detaljnije
 • biblioteka

  Besplatan upis u Narodnu biblioteku za predškolce i prvake

  Roditelji predškolaca i prvaka, koji žele da podstaknu svoju decu na čitanje, mogu svoje mališane besplatno da upišu u Narodnu bilioteku “Stevan Sremac” u Nišu. Upis na Dečije odeljenje počeće 1. septembra.

  detaljnije
 • Plakat Preobraženjsko pojanje

  Festival književnog stvaralaštva na narodnom govoru u niškoj Biblioteci

  “Preobraženjsko pojanje” održaće se 17. i 18. avgusta u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”. Ovo je šesti Festival književnog stvaralaštva na narodnom govoru.

  detaljnije
 • radna knjizica

  Partijsko-rodbinska zapošljavanja u niškom Birou rada i Biblioteci

  Dok je gradska odbornica PUPS-a i supruga direktora niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Aleksandra Matić dobila posao za stalno u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”, ćerka direktorke Biblioteke dobila je posao upravo u niškoj filijali NSZ-a. Inače, direktor filijale Boban Matić, njegova supruga, kao i direktorka Biblioteke Sonja Šuković su stranačke kolege iz PUPS-a. Stručnjaci ocenjuju da se radi o “partijsko-rodbinskom transferu za radna mesta”.

  (19) detaljnije
 • Prvenac Mladena Đorđevića prvi deo trologije; foto: promo

  Promocija prvenca mladog niškog pisca u Biblioteci

  Niški pisac Mladen Đorđević predstaviće sugrađanima svoj prvenac “Svetioničar - vesnici oluje”, večeras u 19 sati u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”. Njegova knjiga je žanrovska kombinacija misterije, trilera, horora i noara, a radnja romana smeštena je u mračnom, distopijskom metropolisu u Evropi kraj mora.

  detaljnije
 • Plakat grafike

  Izložba grafika svetskih i domaćih autora u Narodnoj biblioteci

  Međunarodni dan grafičara u Nišu će biti obeležen izložbom radova umetnika iz Srbije, Japana, Perua, Brazila, Australije, Južne Koreje i nekoliko evropskih zemalja, a otvaranje je zakazano za petak 14. jul od 12 sati u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”.

  detaljnije
 • bazen

  Biblioteka i ovog leta ima svoj kutak na čairskom bazenu

  Građani koji bi u pauzi između dva kupanja u bazenu “Čair”, pored sunčanja hteli i da pročitaju neko štivo, moći će to da učine na štandu Narodne biblioteke “Stevan Sremac”. U Biblioteci napominju da će ova akcija trajati do kraja avgusta i da je iznajmljivanje knjiga na bazenu besplatno.

  (1) detaljnije
 • Promocija počinje večeras u 19 sati

  Gimnazijalci kroz kratkometražni film predstavljaju lektiru

  Učenici jezičkog smera Gimnazije “Svetozar Marković” kreirali su kratkometražni film, sa ciljem da na zanimljiv način predstave lektiru koju gimnazijalci obrađuju u školi. Njihov film će biti prikazan 12. juna od 19 sati, u niškoj Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”.

  (1) detaljnije
 • Sređivanje fasade Arheološke sale

  Počelo sređivanje fasada “kulturnih” zgrada u Nišu

  Radnici su počeli da uređuju fasade Narodnog pozorišta, Arheološke sale, Simfonijskog orkestra i Narodne biblioteke, a posao bi trebalo da bude gotov do kraja septembra, kažu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj. Da ne bi “ružili grad”, dodaju, zgradu u Obrenovićevoj će verovatno da "ostave za kraj".

  (5) detaljnije
 • Ilustracija flickr knjige

  U Narodnoj biblioteci veče posvećeno Saši Hadži Tančiću

  O piscu, esejisti, novinaru i antologičaru Saši Hadži Tančiću, koji je proveo čitav radni vek u Nišu ostavljajući dubok trag na sve oblasti kojima se bavio, govoriće u Narodnoj biblioteci niški profesori. Uz to, 23. maja od 19 sati, njegov brat Jugoslav predstaviće antologiju o sportu, na kojoj su zajedno radili.

  (2) detaljnije
 • Uskoro počinje "Noć muzeja"

  “Noć muzeja” na 17 lokacija u Nišu

  Istorijske izložbe o Radio Nišu, rok sceni, kreativne radionice posvećene najmlađima, “Noć biologije” i pola veka Univerzitetske biblioteke, neki su od programa koji će građani moći da vide u “Noći muzeja”. Manifestacija će biti održana na 17 lokacija, u subotu 20. maja, a vrata će biti otvorena za posetioce od 17 do 1 sat iza ponoći.

  (1) detaljnije