Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Zavod za javno zdravlje

 • Toplomer

  U Pirotskom okrugu potvrđeno 11 slučajeva gripa, broj obolelih u padu

  Za prethodnih mesec dana na teritoriji Pirotskog okruga registrovano je više od 4.000 obolelih od gripa i od obolenja sličnih gripu, saopštavaju iz Zavoda za javno zdravlje, a labaratorijski je potvrđeno 11 slučajeva gripa. Dodaju da je prošao vrh epidemijskog talasa, a u narednih 5 nedelja očekuje se postepen pad broja obolelih.

  detaljnije
 • grip

  Prijavljena epidemija gripa u Jablaničkom okrugu

  Zbog povećanog broja obolelih od virusa gripa i onih sličnih gripu, ali i potvrde tipova AH1N1, AH3 i B kod 7 osoba, na teritoriji Jablaničkog okruga prijavljena je epidemija gripa. Posete u Opštoj bolnici su i dalje zabranjene.

  detaljnije
 • grip

  Raste broj obolelih od gripa u Pirotu i okolini

  Broj obolelih građana od respiratornih infekcija u Pirotskom okrugu, prema podacima Zavoda za javno zdravlje, dupliran je u protekloj nedelji, ali zasad nema proglašenja epidemije. Samo u 5. kalendarskoj nedelji registrovano je novih 1.479 pacijenata sa oboljenjima sličnih gripu i gripom.

  detaljnije
 • maska

  U Pirotu potvrđen virus gripa

  U jednom uzorku koji je poslat iz Pirota, stručnjaci Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak potvrdili su prisustvo virusa gripa tip B, kaže epidemiolog Radmila Zec, a Zavod za javno zdravlje nastavlja da šalje sumnjive uzorke na ispitivanje. Proteklih dana povećan broj pacijenata u celom okrugu sa simptomima gripa.

  (4) detaljnije
 • sida

  Lekari: Testiranje na HIV dostupno preko cele godine

  U Evropskoj nedelji testiranja na virus HIV, koja se obeležava već 34 godine, a završena je na Svetski dan borbe protiv ove opake bolesti, 1. decembra, broj testiranih, prema rečima lekara, jako je mali, pa iz leskovačkog i vranjskog Zavoda za javno zdravlje podsećaju da je testiranje u ovim institucijama dostupno građanima preko cele godine i da je jako važno za društvo da se HIV pozitivna osoba stavi pod lekarsku kontrolu.

  detaljnije
 • testiranje

  Centar za brzo testiranje na HIV otvara se 1. decembra u Nišu, akcija i u Leskovcu

  Na Svetski dan borbe protiv side, Niš će dobiti Centar za testiranje na HIV i druge polno prenosive infekcije, a uz to će korisnici moći da dobiju i sve potrebne informacije i podršku lekara. 1. decembra od 16 sati će moći da urade test u Ulici Stevana Nemanje, a akcija se organizuje i u Leskovcu od 11 do 13 sati ispred Leskovačkog kulturnog centra.

  detaljnije
 • vakcinacija

  Na jugu Srbije počinje vakcinacija protiv gripa

  Oni koji žele da se zaštite od sezonskog gripa, vakcinu će moći da prime u narednom periodu u domovima zdravlja u Jablaničkom, Pčinjskom i Pirotskom okrugu, kao i u Prokuplju i Svrljigu. Vakcinacija na jugu Srbije počinje 15. oktobra, a preporučuje se najstarijim i najmlađim sugrađanima.

  detaljnije
 • Kontracepcija

  Tribina o kontracepciji za vranjske srednjoškolce

  Na Svetski dan kontracepcije, u četvrtak, 26. septembra od 14 sati u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Vranju biće održana tribina na temu “Zaštita reproduktivnog zdravlja i prevencija polno prenosivih infekcija”.

  detaljnije
 • hisar

  U nedelju pešačenje do leskovačkog Hisara i Spomen-parka

  Kako bi obeležili Svetski dan zdravlja, leskovački Planinarsko-skijaški klub “Kukavica” i Zavod za javno zdravlje i ove godine organizuju tradicionalnu šetnju do Hisara i Spomen-parka. Šetnja se održava u nedelju, 7. aprila, a okupljanje je u 10 sati u parku Devet Jugovića.

  detaljnije
 • aparat za pritisak

  Besplatna provera pritiska i nivoa šećera u krvi u petak u Leskovcu

  Koliko su važni preventivni pregledi, kako i zbog čega nastaje rak debelog creva, Leskovčani će moći da se informišu u petak, 29. marta od 12 do 15 sati ispred Leskovačkog kulturnog centra. U tom periodu, kažu u Zavodu za javno zdravlje, građani će moći besplatno da provere krvni pritisak, izmere šećer i dobiju koristan savet od lekara.

  detaljnije
 • Zavod za javno zdravlje Leskovac

  Opada broj obolelih sa simptomima gripa u Jablaničkom okrugu

  Respiratorne infekcije slične gripu u prethodnoj nedelji registrovane su kod 218 pacijenata u Jablaničkom okrugu. Broj obolelih opada, kažu u leskovačkom Zavodu za javno zdravlja, a virus gripa u prošloj nedelji nije potvrđen ni kod jednog pacijenta. Iz predostrožnosti, posete pacijentima u Opštoj bolnici i dalje su zabranjene.

  detaljnije
 • Još uvek nije proglašena epidemija

  Druga žrtva gripa iz Pčinjskog okruga

  Žena stara 66 iz Preševa preminula je 3. marta na infektivnoj klinici u Nišu i ona je, prema rečima dr Slađana Stankovića, epidemiologa Zavoda za javno zdravlje u Vranju, druga žrtva gripa u Pčinjskom okrugu.

  detaljnije
 • U Pirotu potvrđen virus gripa kod 12 pacijenata

  U Pirotu grip potvrđen kod 12 pacijenata

  U poslednje 3 nedelje u Pirotskom okrugu povećan je broj obolelih od gripa, saopštavaju iz Zavoda za javno zdravlje Pirot, a do sada je grip laboratorijski potvrđen kod 12 pacijenata.

  detaljnije
 • Opsta bolnica leskovac

  Nema epidemije gripa u Leskovcu, ali zabranjene posete u bolnici

  Broj obolelih od respiratornih infekcija sličnih gripu u Jablaničkom okrugu je u porastu, ali zasad nema epidemije, kažu u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti leskovačkog Zavoda za javno zdravlje. Ipak, iz predostrožnosti, zabranjene su posete pacijentima u leskovačkoj Opštoj bolnici.

  detaljnije
 • vakcina

  Struktura virusa gripa promenljiva, vakcina štiti od komplikacija

  Iako nijedna vakcina u potpunosti ne može zaštititi organizam od neke bolesti, kaže epidemiolog Zorana Kulić, vakcina je bitna jer se tako štiti kolektivni imunitet, a i u slučaju razvijanja bolesti, simptomi su znatno blaži. Na jugu je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa, a vakcine su stigle u domove zdravlja u Nišu, Vranju, Prokuplju, kao i u čitavom Jablaničkom okrugu.

  (2) detaljnije
 • Zavod za javno zdravlje Leskovac

  Besplatno testiranje na hepatitis narednih dana u Leskovcu

  Povodom Svetskog dana borbe protiv hepatitisa, Zavod za javno zdravlje u Leskovcu organizuje besplatno testiranje na virus tipa B i C. Oni koji žele da provere svoje zdravlje, na testiranje mogu doći 27. jula od 7 do 15 sati i 28. jula od 8 do 12 sati.

  detaljnije
 • vakcina

  Raste broj obolelih od malih boginja u fabrici “Džinsi”

  Od prijave epidemije malih boginja u fabrici “Džinsi” u Leskovcu prošlo je dve nedelje, a kako kažu u Zavodu za javno zdravlje, broj obolelih osoba se sa 20 povećao na 55.

  detaljnije
 • vakcina

  Smanjuje se broj obolelih od malih boginja u Pčinjskom okrugu

  U poslednjih desetak dana od morbila je obolelo svega 6 osoba u celom okrugu, gde je do sada registrovano ukupno njih 640, ali se taj broj svakodnevno smanjuje. Zasad je najviše obolelih, 270 u Surdulici, a najmanje u Bosilegradu, gde je registrovan samo jedan slučaj.

  detaljnije
 • vakcina foto aleksandar kostic

  Od malih boginja 600 obolelih u Pčinjskom okrugu

  U svim opštinama Pčinjskog okruga, osim u Bosilegradu, proglašena je epidemija malih boginja, a među 600 trenutno obolelih je čak 70 zdravstvenih radnika. Najnovije "žarište" je u Trgovištu gde je u petak proglašena epidemija zbog 13 novoobolelih od morbila.

  detaljnije
 • hisar

  Tradicionalna šetnja u susret Svetskom danu zdravlja

  U parku Devet Jugovića i ove godine počeće tradicionalna šetnja kojom Planinarsko-skijaški klub “Kukavica” i Zavod za javno zdravlje u Leskovcu, sa svojim sugrađanim, obeležavaju Svetski dan zdravlja. Šetnja se, javljaju organizatori, održava 31. marta sa početkom u 10 sati.

  detaljnije