Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Zavod za plućne bolesti Niš

 • dom zdravlja

  Pet niških zdravstvenih ustanova prelazi u “ruke” države

  Dom zdravlja, Hitna pomoć, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata i Zavod za plućne bolesti zbog novog zakona više neće biti u vlasništvu Grada Niša. Naime, osnivačka prava će biti preneta Republici, kaže Đurica Spasić, sekretar Sekretarijata za primarnu zdravstvenu zaštitu i ističe da bi to trebalo da doprinese boljem funkcionisanju ustanova.

  (12) detaljnije
 • Goran Janković pulmolog

  Pulmolog: Od aero-zagađenja ne štite hirurške, već specijalne maske

  Niš je poslednjih meseci jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, a da je aero-zagađenje značajan faktor rizika za nastanak masovnih nezaraznih plućnih bolesti kao što su akutne disajne infekcije, hronična opstruktivna bolest pluća, hronični bronhitis, primarni rak bronha, potvrđuje i pulmolog niškog Zavoda za plućne bolesti Goran Janković. Zaštita od čađi, gara, pare i štetnih gasova nisu hirurške maske sa kojima, kaže ovaj specijalista, viđa ljude na ulici, već specijalne 3M maske.

  (13) detaljnije
 • ATD

  Zbog popucalih zidova zatvoren rendgen u niškom ATD-u

  Zidovi mračne komore u kojoj se razvijaju rentgenski snimci u niškom Zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu, poznatijem kao ATD, popucali su, te je ovaj deo ustanove zatvoren. Pacijenti se šalju na rentgen u Dom zdravlja, a stručnjaci procenjuju zbog čega je deo zgrade napukao, kaže direktor ove ustanove Vladica Miladinović.

  (3) detaljnije
 • dom zdravlja

  Sutra u niškom Domu zdravlja besplatni pregledi pluća

  Spirometriju - test za ispitivanje plućne funkcije, savetovanje sa zdravstvenim profesionalcima, kao i procenu rizika za nastanak hronične opstruktivne bolesti pluća moći će da izvrše pacijenti u četvrtak, 15. novembra u centralnom holu niškog Doma zdravlja.

  (1) detaljnije
 • Bolest pluća

  Besplatno testiranje i saveti povodom dana borbe protiv Opstruktivne bolesti pluća

  Dugogodišnji pušači, osobe koje kašlju ili iskašljavaju šlajm ili imaju poteškoća sa disanjem, moći će u utorak, 15. novembra besplatno da odrade spirometriju na prvom spratu Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu i tako provere u kakvom su stanju njihova pluća.

  (2) detaljnije
 • koska

  Koska novi v.d. direktor niškog ATD-a

  Radiolog, sportski direktor i trener futsal kluba “Kalča” Vladica Miladinović poznatiji kao Koska, zbog butika koji je nekad držao, predložen je za prvog čoveka niškog Zavoda za plućne bolesti (ATD).

  (14) detaljnije