Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Zavod za plućne bolesti Niš

 • dom zdravlja

  Pet niških zdravstvenih ustanova prelazi u “ruke” države

  Dom zdravlja, Hitna pomoć, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata i Zavod za plućne bolesti zbog novog zakona više neće biti u vlasništvu Grada Niša. Naime, osnivačka prava će biti preneta Republici, kaže Đurica Spasić, sekretar Sekretarijata za primarnu zdravstvenu zaštitu i ističe da bi to trebalo da doprinese boljem funkcionisanju ustanova.

  (12) detaljnije
 • Goran Janković pulmolog

  Pulmolog: Od aero-zagađenja ne štite hirurške, već specijalne maske

  Niš je poslednjih meseci jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, a da je aero-zagađenje značajan faktor rizika za nastanak masovnih nezaraznih plućnih bolesti kao što su akutne disajne infekcije, hronična opstruktivna bolest pluća, hronični bronhitis, primarni rak bronha, potvrđuje i pulmolog niškog Zavoda za plućne bolesti Goran Janković. Zaštita od čađi, gara, pare i štetnih gasova nisu hirurške maske sa kojima, kaže ovaj specijalista, viđa ljude na ulici, već specijalne 3M maske.

  (13) detaljnije
 • ATD

  Zbog popucalih zidova zatvoren rendgen u niškom ATD-u

  Zidovi mračne komore u kojoj se razvijaju rentgenski snimci u niškom Zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu, poznatijem kao ATD, popucali su, te je ovaj deo ustanove zatvoren. Pacijenti se šalju na rentgen u Dom zdravlja, a stručnjaci procenjuju zbog čega je deo zgrade napukao, kaže direktor ove ustanove Vladica Miladinović.

  (3) detaljnije
 • dom zdravlja

  Sutra u niškom Domu zdravlja besplatni pregledi pluća

  Spirometriju - test za ispitivanje plućne funkcije, savetovanje sa zdravstvenim profesionalcima, kao i procenu rizika za nastanak hronične opstruktivne bolesti pluća moći će da izvrše pacijenti u četvrtak, 15. novembra u centralnom holu niškog Doma zdravlja.

  (1) detaljnije
 • Bolest pluća

  Besplatno testiranje i saveti povodom dana borbe protiv Opstruktivne bolesti pluća

  Dugogodišnji pušači, osobe koje kašlju ili iskašljavaju šlajm ili imaju poteškoća sa disanjem, moći će u utorak, 15. novembra besplatno da odrade spirometriju na prvom spratu Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu i tako provere u kakvom su stanju njihova pluća.

  (2) detaljnije
 • koska

  Koska novi v.d. direktor niškog ATD-a

  Radiolog, sportski direktor i trener futsal kluba “Kalča” Vladica Miladinović poznatiji kao Koska, zbog butika koji je nekad držao, predložen je za prvog čoveka niškog Zavoda za plućne bolesti (ATD).

  (14) detaljnije
KOMENTAR DANA

Aman ljudi imate li dusu za minimalac izginusmo ko vlasi na ringispil jos i prevoz nam ukinuste pa s bicikle doodimo.

radnik SC Cair Čitalac

Tekst: Hala "Čair" spremna za dvodnevni Kup za košarkašice