Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Preševo

 • policija

  Novi džipovi za policajce na granici sa Bugarskom i Makedonijom

  Japan je donirao 11 džipova i 3 kombija srpskoj policiji, a vozila će, kako je rekao ministar policije Nebojša Stefanović biti prosleđena policajcima koji su raspoređeni na granicama sa Bugarskom i Makedonijom, gde su i najveći izazovi s migracijama.

  (1) detaljnije
 • Jonuz Musliju foto I.M.

  Musliju: Živim u Preševskoj dolini i Rama je moj predsednik

  Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju rekao je danas da je njegov predsednik Edi Rama i da ga ne zanima što na svim dokumentima piše da živi u Srbiji jer on, kaže, živi u "Preševskoj dolini koja traži oslobođenje".

  detaljnije
 • Aleksandar Vulin FOTO ALEKSANDAR KOSTIC

  Vulin: Musliju poziva na Treći balkanski rat

  Ministar za rad u Vladi Srbije Aleksandar Vulin ocenio je danas u Bujanovcu izjavu predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Jonuza Muslijua da se Preševska dolina pripoji Kosovu i Albaniji, kao poziv na Treći balkanski rat. Smatra da izjavu Muslijua treba da komentarišu državni organi i da bi on zbog toga trebalo da odgovara.

  (7) detaljnije
 • musliju

  Musliju bi da se sa Albanijom i Kosovom ujedini i Preševska dolina

  Šef Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji Jonuz Musliju podržao je eventualno ujedinjnje Albanije i Kosova, ali je rekao da ono nema smisla ako im se ne pripoje i Preševo, Bujanovac i Medveđa. Ivica Dačić pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje.

  (3) detaljnije
 • droga skrivena u zvucniku golfa foto uprava carina

  Strancu uhvaćenom sa 5 kg kokaina zatvor od 5 godina

  Nakon što su ga carinici kod Preševa 3. aprila uhvatili sa oko 5 kilograma kokaina, turski državljanin sa prebivalištem u Nemačkoj i Više tužilaštvo u Vranju postigli su sporazum prema kome će on biti osuđen na 5 godina zatvora, uz 3 godine zabrane ulaska u Srbiju nakon isteka zatvorske kazne.

  (1) detaljnije
 • Demokratska stranka

  Raspisani unutarstranački izbori u DS širom Srbije

  Zbog toga što im je istekao mandat, Izvršni odbor Demokratske stranke zakazao je izbore za 55 lokalnih odbora partije širom Srbije. 10. juna će novo stranačko rukovodstvo demokrate birati u Leskovcu, četiri niške opštine, ali i u Aleksincu, Beloj Palanci, Surdulici, Svrljigu, Vranjskoj banji, Preševu, Bujanovcu i još 12 opština.

  (4) detaljnije
 • spomenik Reljan kod Preševa foto i.m.

  Obeležena godišnjica stradanja vojnika u Reljanu

  Polaganjem venaca u selu Reljan kod Preševa obeležena je godišnjica pogibije 7 vojnika i starešina, pripadnika 78. motorizovane brigade, koji su nastradali u NATO bombardovanju 1999. godine. 

  detaljnije
 • Glasačka kutija

  Vučić pobedio u celom Pčinjskom okrugu

  U Vranju i šest opština Pčinjskog okruga kandidat SNS Aleksandar Vučić odneo je ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima koji su održani u nedelju. U celom okrugu na 353 glasačkih mesta, od 197.941 birača sa pravom glasa, na izbore je izašlo 82.533 ili u procentima 41,70 %. Na nižu izlasnost utiče i bojkot Albanaca, pa je tako u Bujanovcu zabeležena izlaznost od 19,47, a u Preševu svega 6,44 %.

  detaljnije
 • droga u golfu na carini foto uprava carina

  Više od 5 kilograma kokaina sakrio u zvučniku automobila

  Carinici i policija na graničnom prelazu Preševo pronašli su i zaplenili oko 5,3 kg kokaina koje je turski državljanin sakrio u zvučniku u prtljažniku “golfa” nemačke regitracije.

  detaljnije
 • Foto: Vanja Keser

  U Pčinjskom okrugu Vučić ubedljivo pobedio

  Iz vranjskog odbora SNS-a kazali su da je predsednički kandidat ove stranke Aleksandar Vučić u Trgovištu osvojio čak 93,2 %, dok je u Vranju dobio 71,34 % glasova. Više od 70 % birača glasalo je za Vučića u Vladičinom Hanu, Bujanovcu i Surdulici.

  detaljnije
 • prazna kutija vanja keser

  Glasačke kutije u Bujanovcu i Preševu do podneva bile prazne

  U multietničkim opština Preševo i Bujanovac, sudeći po izlaznosti, Albanci bojkotuju predsedničke izbore. Kako tvrde predstavnici radnih tela, mnoge glasačke kutije do podneva su bile prazne. Da je izlaznost mala, za portal presheva.com potvrdio je Agim Imer, koordinator radnog tela za izbore u Preševu.

  detaljnije
 • Jonuz Musliu foto I.M.

  Musliu pozvao Albance na bojkot izbora

  Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca pozvao je Albance u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, kao i drugim gradovima Srbije na bojkot predsedničkih izbora jer, kako kaže, nijedan od kandidata nije zaslužio poverenje Albanaca.

  (1) detaljnije
 • marihuana u autu Preševljanina foto uprava carina

  U autu Preševljanina otkriveno preko 15 kilograma marihuane

  Na graničnom prelazu Horgoš carinici su u autu vranjske registracije otkrili i zaplenili preko 15 kilograma marihuane koja je, po proceni carinika, bila namenjena tržištu u Češkoj.

  detaljnije
 • Teuta i njene pomoćnice foto privatna arhiva

  Frizerka iz Preševa besplatno ulepšava žene u Prihvatnom centru

  Jednom nedeljno frizerka Teuta Jusufi zatvara svoj salon u Preševu i odlazi sa svojim pomoćnicama u Prihvatni centar gde potpuno besplatno frizira izbeglice, a osmeh kojim joj uzvrate žene koje su prošle strahote rata i izbeglištva, kako kaže, nema cenu.

  (1) detaljnije
 • Zaplenjeni lekovi

  Zaplenjeni lekovi i steroidi na granici sa Bugarskom i prelazu sa Kosovom

  Na punktu Merdare carinici su u autobusu koji vozi na relaciji Prizren-Beč pronašli 500 tableta „alpraksa“ koji, kako su saopštili, sadrži psihoaktivne supstance. Na prelazu Gradina su u „BMW“-u pronašli 40 pen uložaka „genotropina“ čiji se uvoz strogo kontroliše zbog česte zloupotrebe od strane bodibildera.

  (1) detaljnije
 • Šćiprim Arifi

  Smena vlasti u Preševu, smenjen predsednik Opštine

  Glasovima 22 od 38 odbornika Skupština opštine Preševo je smenila dosadašnjeg predsednika Šćiprima Arifija, a očekuje se da novoformirana koalicija za njegovu naslednicu izabere sadašnju predsednicu opštinskog Parlamenta Adritu Sinani.

  detaljnije
 • cigarete u vratima automobila foto uprava carina

  Carinici kod Preševa zaplenili 400 paklica cigareta

  U autu Makedonca koji je iz svoje zemlje putovao ka Švajcarskoj, carinici su pronašli 40 boksova raznih cigareta sakrivenih u vratima i ispod sedišta.

  detaljnije
 • bujanovac

  Predsednik Albanije obišao na jug Srbije

  Oko podneva u zgradi Skupštine opštine Bujanovac, predsednik Albanije Bujur Nišani razgovarao je sa predstavnicima ove i opština Preševo i Medveđa i predstavnicima albanskih partija sa juga Srbije. U Srbiju ušao sa Kosova, a dočekao ga i šef Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković.  

  (2) detaljnije
 • bujanovac

  Poseta predsednika Albanije bez međunacionalnih tenzija

  Predsednik Albanije Bujar Nišani posetiće u utorak 7. marta  opštine na jugu Srbije Bujanovac i Preševo. Kako je ranije za Južne vesti najavio predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi, protokolom je predviđeno da će se sastati sa institucionalnim predstavnicima Albanaca i prisustvovati kulturno-umetničkom programu u Bujanovcu, dok još uvek nije poznato sa kim će se susresti u Preševu.

  (3) detaljnije
 • fdsf

  Nakon 70 godina predsednik Albanije u poseti jugu Srbije

  Poseta predsednika Albanije Srbiji biće prva od 1948. godine, kada je našu zemlju posetio tadašnji predsednik Enver Hodža. Sadašnji albanski lider Bujar Nišani dolazi 7. marta i sastaće se sa lokalnim albanskim zvaničnicima u Bujanovcu i Preševu.

  (5) detaljnije