Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Prokuplje

 • zumiranje printskrin

  Novo "Zumiranje": Srpski birači "udati za nasilnika"

  O tome kako je šestogodišnja vladavina Srpske napredne stranke promenila Srbiju u novom izdanju “Zumiranja” govorili su sociolog Jovo Bakić i novinar Božidar Andrejić. Da li su srpski birači “udati za nasilnika”, koliko će trajati vlast SNS i šta (još) može da se očekuje od predsednika Srbije i naprednjaka Aleksandra Vučića teme su “Vremenove” emisije.

  (3) detaljnije
 • visoka medicinska skola cuprija

  "Inspekcija utvrdila - Jerkan i Laketić nezakonito predavači u Ćupriji"

  Iako je inspekcija Ministarstva prosvete naložila direktoru Visoke medicinske škole u Ćupriji da raskine nezakonite ugovore sa funkcionerima Srpske napredne stranke - direktorom niškog Doma zdravlja Miloradom Jerkanom i prokupačkim poslanikom Darkom Laketićem, oni su i dalje predavači.

  (11) detaljnije
 • dokumenta, papiri

  Organizacije amandmanom brane zaštitu podataka o ličnosti

  Ako se izmena Zakona o zaštiti podataka ličnosti usvoji u sadašnjem obliku, kako kažu iz SHARE fondacije, postoji opasnost da ih vlast ili privatne kompanije koje rukuju ličnim podacima mogu da ograniče prava građana bez izričitog zakonskog ovlašćenja i po sopstvenom nahođenju. Zbog toga su, dodaju, 30 organizacija civilnog društva pokrenule inicijativu da se usvoji amandman koji utvrđuje da se prava građana na zaštitu podataka o ličnosti mogu ograničiti isključivo na osnovu zakona.

  detaljnije
 • mediji

  NUNS i NDNV pozivaju funkcionere da javno osude pritiske na novinare

  Zbog novčane kazne za "Kikindske" i tužbe potpredsednika Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Branka Malovića za list "Danas" i portal "Pančevo Si Ti", Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozivaju najviše državne funkcionere da javno osude pritiske na novinare.

  detaljnije
 • Ognjanovic sa knjigama foto lj.m

  Prokupačka Biblioteka otvara ogranak u selu Donja Stražava

  Kako bi bibliotekarske usluge približili i učinili dostupnim i seoskom stanovništvu, prokupačka Narodna biblioteka "Rade Drainac“ otvoriće u četvrtak istureno odeljenje u selu Donja Stražava. Prostorija će biti smeštena u zgradi Osnovne škole, a meštani ovog sela će u svojoj biblioteci imati i računar i internet koje će moći da koriste za svoje potrebe.

  (1) detaljnije
 • Savez za Srbiju Prokuplje foto lj.m

  Sredinom novembra formiranje prokupačkog Saveza za Srbiju

  Kako bi, kažu, pružili zajednički otpor aktuelnoj vlasti i te ljude poslali u političku prošlost, predstavnici prokupačkog DS, Dveri, Narodne stranke i Udruženog sindikata Sloga održali su sastanak Inicijativnog odbora za formiranje Saveza za Srbiju, pozivajući sve ostale nezadovoljne stranke, udruženja i pojedince da im se pridruže.

  (1) detaljnije
 • vojni lekar na selu, slika iz arhive foto lj.m

  Vojni lekari u prokupačkim selima

  Svi meštani nekoliko prokupačkih sela u kojima ne postoji zdravstvena ambulanta i gde uglavnom žive stariji ljudi, moći će da obave preventivne preglede, da izmere pritisak i šećer u krvi i odrade EKG u sklopu akcije “Vojni lekar na selu“ koju besplatno realizuje Komanda III brigade kopnene vojske Srbije.

  (1) detaljnije
 • dragan đilas 15 minuta

  Dragan Đilas: Usloviti subvencije minimalnom platom od 350 evra

  Strane firme koje dobijaju subvencije u Srbiji moraju biti uslovljene minimalnom platom od 350 evra, kaže jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas i veruje da bi one na to pristale, kao što su u Mađarskoj, ali im niko to ne traži. Srbija nije toliko siromašna zemlja, navodi Đilas, da plate lekara i medicinskih sestara budu 4 puta manje nego u Rumuniji.

  (16) detaljnije
 • Vranje medijski konkurs

  Udruženja: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

  Koalicija novinarskih i medijskih udruženja navodi da je najnoviji napad predsednika Srbije Aleksandra Vučića na N1 televiziju – nastavak žestokih pritisaka vlasti na profesionalne i "neposlušne" medije. Pozivaju novinare da napuštaju konferencije gde se napadaju i omalovažavaju njihove kolege.

  (6) detaljnije
 • Leoni

  "Juri" i "Šinvonu" istekli ugovori sa državom, efekti poslovanja skoro nevidljivi

  Fabrikama kojima su plaćeni milioni da otvore pogone na jugu Srbije, kao što su " Jura", "Šinvon" ili "Leoni" , u kojima radnici uglavnom motaju kablove, istekli su ugovori sa državom, pa bi svakog dana mogli da se “spakuju i odu” i pored miliona evra koje su dobili iz budžeta. Stručnjaci ističu da je ovakav model subvencionisanja koji se praktikuje već godinama - loš, ekonomski neisplativ i bez efekta.

  (17) detaljnije
 • Policija foto ALEKSANDAR KOSTIC Juzne vesti 2

  Uhapšena Prokupčanka zbog podvođenja maloletnice

  Zbog sumnje da je početkom septembra ove godine 14-godišnju devojčicu, u dogovoru sa jednim muškarcem, odvela na ugovoreno mesto u okolini Ražnja, gde ju je on seksualno iskoristio, niška policija je uhapsila jednu Prokupčanku.

  detaljnije
 • podela racunara rotari prokuplje foto lj.m

  Rotarijanci donirali računare školama u Prokuplju i Blacu

  Doniranjem 3 računara za Osnovne škole "Ratko Pavlović Ćićko“ iz Prokuplja i "Stojan Novaković“ iz Blaca, Rotari klub u Prokuplju se priključio akciji i realizaciji projekta "500 računara u 50 škola" koji je pokrenuo Rotari Distrikt u saradnji sa Ministarstvom prosvete.

  (1) detaljnije
 • takmicenje poslovni izazov 2018

  “Pametne” rukavice najbolja ideja na takmičenju srednjoškolaca u Leskovcu

  Na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama, koje se juče održalo u Leskovcu, najbolji je bio tim koji je osmislio “pametne” rukavice, koje bi ljudima olakšale kupovinu.

  detaljnije
 • vakcina

  Struktura virusa gripa promenljiva, vakcina štiti od komplikacija

  Iako nijedna vakcina u potpunosti ne može zaštititi organizam od neke bolesti, kaže epidemiolog Zorana Kulić, vakcina je bitna jer se tako štiti kolektivni imunitet, a i u slučaju razvijanja bolesti, simptomi su znatno blaži. Na jugu je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa, a vakcine su stigle u domove zdravlja u Nišu, Vranju, Prokuplju, kao i u čitavom Jablaničkom okrugu.

  (2) detaljnije
 • Tower Bridge

  Promocija britanske Čivning stipendije u niškom "Deli" centru

  Svi oni koji imaju visoko obrazovanje, dve godine radnog iskustva u struci i dobro poznaju engleski jezik, moći će da se prijave za Čivning stipendije za master studije u Velikoj Britaniju. Britanska ambasada će 16. oktobra od 19:30, u "Deli" prostoru u Nišu predstaviti ovu stipendiju.

  (1) detaljnije
 • vakcina foto aleksandar kostic

  Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa u Prokuplju

  Besplatne vakcine Prokupčani koji žele mogu od danas svakog radnog dana primiti u Domu zdravlja, a narednih dana vakcine će biti dostavljene i u seoskim ambulantama. Prioritet će, kao i do sada, imati stariji od 65 godina, oboleli od plućnih i bolesti srca, dijabetesa, a vakcine mogu primiti i deca starija od 6 meseci, kao i trudnice do 3. meseca trudnoće.

  detaljnije
 • Miroslav Hadžić Kvaka 23

  "Vojna neutralnost alibi za nekonzistentnu politiku"

  Predsednik Upravnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Miroslav Hadžić bio je gost emisije "Kvaka 23" i govorio o oprečnim stavovima, izjavama i postupcima srpskih zvaničnika, kada je reč o spoljnoj politici, Evropskoj uniji, a posebno o NATO-u.

  (2) detaljnije
 • Pored seniora, turnir i za 4 mlađe selekcije

  Turnir SOFA open i za mlade sa juga Srbije

  Najveće besplatno takmičenje za mlade, kako ga ocenjuju organizatori, SOFA open održaće se za vikend 27. i 28. oktobra u Beogradu. Kako su prevoz, kotizacija i smeštaj besplatni, mogu se prijaviti svi oni koji imaju od 18 do 30 godina i žele da se druže, zabave i nadmeću u basketu, plivanju, odbojci, badmintonu, stonom tenisu i futsalu.

  detaljnije
 • spomenik

  Otkriven spomenik junacima Gvozdenog puka u Prokuplju

  Naglašavajući da se sloboda jednom osvaja krvlju, čelikom i slavnom smrću i da se Srbija danas bori za mir, te da nema pravo da se "igra sa bilo čijom glavom", premijerka Strbije Ana Brnabić je sa predsednikom opštine Prokuplje Aleksandrom Simonovićem i u prisustvu velikog broja građana iz čitavog Topličkog okruga otvorila Spomen-park u okviru koga je napravljen spomenik junacima iz Prvog svetskog rata, takozvanog Gvozdenog puka.

  (8) detaljnije
 • brnabic

  Brnabić u Prokuplju: Prištinske vlasti da se okanu delova teritorije Srbije

  Reagujući na izjave Hašima Tačija koji je ranije najavio da ima podršku francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji se navodno slaže sa korekcijom granica i mogućnošću pripajanja Preševa, Bujanovca i Medveđe teritoriji Kosova, premijerka Srbije Ana Brnabić je poručila predstavnicima prištinskih vlasti da se okanu delova teritorije Srbije i “da je Srbija tolerantna, ali da sve ima svoj kraj”.

  (3) detaljnije