Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Prokuplje

 • sabljar

  Sabljar: Treba ogoliti diktaturu, da bi narod shvatio gde živi

  Frontmen beogradskog pank benda "Dža ili Bu" Nebojša Simeunović Sabljar, u emisji “15 minuta”, izneo je stav da iz državnih institucija opozicija treba da izađe, da bi diktatura pokazala svoje pravo lice. Pored toga, Sabljar je dodao da, ukratko rečeno, njihova angažovana muzika može da se opiše kao “bezuslovna sloboda”, jer su ljudi “bez uslova za slobodu”.

  (5) detaljnije
 • Prokuplje panorama foto lj.m.

  Ministarstvo pomaže izgradnju nove pijace u Prokuplju

  Uređena infrastruktura, parking mesta, prodavnice, štandovi, skladišta i hladnjača, samo su deo projekta izgradnje zelene pijace na ulazu u Prokuplje iz pravca Niša. Izgradnja bi trebalo da počne uskoro, a projekat je vredan 1,1 milion evra.

  (3) detaljnije
 • protest prokuplje foto lj.m.

  Protestna šetnja kao podrška otpuštenim radnicima u Prokuplju

  Iako je ranije zakazano suđenje jednom od otpuštenih radnika i predsedsedniku sindikata Turističke organizacije Vanji Stojanoviću odloženo samo dan ranije nakon što je prijavljen skup podrške, nekoliko desetina građana i predstavnika raznih udruženja širom Srbije ipak su održali protestnu šetnju ulicama Prokuplja u znak solidarnosti sa otpuštenim radnicima.

  (2) detaljnije
 • Gimnazija Prokuplje foto Opstina Prokuplje

  Od septembra IT odeljenje u prokupačkoj Gimnaziji

  Maksimalno 20 učenika sa izuzetnim sposobnostima za računarstvo i informatiku moći će u narednoj školskoj godini da upišu novi smer u prokupačkoj Gimnaziji, a radi se o informatičkom IT odeljenju. Pripreme zainteresovanih počinju od 28. aprila u prostorijama Gimnazije.

  detaljnije
 • Tinejdžer iz Prokuplja uhapšen zbog sajber napada po celom svetu

  U jednoj od najvećih međunarodnih policijskih akcija 19-godišnji Prokupčanin uhapšen je zbog sumnje da je bio administrator jednog od najvećeg ilegalnog servisa za hakerske napade. U istoj akciji, osim Prokupčanina, uhapšen i još jedan mladić iz Rume.

  (4) detaljnije
 • Protest prokuplje foto lj.m. sud

  Podrška ispred suda radnicama koje su tužile Turističku organizaciju

  Kako bi iskazali solidarnost i podržali borbu 2 čistačice koje su zbog otkaza tužile prokupačku Turističko-sportsku organizaciju, članovi nevladinih organizacija i udruženja iz cele Srbije okupili su se danas ispred zgrade Osnovnog suda u vreme održavanja ročišta. Veći skup i protestnu šetnju najavljuju za četvrtak od 10:30.

  (1) detaljnije
 • Nikola Malesevic rukomet trener

  Prokupčanin selektor rukometne reprezentacije Luksemburga

  Rad u ženskoj reprezentaciji Luksemburga preporučio je rođenog Prokupčanina Nikolu Maleševića za posao u muškom timu. Malešević će dužnost selektora muške reprezentacije preuzeti 1. jula, kako pišu luksemburške novine Tageblatt, a ugovor je potpisao na tri godine.

  detaljnije
 • Zumiranje

  “Zumiranje” o (ne)dostupnosti informacija od javnog značaja

  Poverenik za informacije od javnog značaja je jedna od retkih nezavisnih institucija, ali prema mišljenju stručnjaka, sudeći po novom nacrtu izmena i dopuna Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, postoji opasnost da i ona budu urušena. U emisiji “Zumiranje” su o problemu dostupnosti informacija govorili Ivan Radojević iz Udruženja CRTA i Branko Čečen iz Centra za istraživačko novinarstvo (CINS).

  (1) detaljnije
 • Zlato za Anđeliju Ristic karate klub topličanin foto

  Prokupčanka juniorska šampionka Evrope u karateu

  Na Evropskom karate šampionatu u Poljskoj Prokupčanka Anđelija Ristić je za reprezentaciju Srbije osvojila zlatnu medalju u katama u kategoriji juniorki.

  (4) detaljnije
 • policajac policija foto aleksandar kostic

  Policajcu na straži ukrali dve puške

  Dve puške su ukradene iz stražarske kućice u selu Merdare na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom, kada je policajac na kratko napustio stražarsko mesto. On je suspendovan sa posla, a policija traga za lopovima.

  (7) detaljnije
 • Fudbalski sudija

  Sukob unutar Sudijske fudbalske organizacije istoka

  Dok članovi Izvršnog odbora Stručne strukovne organizacije sudija Fudbalskog saveza istočne Srbije kažu da žele smenu aktuelnog predsednika Bojana Stojanovića zbog “samovolje i privatizacije” organizacije, Stojanović tvrdi da su lige koje on vodi “najčistije” po pitanju suđenja, te da onima koji žele da ga smene “ne odgovara što je sve normalno i čisto”.

  (7) detaljnije
 • od premudrih cula foto korice

  Promocija knjige Snežane Milojević u Prokuplju

  Najnovija knjiga autorke Snežane Milojević "Od premudrih čula" koja se sastoji od naučnih radova gde se obrađuju teme kroz pisani izraz srpskog srednjeg veka - prevashodno kroz žitija, biće predstavljena Prokupčanima večeras od 19 sati u Galeriji "Boža Ilić" u Prokuplju.

  detaljnije
 • Boki Milošević printscreen youtube.com RTS kanal

  In memoriam: Božidar Boki Milošević

  Poznati srpski klarinetista, rođeni Prokupčanin Božidar Boki Milošević preminuo je noćas u Beogradu u 87. godini.

  (1) detaljnije
 • Lapčević 15 minuta

  Lapčević: Regionalni pokret je “nasušna potreba” juga Srbije

  Treba promeniti izborni zakon i uvesti direktni izbor gradonačelnika kako bi građani znali koga biraju, objašnjava narodni poslanik Milan Lapčević. Demokratsku stranku Srbije napustio je, kako kaže, zbog centralizacije, a svoj budući regionalni politički pokret vidi kao “pokret za opstanak juga Srbije”.

  (21) detaljnije
 • Zumkiranjhe

  U novom “Zumiranju” o prinudnim iseljenjima

  Predstavnici dve organizacije koje se bore za prava najugroženijih građana Srbije razgovarali su u emisiji “Zumiranje” o jednom od gorućih problema u društvu - prinudnim iseljavanju građana zbog različitih dugova.

  detaljnije
 • dom ucenika foto lj.m.

  Prokupački Dom učenika domaćin 23. "Domijade"

  Oko 700 srednjoškolaca iz 13 domova jugoistočne Srbije takmičiće se u 7 sportskih disciplina na tradicionalnoj “Domijadi” koja se održava 14. aprila i čiji je ovogodišnji domaćin Dom učenika srednjih škola u Prokuplju.

  detaljnije
 • Gajović Kvaka23

  Državni sekretar: "Južne vesti" da se obrate nama zbog pritisaka

  Iako je poreska inspekcija, koja predstavlja još jedan državni aparat, ta koji pritiska "Južne vesti", državni sekretar zadužen za medije Aleksandar Gajović rekao je da novinari treba njemu da se obrate o ovom slučaju. O Ministarstvu kulture i informisanje, koje je tu da pomogne "svakom kolegi koji smatra da su mu ugrožena prava i slobode", ali i novoj Strategiji za medije, Gajović je pričao u intervjuu za "FoNet".

  (7) detaljnije
 • Romsko naselje

  "Društveni i politički tretman Roma sve lošiji"

  Svetski dan Roma, 8. april, najbrojnija nacionalna manjina u Evropi iskoristila je da skrene pažnju na probleme sa kojima se njeni pripadnici susreću u Srbiji. Uprkos raznim reformama, kako kažu u Ligi Roma, skoro svi pokušaji poboljšanja života Roma ne daju rezultate, a kažu da je prva prilika da država učini nešto po tom pitanju ometanje izgradnje stanova za Rome u Nišu i Čačku.

  (8) detaljnije
 • apoteka

  Praznično radno vreme na jugu Srbije

  Tokom uskršnjih praznika 6, 7, 8. i 9. aprila građane na jugu Srbije očekuje besplatan parking, nedeljni red vožnje, zatvorene ustanove kulture, kao i dežurstva lekara i apoteka.

  (1) detaljnije
 • vakcina foto aleksandar kostic

  U Prokuplju proglašena epidemija malih boginja

  Nakon što je od 10 novoobolelih, čak 8 zadržano na bolničkom lečenju, Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja u Prokuplju proglasila je epidemiju malih boginja na teritoriji opštine.

  (1) detaljnije