Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Prokuplje

 • jovo bakić 15 minuta

  Jovo Bakić: Vučića će oboriti glad naroda za pravdom

  Društvena nejednakost u Srbiji je najveća u Evropi, tvrdi sociolog Jovo Bakić, a nepravda je toliko velika da vapi za ispravljanjem, pa ocenjuje da bi to moglo biti uzrok pada sa vlasti Aleksandra Vučića. Ipak, za postojeće stanje Bakić krivi sve “stare” stranke i veruje u “nove” pokrete.

  (14) detaljnije
 • Sumnjivo trošenje novca prokupačkog Povereništva za izbegle i raseljene lj.m. foto

  Sumnjivo trošenje novca prokupačkog Povereništva za izbegle i raseljene

  Nakon izveštaja internog revizora u kome se navodi da od 2010. do 2016. godine Povereništvo za izbeglice u Prokuplju nije opravdalo trošenje više od 32 miliona dinara, u proveru se uključila i policija, što je potvrdio i prvi čovek Opštine Aleksandar Simonović. U međuvremenu je deo dokumentacije "nestao", a u Komesarijatu tvrde da je sav utrošeni novac opravdan.

  (2) detaljnije
 • zumiranje

  “Zumiranje” o Kosovu: Da li treba “zamrznuti” konflikt?

  Da li je rešenje za Kosovo odložiti rešenje i primeniti “kiparski model” zamrznutog konflikta do nekih boljih geopolitičkih prilika, ali i da li to znači novi rat u budućnosti, u specijalnoj emisiji "Zumiranja" posvećenoj dijalogu o Kosovu govorili su filozof Ivan Milenković i politički analitičar i narodni poslanik Đorđe Vukadinović.

  (4) detaljnije
 • Mlade naučnice

  Objavljen konkurs za stipendiranje mladih naučnica

  Mlade žene koje izučavaju prirodne nauke i ove godine mogu da dobiju stipendije od 5.000 evra, u okviru svetski poznatog programa “Za žene u nauci”, koje će koristiti za dalje naučno i profesionalno usavršavanje. Prijave su otvorene do 31. marta.

  (1) detaljnije
 • Emisija "Zumiranje"

  Šutanovac o beogradskim izborima u “Zumiranju”

  Kampanja za beogradske izbore bila je tema i 77. emisije Zumiranje nedeljnika Vreme , a ovog puta je o tome govorio predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac.

  (2) detaljnije
 • Bolnica krevet lečenje

  Svakoga dana u Srbiji jedno dete oboli od raka, a uslovi u kojima se leče loši

  Iako u Srbiji ne postoji registar dece koja su obolela od nekog oblika kancera, podaci koje ima Nacionalno udruženje dece obolele od raka (NURDOR) je da je ova brojka na godišnjem nivou čak 350, što je gotovo jedno dete dnevno. Na Svetski dan dece obolele od raka, NURDOR organizuje akcije u 40 gradova, a iz Udruženja apeluju na celo društvo da pomogne bolesnim mališanima i njihovim roditeljima.

  (4) detaljnije
 • Dom kulture Prokuplje lj.m.

  Pesnički maraton na "Sretenjskim susretima" u Prokuplju

  Preko 30 pesnika iz cele Srbije kazivaće svoje stihove na "Sretenjskim susretima" koje prokupački Dom kulture organizuje 23. februara. Najbolji će biti nagrađeni Sretenjskim poveljama i odličjima.

  detaljnije
 • eps distribucija foto aleksandar kostic

  Neizvesna sudbina radnika EPS-a kojima ugovor ističe krajem februara

  Nezvaničnu informaciju o otpuštanju 78 radnika EPS-a na određeno u Toplici kojima 28. februara prestaje radni odnos, a gde bi umesto njih bili primljeni novi ljudi sa spiska koji je navodno napravljen u prokupačkom SNS-u, niko nije mogao da potvrdi, ali ni da demantuje. Radnici koji tvrde da su spisak videli, ne žele da daju bilo kakve izjave.

  (11) detaljnije
 • sindikat tso i radnice koje su dobile otkaz foto lj.m.

  Funkcioner SNS obećavao otpuštenim radnicama povratak na posao

  Direktor prokupačke "Apoteke" i funkcioner prokupačkog SNS Zlatan Miljković 2 meseca je, kako tvrde 4 otpuštena radnika Turističko-sportske organizacije, tajno razgovarao s njima obećavajući im da će ih vratiti na posao do 15. januara, ali da oni "ne talasaju i ništ ne šire“. Radnici protiv njega podneli prijavu zbog prevare, a on kaže da je s njima pričao "kao pravnik".

  (4) detaljnije
 • kafana ispred koje se desilo ubistvo foto lj.m.

  Za ubistvo mladića ispred prokupačke kafane 13 godina zatvora

  Za ubistvo 26-godišnjeg Vojislava Blagojevića iz sela Vidovača koji je prošle godine uboden nožem dok je pokušavao da razdvoji mladiće koji su tukli vlasnika kafane, nepravosnažno je na 13 godina osuđen 19-godišnjak iz Prokuplja koji je potegao nož, dok su 4 mladića koji su sa njim bili u društvu osuđeni na po 4 meseca zatvora. Tužilaštvo najavljuje žalbu na ovakvu presudu.

  (3) detaljnije
 • saobraćajna policija foto aleksandar kostić

  Prokupčani fizički napali saobraćajce

  Dvojica Prokupčana uhapšena su nakon što su, tokom rutinske kontrole saobraćaja, najpre verbalno, a potom i fizički napali policajce koji su ih zaustavili. Do saslušanja, njima je određeno zadržavanje do 48 sati.

  detaljnije
 • Šansa za posao mladih Prokupčana kroz pekarski zanat

  Kako napraviti dobar burek, otkriti sve tajne i steći neophodne veštine, učenici Poljoprivredne škole "Radoš Jovanović Selja“ u Prokuplju uče tokom trogodišnjeg školovanja, nakon čega dobijaju diplomu pekar majstora koja je, po mišljenju nadležnih, jedna od traženijih u Srbiji, ali i zemljama Evropske unije.

  (1) detaljnije
 • spric vakcina foto aleksandar kostic jv

  Za dve medicinske sestre se sumnja da su zaražene malim boginjama

  Dve medicinske sestre sa Odeljenja pedijatrije Opšte bolnice smeštene su na Infektivno odeljenje ove ustanove, jer se sumnja da su zaražene malim boginjama. Do sada je u Prokuplju registrovano 8 obolelih i svi su iz iste porodice u selu Žitni Potok.

  detaljnije
 • Pušenje kafić

  Građani svesni štetnosti duvanskog dima, ali i dalje puše

  Već 20 godina, svakog 31. januara obeležava se dan bez duvanskog dima, a ove godine je pod sloganom “Odrasli puše i mene guše”. Iako je većina Srba, njih 90%, svesna da je pušenje štetno po zdravlje i da treba voditi računa o tome gde se pali cigareta, prema istraživanju koje je Institut za javno zdravlje Srbije sproveo 2016. godine, trećina punoletnih građana puši svakodnevno.

  (5) detaljnije
 • zitni potok 1 foto lj.m

  Prijavljena kućna epidemija malih boginja u Žitnom Potoku

  Nakon što su male boginje potvrđene kod 9 članova jedne porodice u prokupačkom selu Žitni Potok, Dom zdravlja je, u konsultaciji sa niškim Zavodom za javno zdravlje, prijavio porodičnu epidemiju morbila u ovom selu. Osim članova ove porodice, u Toplici zasad nema obolelih od malih boginja.

  detaljnije
 • Južne vesti

  Osmi rođendan "Južnih vesti"

  Tekstom o manipulacijama na niškom Aerodormu, koji je dobio nagradu NUNS za istraživačko novinarstvo, pre 8 godina i formalno je "počeo život" Južnih vesti na medijskom nebu Srbije. Prošle godine ista nagrada je zamalo ponovo otišla u ruke novinara ovog medija - za istraživanje spornih tendera kojim je Ministarstvo za rad obnovilo svoj vozni park.

  (15) detaljnije
 • Doktor

  Uprkos epidemiji, besplatni zdravstveni pregledi na jugu Srbije

  Iako je u svim gradovima proglašena epidemija malih boginja, preventivni pregledi biće ponovo organizovani u zdravstvenim centrima na jugu Srbije. Tumor markere, mamograf dojki i ultrazvuk abdomena, građani će moći da urade bez zakazivanja u Nišu, Leskovcu, Vranju i Prokuplju u nedelju, 28. januara. Pregledi su besplatni, čak i za one koji nemaju zdravstvenu knjižicu.

  (3) detaljnije
 • Nismo šteta, nego šampioni

  Već godinama živimo u toj “izvrnutoj torti” kojoj dno na vrhu stoji, a poslednjih godina sve intenzivnije, jer su sve veći napori da nam nenormalno naprave normalnim. Pa nas tako svakodnevno drže u strahu zaverama i izmišljenim ratovima, dovode u zabludu supemenima i kvazi-moćnicima, dele na podobne i nepodobne i degradiraju besprizornostima sa malih ekrana.

  (6) detaljnije
 • lekovi foto aleksandar kostic

  Udruženje deli prokupačkim penzionerima lekove

  Lek protiv bolova i temperature koji se može kupiti bez recepta, prokupačko Udruženje penzionera deliće u gradskim i seoskim mesnim odborima svojim članovima koji imaju najmanje penzije, a koje ne prelaze 15.000 dinara.

  detaljnije
 • Zgrada Gimnazije i Medicinske škole Prokuplje foto lj.m.

  Gimnazijalci i medicinari u Prokuplju i dalje bez nastave

  Nakon što je krajem prošle nedelje zbog prokišnjavanja krova građevinska inspekcija zabranila korišćenja zgrade u kojoj su smeštene Gimnazija i Medicinska škola, učenici od ponedeljka nemaju nastavu. Iako je problem saniran, u školi još čekaju dozvolu inspekcije kako bi se nastava odvijala bezbedno.

  detaljnije