Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Prokuplje

  • policija

    Policija u Prokuplju: Nastavlja se trend smanjenja krivičnih dela u Toplici

    U februaru ove godine na teritoriji Topličkog okruga izvršeno je ukupno 41 krivično delo, što je za 22 manje u odnosu na isti period prošle godine. Od tog broja 34 dela je iz opšteg kriminala, tri dela ekološkog kriminala, jedno krivično delo iz oblasti visokotehnološkog kriminala i tri krivična dela iz oblasti privrednog kriminala. U istom periodu rasvetljeno je 13 krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocima, a pet lopova je uhvaćeno na delu.

    detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Toplički okrug organizuje tribinu povodom 25 godina bombardovanja SRJ

    Podsećanje na 78 dana rata i jedan od najtragičnijih događaja srpske skorašnje istorije koji se dogodio pre 25 godina kada je 19 zemalja NATO alijanse napalo tadašnju Jugoslaviju, biće tema tribine koju organizuje Toplički upravni okrug u utorak, 19. marta u sali Doma kulture u Prokuplju od 18 sati.

    (1) detaljnije
  • Prokuplje centar

    Od utorka do petka u Topličkom okrugu proba sirena za opštu opasnost

    Od utorka 19. marta do petka 22. marta u Prokuplju, Kuršumliji, Blacu i Žitorađi biće proveravan sistem za javno uzbunjivanje, aktiviranjem sirena u trajanju od 60 sekundi.

    detaljnije
  • merdare prelaz

    Austrijanac vozio “mercedes” sa saobraćajnom dozvolom i tablicama drugog vozila

    Na prelazu Merdare policija je uhapsila 60-godišnjeg vozača iz Austrije, za koga se sumnja da je upravljao vozilom “mercedes” sa saobraćajnom dozvolom i tablicama koje pripadaju drugom vozilu.

    (1) detaljnije
  • voda

    Prokupački Vodovod traži povećanje cena za 15 odsto

    Nadzorni odbor JKP Gradski vodovod predložio je nove cene svojih usluga, koje se u proseku povećavaju za 15%, a ukoliko njihova odluka prođe Gradsko veće i kasnije bude prihvaćena od strane odbornika Skupštine, Prokupčani će na računu plaćati i novu stavku “pogonska spremnost sistema” za koju će svakog meseca izdvajati 150 dinara bez PDV-a.

    detaljnije
  • kamere u prokuplju

    Kamere u Prokuplju za 17 dana zabeležile 151 prekršaj

    Kamere u Prokuplju koje od 28. februara zvanično na tri lokacije mere brzinu i kontrolišu prolazak na jedinom semaforu u gradu, za samo 17 dana zabeležile su 32 prekršaja za prekoračenje brzine, a prolazak vozača na crveno svetlo čak 119 puta.

    (14) detaljnije
  • Dom kulture prokuplje

    Prokupački Dom kulture raspisao Đurđevdanski književni konkurs

    Pisci i književnici iz Srbije i zemalja u okruženju koji pošalju ciklus pesama, pet priča i 20 aforizama, mogu se prijaviti za učešće na 24. Đurđevdanskom književnom konkursu koji tradicionalno raspisuju Književno društvo "Rade Drainac" i Književna omladina Prokuplje. Zainteresovani mogu radove poslati do 26. aprila.

    detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Usvojen rebalans budžeta Prokuplja koji je doneo Privremeni organ

    Skupština Prokuplja usvojila je prvi rebalans budžeta za 2024. godinu, za koji opozicija tvrdi da je nezakonit jer je, umesto odbornika lokalnog parlamenta, budžet doneo i usvojio Privremeni organ. Uz brojne zamerke i ukazane nepravilnosti oko ovogodišnjeg budžeta, novim rebalansom je projektovan da on bude 2.066.773.457 dinara, a predviđeni deficit je oko 35 miliona dinara.

    (1) detaljnije
  • zgrada prokuplja

    Zavetnici i zvanično postali deo vladajuće većine u Prokuplju

    Prokupački naprednjaci, iako imaju više nego dovoljan broj odbornika u lokalnom parlamentu da sami formiraju vlast sa 35 od 55 odbornika, odlučili su da nakon socijalista kojima su dali jedno mesto većnika, nakon današnje Skupštine privole vladajućoj većini i Zavetnike, zbog koje je naprednjak Simon Simonović posle nepunih mesec dana morao da podnese ostavku, a na njegovo mesto postavljen je Predrag Tasić iz stranke Zavetnici.

    (5) detaljnije
  • grad Prokuplje

    Zavetnici postaju deo lokalne vlasti u Prokuplju

    Na današnjoj sednici Skupštine Prokuplja stranka Zavetnici, koja ima tri odbornika, ući će u koaliciju sa vladajućom Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije. Takvu odluku je potvrdio i Marko Ristić, jedan od odbornika Zavetnika, kome će ovo biti poslednja sednica Skupštine u ovom sazivu jer je juče podneo ostavku i danas će ga zameniti novi odbornik sa te liste.

    (6) detaljnije
  • ljiljana krasic

    49-godišnja Nišlijka najbolja u Srbiji u planinskom trčanju, kaže godine nisu prepreka kad postoji volja

    Članica niškog Planinarskog kluba "Mosor" Ljiljana Krasić uspeva da i u 49. godini bude najbolja u planinarskom trčanju u Srbiji - u 2023. godini je bila najuspešnija u celoj sezoni, a i ovu je krenula zlatom koje je osvojila na trci u Severnoj Makedoniji dugoj 35 kilometara, sa usponom od blizu 2.000 metara. Ljiljana ističe da godine nisu prepreka za trčanje koje nju, kako objašnjava, smiruje i usrećuje.

    (1) detaljnije
  • ubistvo đinđića

    Prokupačke demokrate obeležile godišnjicu ubistva Đinđića

    Na mestu gde je podignut prvi spomenik u Srbiji ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću, članovi Demokratske stranke u Prokuplju, simpatizeri i građani polaganjem venaca i govorom obeležili su 21. godišnjicu njegove smrti. Đinđić je ubijen 12. marta 2003. godine, ali je on i danas simbol borbe za demokratiju i slobodu u Srbiji, a njegova strast i posvećenost za rešavanje problema inspirisali su generacije ljudi da se bore za bolje sutra.

    (4) detaljnije
  • voće šljive

    Prolećni radovi u voćnjacima u Toplici, u toku orezivanje i prskanje

    Toplički voćari narednih nekoliko dana trebalo bi da završe prolećno prskanje koštičavog voća preparatima na bazi sumpora ili bakra u kombinaciji sa hidratisanim krečom, a kako bi smanjili pojavu štetočina i parazita tokom vegetacije, jer sa prvim pupoljcima biljke postaju najranijivije i zahtevaju adekvatnu zaštitu, savetuju poljoprivredni stručnjaci.

    (7) detaljnije
  • bebe

    Najčešća imena na jugu: Nekada Jelena i Dragan, sada Sofija, Dunja, Luka i Vasilije

    Najčešća imena u Nišu, Leskovcu, Pirotu, Vranju, i Prokuplju su Jelena i Marija kod žena i Dragan i Aleksandar kod muškaraca, dok su od 2011. godine do 2022. godine roditelji najviše devojčicama davali imena poput Dunja, Nikolina, Sofija i Lena, a dečacima Luka, Vasilije, Mihajlo i Lazar, pokazuju podaci Popisa stanovništva.

    (3) detaljnije
  • Prokuplje centar

    U Prokuplju otvorena kancelarija Poljoprivredne službe

    Nakon što je pre oko mesec dana zbog duga koji prelazi 50 miliona dinara i nenamenski potrošenog novca Ministarstvo poljoprivrede ugasilo Poljoprivredno-savetodavnu i stručnu službu u Prokuplju, a odmah i otvorilo novu sa sedištem u Kuršumliji, ovih dana je otvoreno istureno odeljenje u Prokuplju, u nekadašnjoj zgradi "Topličanke" u Ulici Vasilija Đurovića Žarkog, gde je sedište i Lokalne poreske administracije.

    (2) detaljnije
  • bolnica

    Milionska odšteta pacijentu zbog greške lekara u Prokuplju, blokiran račun Bolnice

    Zbog potkožne izrasline koju mu je lekar uklonio bez provere nalaza, nakon čega su, usled komplikacija pacijentu kasnije odstranjeni prsti i cela desna šaka, pravosnažnom presudom Višeg suda, Opšta bolnica je u obavezi da mu isplati 3,4 miliona dinara odštete sa zateznom kamatom, kao i da se pacijentu do njegove 65. godine isplaćuje mesečna naknada od 22.497 dinara počev od 1. jula 2019, ali i da Bolnica za sudske troškove plati 607.704 dinara.

    (14) detaljnije
  • Voda sa česme

    Bez vode danas delovi Prokuplja

    Zbog radova na vodovodnoj mreži, korisnici iz ulica Milena Jovanovića, Horvatovićeve, Jastrebačke i dela Kosančić Ivana u Prokuplju danas do 13 sati neće imati vodu.

    detaljnije
  • Klinički centar Niš KOSTA

    Dečak iz Žitorađe hospitalizovan u Nišu nakon povrede u vrtiću

    Petogodišnji mališan koji se u petak povredio u dvorištu Predškolske ustanove "Prva radost" u Žitorađi još je na Klinici za dečiju hirurgiju i ortopediju UKC Niš i u stabilnom je stanju. Šta je uzrok povređivanja i kako je do toga došlo za sada se ne zna, a nadležni u Predškolskoj ustanovi kažu da će izaći sa informacijom kada utvrde sve okolnosti.

    detaljnije
  • bolnica

    Bolnica i Dom zdravlja u Prokuplju ponovo se spajaju u jednu ustanovu

    Odlukom Ministarstva zdravlja još od 1. novembra prošle godine, koja je tek nakon 4 meseca ozvaničena objavom u Službenom glasniku, razrešavaju se dužnosti direktori prokupačke Bolnice i Doma zdravlja, a imenuje se doktorka Jelena Nikolić za vršioca dužnosti direktora novog Zdravstvenog centra u osnivanju, koji će posle 13 godina ponovo u narednom periodu spojiti te dve ustanove u jednu.

    (4) detaljnije
  • rupa

    Urbana gerila u Prokuplju obeležila 25 godina postojanja jedne rupe

    Neformalna grupa "Urbana gerila" u Prokuplju nastavila je prethodnih dana da ukazuje na probleme putem objava na društvenim mrežama, a poslednja u nizu objava je dugogodišnji problem rupe na mostu preko reke Toplice koja, po njihovim navodima, "obeležava 25 godina svog postojanja".

    (2) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: