Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Prokuplje

 • sadnice

  Besplatne sadnice za prokupačke poljoprivrednike

  Pošumljavanje njiva šeste i sedme klase zemljišta poljoprivrednici sa teritorije Prokuplja mogu da pošume besplatno sadnicama bagrema koje Rasadnik „Toplica“ u sastavu Javnog preduzeća “Hammeum” deli tokom čitave zime. Za dobijanje sadnica je od dokumentacije potrebna fotokopija lične karte i posedovni list.

  detaljnije
 • jovana ružičić

  Jovana Ružičić: Mame nisu svemoćne, tate treba da se uključe

  Svaka deseta žena bira da nikad više ne postane majka zbog iskustva iz porodilišta, pokazuje istraživanja Centra za mame. Direktorka Jovana Ružičić kaže da tu počinju problemi majki, a ostali su - patrijarhalne vrednosti, više uloga u porodici, neostvariv model roditeljstva koji nameće instagram i društvene mreže, kao i umor zbog svog tog pritiska. Zato poziva i očeve da više pomognu.

  (7) detaljnije
 • biblioteka

  Promocija zbirke pesama Stojana Obradovića u Prokuplju

  Nešto drugačija od ostalih zbirki pesama koje je objavljivao do sada, pokušavajući da kroz poeziju iskaže svoje znanje iz fizike, u Narodnoj biblioteci “Rade Drainac” večeras će od 18 sati biće predstavljena knjiga prokupačkog pesnika Stojana Obradovića “Brisanje senke”.

  detaljnije
 • vinogradi

  Prokuplje domaćin manifestacije posvećene sorti grožđa "prokupac"

  Stručna predavanja o poljoprivrednoj proizvodnji i zasadima vinograda, pravljenje, ali i degustacija vina, deo su manifestacije “Dani prokupca” koja se drugu godinu zaredom organizuje u Prokuplju. Manifestacija će biti otvorena u petak, 15. novembra u Galeriji “Boža Ilić” od 16 sati, a nakon stručnih predavanja, učesnici će moći da degustiraju vina raličitih izlagača iz Prokuplja i Topličkog kraja.

  detaljnije
 • jovana ružičić

  Direktorka Centra za mame: Porodilje oštećene, promeniti i zakon i sistem

  Zakon o finansijskoj pomoći porodici sa decom oštetio je trećinu porodilja u Srbiju, a oko 1.000 u Nišu, ukazuje direktorka Centra za mame Jovana Ružičić. Zato zakon treba promeniti, dodaje Ružičić i napominje - novac koji država obećava za prvo dete neće rešiti problem, treba menjati sistem.

  (9) detaljnije
 • dom starih

  Dom starih u Prokuplju povećava smeštajne kapacitete nakon rekonstrukcije sanitarne mreže

  Za radove na adaptaciji vodovodne i kanalizacione mreže na novom delu zgrade, čime će se stvoriti uslovi za proširenje smeštajnih kapaciteta za oko 40 korisnika, Dom za smeštaj i negu starih lica dobio je 2 miliona dinara. Novac je obezbedilo nadležno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a radovi bi po planu trebalo da budu završeni do polovine decembra.

  detaljnije
 • topličanin

  Za 100 godina fudbala u Prokuplju 2 miliona dinara iz gradske kase

  Prijateljske i revijalne utakmice veterana fudbalskih klubova sa juga Srbije, štampanje i promocija već odštampane knjige, svečane akademije, večere, štampanje plaketa i povelja, samo su neke od aktivnosti koje će građani Prokuplja iz gradske kase platiti 2 miliona dinara tokom manifestacije "Dani fudbala - 100 godina fudbala u Prokuplju" koja, na izmaku godine, još nije počela. U planiranim troškovima i skoro pola miliona dinara za štampanje već odštampane knjige o FK Topličaninu.

  (2) detaljnije
 • PGLS19-BSergej01

  Mladi gimnastičari sa juga Srbije uspešni u Pionirskoj ligi

  U finalu Pionirske lige Srbije, koje će biti održano 23. novembra u Novom Sadu, učestvovaće 12 gimnastičara iz Pirota, Prokuplja i Niša pošto su osvojili ukupno 12 medalja u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji ovogodišnje Pionirske lige.

  (1) detaljnije
 • učenici

  Preko 100 izvođača na koncertu povodom Dana Muzičke škole u Prokuplju

  Najbolji učenici Muzičke škole "Kornelije Stanković" sa svojim profesorima i plesna grupa „Feniks“ iz Niša, deo su muzičkog programa kojim će biti obeležen Dan škole. Najavljeno je učešće preko 100 izvođača, a koncert će biti održan u sredu, 13. novembra u sali Doma kulture od 17:30. Ulaz za sve posetioce je besplatan.

  detaljnije
 • foto: Ari Bronstein, www.flickr.com

  Niški Sinđelić na bod zaostatka od lidera Srpske lige istok

  Fudbaleri Moravca iz Mrštana naneli su drugi poraz Jagodini Tabane (2:1), lideru Srpske lige istok, pa je pobedom nad Borcem iz Paraćina (3:0) niški Sinđelić došao na bod zaostatka od Jagodine.

  (1) detaljnije
 • karatsisti

  Na 2 turnira karatisti Topličanina osvojili 11 medalja

  Na dva odvojena karate turnira koja su se tokom vikenda održala u Jagodini i Leskovcu, karatisti Topličanina osvojili su 11 medalja, od toga 4 zlatne, 2 srebrne i 5 bronzanih. Radi se o kontrolnim turnirima na kojima su prokupački karatisti pokazali dobru formu pre nastupa na Kupu Srbije koji se očekuje početkom decembra meseca.

  detaljnije
 • vakcina

  Zalihe vakcina protiv sezonskog gripa pri kraju na jugu Srbije, hronični bolesnici prioritet

  Skoro mesec dana od kako su dopremljene svim ambulantama, zalihe vakcina na jugu Srbije su pri kraju. Iz domova zdravlja kažu da su ove godine dobili više vakcina nego ranijih godina, ali je interesovanje veliko, pa postoje prioriteti - stariji od 65 godina, hronični bolesnici i deca starija od 6 meseci koja imaju neko oboljenje. Roditelji čija su deca zdrava, a hteli bi da ih preventivno vakcinišu, vakcinu uglavnom moraju da nabave sami, a njih u prodaji nema svuda.

  (1) detaljnije
 • dom zdravlja Leskovac

  Praznično radno vreme na jugu Srbije za Dan primirja

  Besplatan parking, dežurstva u domovima zdravlja, skraćeno radno vreme u poštama očekuju stanovnike Niša, Pirota, Prokuplja, Leskovca, Vranja i drugih gradova u ponedeljak, 11. novembra, kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

  (2) detaljnije
 • ulica

  U subotu masovna akcija čišćenja Prokuplja

  Na više lokacija u Prokuplju u subotu od 9 do 17 sati biće organizovana akcija čišćenja grada u kojoj će učestvovati direktori javnih preduzeća sa svojim radnicima, zaposleni u Gradskoj upravi, radnici u kulturi, đaci i profesori u školama i svi građani koji žele da njihovo okruženje bude lepše i čistije mesto za život. Akcija se izvodi u saradnji sa JKP Hammeum čiji će radnici sakupljeno smeće odvoziti na otpad, a građani koji se odazovu akciji, imaće obezbeđene rukavice i džakove za prikupljanje otpada.

  (3) detaljnije
 • Pruga foto ALEKSANDAR KOSTIC

  U požaru izgoreli pragovi na pruzi Prokuplje - Kuršumlija, železnički saobraćaj u prekidu

  U požaru koji je u utorak izbio u ataru sela Bresničića, izgorelo je i oko 600 metara pružnih pragova, zbog čega vozovi trenutno ne saobraćaju na deonici Prokuplje - Kuršumlija. U toku je zamena pragova, pa se normalizacija očekuje u narednim danima, potvrđeno je Južnim vestima sa Železnice.

  (2) detaljnije
 • rakija

  Na jugu i istoku najviše ljudi bez posla i najviše troše na alkohol i duvan

  Da je na jugu i istoku najmanji procenat zaposlenih, a najveći onih bez posla, kao i da se najmanje gradi, pokazuje najnovije istraživanje Republičkog zavoda za statistiku. Istovremeno, južnjaci i stanovnici istočne Srbije najviše troše na alkoholna pića i cigarete, što je prema rečima psihologa Jelisavete Todorović, logična posledica jer su oni za ljude najjeftinije utešno sredstvo.

  (4) detaljnije
 • dom zdravlja

  Potrošene sve doze vakcina protiv gripa, u jednom danu vakcinisano i po 200 Prokupčana

  Za nešto više od dve nedelje, u prokupačkom Domu zdravlja potrošeno je svih 1.600 doza vakcina protiv sezonskog gripa, koliko je ukupno trebovano za ovu godinu. U ovoj ustanovi kažu da je ovogodišnje interesovanje za vakcinaciju protiv gripa iznad očekivanog, pa je pored planiranih 1.300, naknadno Institut za javno zdravlje u Nišu obezbedio 300 dodatnih doza.

  detaljnije
 • foto, flickr, Mila Araujo @Milaspage

  Sinđelić prekinuo pobedničku seriju, još tri južnjaka trijumfovala u Srpskoj ligi

  Od 9 ekipa sa juga Srbije pobede u 12. kolu Srpske lige istok pobede su ostvarili Moravac iz Mrštana, niški Car Konstantin i Jedinstvo iz Bošnjaca koje je nanelo prvi poraz (2:1) niškom Sinđeliću nakon 6 uzastopnih trijumfa.

  (2) detaljnije
 • lekari

  Besplatni preventivni pregledi ponovo na jugu Srbije

  Građani sa ili bez zdravstvene knjižice moći će u nedelju, 3. novembra od 8 do 16 sati besplatno da urade mamografski i neurološki pregled, ali i da provere vid, krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Akcija se organizuje u zdravstvenim ustanovama u Nišu, Pirotu, Prokuplju, Leskovcu, Vranju i drugim gradovima na jugu.

  (3) detaljnije
 • skupština

  Blačani glasali za izveštaj Agencije, ali protiv razrešenja zamenice predsednika Skupštine

  Iako je na dnevnom redu poslednje sednice SO Blace jedna od tačaka dnevnog reda bila i predlog za razrešenje zamenice predsednika blačke Skupštine Nevene Pešić, većina odbornika na ponovljenom glasanju odlučila je da ona ostane na funkciji. Time su odbornici lokalnog parlamenta ignorisali raniju preporuku Agencije za borbu protiv korupcije za njenu smenu zbog sukoba interesa, iako su na istoj sednici izglasali da se usvoji izveštaj Agencije o razrešenju zamenice.

  detaljnije