Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:34, 21. 5. 2020.

| Servisne informacije

Bez veće štete u naletu grada koji je pogodio Vranje i Dimitrovgrad

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
grad
U Dimitrovgradu veličine manjeg jajeta; foto: Jelena Lekov

Kiša koja je u pojedinim mestima bila praćena gradom, zahvatila je sinoć jug Srbije, a najkrupniji komadi grada pogodili su atar Dimitrovgrada i Vranja, gde je duvao i jak vetar. Nevreme, prema rečima nadležnih, nije izazvalo veću štetu, a dejstvovala je i protivgradna zaštita.

Grad veličine manjeg jajeta pogodio je sinoć dimitrovgradsko selo Gradinje, a kako kaže Aleksandar Igov iz poljoprivredne službe, još nema informacija o pričinjenoj šteti.

Kratko nevreme je protutnjalo kroz okolinu Dimitrovgrada oko 18 sati, a trajalo je, prema svedočenju meštana, oko 20 minuta. Nevremenom je najviše bilo zahvaćeno selo Gradinje, kao i deo sela u rejonu Zabrđa, a dejstvovala je i protivgradna odbrana.

Očekujemo prijave poljoprivrednika i mesnih zajednica, pretpostavljamo da će se javiti u toku dana. U selu Gradinje grad je bio veličine manjeg jajeta, ali nije bio jakog intenziteta. Nemamo punu pokrivenost protivgradne zaštite, ali te koje imamo su dejstvovale - kaže Igov.

Kiša je padala i u Pirotu, ali nije bilo grada, a kako kaže Sreten Savov iz Štaba za vanredne situacije, nije bilo razloga ni za reakciju nadležnih.

Slično kao u Dimitrovgradu, bilo je i u Vranju, nevreme praćeno jakim vetrom, kišom, a zatim i gradom veličine klikera, pogodilo je juče oko 18 sati ovaj grad. Na ulicama grada slivala se reka, a nevreme se smirilo otprilike sat i po - dva kasnije.

Ipak, prema informacijama koje ima Štab za vanredne situacije u Vranju, nevreme nije izazvalo veću štetu.

Grad je bio sitan i praćen kišom u nekoliko intervala i bio je slabijeg intenziteta. Prema informacijama iz sela Dubnice i Vrtogoša od poljoprivrednika, nije pričinio štetu. U Poljanici nije bilo grada. Vodostaj Južne Morave je porastao za 10 cm i iznosi 162 cm ispod nivoa redovne odbrane od poplava. Količina padavina je bila 15 l po metru kvadratnom za jučerašnji dan - kažu iz Štaba za vanredne situacije.

Dodaju da je, s obzirom na upozorenje RHMZ-a na naradžansti meteoalarm i moguće padavine od 20-40 litra po metru kvadratnom, Štab obavestio nadležne za zaštitu i spasavanje, kako bi preduzeli preventivne mere.

Protivgradni strelci su bili pravovremeno obavešteni od strane radarskog centra Kukavica i dejstvovali raketama srednjeg dometa - kažu iz Štaba.

Kako kažu, u prethodnom periodu je rađeno čišćenje vodotokova, potoka i kanala na 16 lokacija predviđenih lokalno-operativnim planom odbrane od poplava i aktivno je 8 protivgradnih stanica - u selima Dubnica, Donja Otulja, Ristovac, Buljesovce, Barelić,Sebevranje i Lukovo.

Bez grada, ali uz vetar, bilo je u Leskovcu i Nišu. Uz kišu koja je padala cele noći u najvećem gradu juga Srbije, u par navrata duvao je jak vetar, ali, kako kažu u niškoj Meteorološkoj stanici, on nije bio olujni.

Vetar je između i 3 i 4 sata noćas imao jedan udar od 11 metara u sekundi, a iste jačine udar vetra bio je i jutros između 7 i 8 sati - kažu u Metorološkoj stanici.

Iako je bilo jačih udara vetra, u Nišu, kažu u policiji, njima nije prijavljeno da su zbog nevremena neki objekat ili vozilo oštećeni, kao ni da je neko stablo palo.

Prema podacima Republičkog hidrometerološkog zavoda na jugu Srbije danas je oblačno i svežije i povremeno sa kišom. Prestanak padavina i razvedravanje najavljeno je za večeras, a dana će duvati umeren severni vetar.

Sutra se očekuje pretežno sunčano vreme, uz umereni severni i severozapadnji vetar, a najviša temperatura biće 20 stepeni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Netacno

    16:21 // 21. 5. 2020.

    Nije tacno, ako gledate samo objekte nije, al izadjite na polja...katastrofa. A protivgradna da je reagovala na vreme nebi ni bilo problema...

  • Sloba

    14:32 // 21. 5. 2020.

    Jos samo grad fali da pomori sirotinju na jugu i jugoistoku, kao da korona i oni koji ih vode nisu dosta.

    • Idi kupi med i ovče mleko od tu sirotinju ako možeš

      16:26 // 21. 5. 2020.

      Koja bre sirotinja???U selo kod Dimitrovgrada moje majke seljaci puni sa pare!U zadrugu kad im otkupljuju telci i jagnjići ima padneš u nesves sa koje se cifre frljaju.Iako me znaju,niko mi ne prodaje ovče mleko i med jer imaju stalni kupci na veliko koji za velike količine ih nagrađuju.Nemoj te njihov izgled i "miris" vara!Čobanin tamo ima platu 80000 a na farme krava za 50000 niko neće radi!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: