Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:57, 15. 4. 2020.

| Servisne informacije

Brži protok hrane i lekova preko graničnih prelaza Preševo i Merdare

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
merdare-prelaz-1.jpg
Prednost će imati hrana i medicinska sredstva; foto: Lj.M.

Hrana, medicinska sredstva i humanitarna pomoć ubuduće će imati prvenstvo prolaza na graničnim prelazima Preševo i Merdare, koji se nalaze u sistemu “zelenih koridora” koji je uspostavljen kako bi se olakšao promet i trgovina robe tokom epidemije, kada je transport usporen zbog dodatnih mera zaštite granica i stanovništva.

Primena “zelenih koridora” je počela kako bi se efikasnije transportovala roba koju su odobrile zemlje centralno-evropskog trgovinskog sporazuma, piše na sajtu Privredne komore Srbije, a ideja su ubrzane carinske, pravne i zdravstvene procedure na graničnim prelazima koji će biti otvoreni za transport robe 24 sata, 7 dana u nedelji.

Granični prelazi i zelene trake u okviru ovog sistema otvoreni su za sve vrste robe, dok je za proizvode koji imaju poseban humanitarni značaj uspostavljen dodatni režim prethodne najave, koji obezbeđuje poseban prioritet na graničnim prelazima duž zelenih koridora. U ovaj režim uvršteni su pojedini proizvodi namenjeni ishrani ljudi i životinja, kao i lekovi, medicinska i zaštitna oprema, neophodni u suzbijanju i zaštiti stanovništva od Covid 19 epidemije - piše na sajtu Privredne komore Srbije.

Kako bi se osigurao nesmetan prolaz proizvoda, unapređen je sistem elektronske razmene podataka između carinskih uprava i drugih graničnih službi.

Osim graničnog prelaza Preševo i Merdare, u ovom režimu će raditi i prelazi Sremska Rača i Gostun, a drugi prelazi će početi da rade u ovom režimu kada se za to ispune tehnički uslovi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: