Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:55, 20. 3. 2023.

| Servisne informacije

Dan posle poplave na bulevarskom keju - čišćenje i traženje odgovornosti

Autor:Nikola Đukić, Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Poplava BK (3)
Radi se na sanaciji havarije, vraćanju vodosnabdevanja i raščišćavanju područja; foto: JV / N. Đ.

Područje na Nišavskom keju gde je pukla vodovodna cev i poplavila podrume zgrada, automobile, park, kao i veći deo prostora gde je nastao kvar više nije pod vodom, ali i dalje nije prohodno. Radovi na vraćanju vodosnabdevanja, ali i raščišćavanja terena traju. Opozicija traži odgovornost.

Dan nakon poplave, zgrade koje se nalaze u neposrednoj blizini Nišavskog keja gde se dogodila havarija, više nisu pod vodom, curenje je zaustavljeno i trenutno je prekriveno barama, koje se stvaraju posle svake kiše i blatom, a radnici JKP Mediane od jutros rade na raščićvanju područja, koje se preplavljeno đubretom, srčom i polomljenim granama.

Vlasnici automobila počeli su da vraćaju svoje automobile na parkinge koji su bili pod vodom, a koji su tokom noći bili parkirani, mahom, na stazi koja od Toplane vodi ka pešačkom mostu, a mnogi su otvorili haube u želji da provere da li je voda nanela neke kvarove.

Ekipe JKP Naissusa i dalje su na terenu gde rade na sanaciji cevi i vraćanju vodosnabdevanja na prostoru Nišavskog keja, od ušća Gabrovačke reke u Nišavu do Lidla.

Od jutarnjih sati se nastavljaju radovi na konačnom saniranju oštećenog cevovoda, postoji prekid u dve stambene jedinice Pariske komune brojevi 29. i 31. Jedna ekipa Vodovoda intenzivno radi kako bi što pre i ovi korisnici dobili uredno snabdevanje vodom - rekli su iz Naissusa.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je da tek treba da se utvrdi uzrok štete i da, za sada, nemaju procenu štete. Kaže da su ekipe Nišstana očistile zgrade, a građani su se najviše žalili zbog potopljenih automobila.

Najveći broj problema i prijava je bio za potopljene automobile i tu ćemo videti kakva je i kolika materijalna šteta. Zahvaljujući organizaciji na terenu službe su brzo reagovale, imali smo i vatrogasce na terenu koji su rekli da nisu imali potrebe za drugim intervecijama i crpenjem vode iz podruma. Kako je moglo da bude dobro se i završilo ovako - izjavila je gradonačelnica.

Kvar se dogodio u delu i gde se gradi trasa podzemnih dalekovoda i veći deo tog prostora je raskopan.


Narodni poslanici traže da se utvrdi odgovornost

Poslanik Narodne stranke Đorđe Stanković zahteva je da se utvrdi ko je odgovoran za poplavu i da se građanima nadoknadi šteta. Istakao je da radovi nisu sinhronizovani sa Vodovodom i Gradskom upravom koja, kako kaže, slabo kontroliše Elektromrežu Srbije.

Šteta je ogromna. Ko je kriv za havariju, ko će građanima nadoknaditi štetu, ko je bio nadležan za kontrolu radova ispred gradske vlasti, kako će grad reagovati i sprečiti da se ovo ne ponovi. Rok je probijen, jer je predviđeno da radovi budu završeni u januaru. Ovo je samo jedan od primera koji pokazuje da u Nišu izvođači rade šta god žele, zato što nema domaćina koji će kontrolisati radove - navodi Stanković.

I poslanica Stranke slobode i pravde Jelena Milošević traži da nadležni istraže ko je napravio štetu. Ona ističe da se ekipe Naissusa nisu pojavile na vreme uprkos prijavama građana.

Evidentno je da Naissus nije reagovao na vreme i direktno je odgovoran za razmere štete, a nadležni da istraže i ko je štetu načinio. Problemi sa Naissusom u Nišu kulminiraju i dolaze na naplatu, ovo je samo vrh ledenog brega. Dozvoliti da velika količina vode kulja preko sat vremena i ne izaći odmah na teren, za momentalnu je ostavku kompletnog rukovodstva Naissusa. Prvi među njima - direktor Goran Milosavljević, koji je doveo vodovod na ivicu provalije, terenskih radnika nema dovoljno, ali zato partijski “stručnjaci” prelivaju - navodi Milošević.

Dodaje da su građani pretrpeli milionsku štetu jer su ekipe izašle na teren tek pošto je sve bilo poplavljeno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    18:05 // 21. 3. 2023.

    Gde je mapa podzemnih instalacija?Dokle ce da se kopa nasumice,pa sta Bog da?!Isto je bilo i na uglu Sremske i Bul.Nemanjica...i... ko je odgovoran?

  • Vlast daruje blagoslovenu prljavštinu

    07:53 // 21. 3. 2023.

    Gradonačelnice, evo treći dan bez vode. Možemo li, dok voda ne "dođe" da boravimo kod tebe u gostima? I kod tvojih političkih saslužitelja? Ima bolesnih, starih, dece, sudovi prljavi, obedi se ne spremaju, rublje se ne pere, prljavština i zaraza u domovima... Hoćemo li od prirode date higijenske nužde da zadovoljavamo noću u parkovima? Kad mogu kerovi, mačke, pacovi, ptičice... pa ni nismo bolji.

  • Bojan Ivković

    21:31 // 20. 3. 2023.

    Epa ljudi pošto niste hteli da protestvujete i da se bunite protiv dalekovoda i uništavanja prirode na najlepšem delu keja u Nišu nemojte mnogo da kukakate za podrume i vodu u automobilima... Posebno mi je žao ako je neki član (bot) sns-a parkirao auto u blizini

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: