Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:01, 23. 10. 2019.

| Servisne informacije

Gde se nalaze i šta snimaju kamere na auto-putu od Beograda do Niša?

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
auto-put
Kamere snimaju auto-put; Ilustracija; foto: JV arhiva

Čak 56 kamera, na 14 lokacija snimaju jedan od najprometnijih putnih pravaca u Srbiji, auto-put Beograd - Niš. U Putevima Srbije kažu da su probna snimanja u toku, a kamere beleže registarske oznake i vreme prolaska na osnovu kojeg je moguće izračunati i prosečnu brzinu kretanja automobila.

Maksimalna dozvoljena brzina na ovoj deonici je 130 km/h, a ukoliko snimci pokažu da se vozilo kretalo brže, vozaču će biti naplaćena kazna, ali tek nakon završenog test perioda, što bi moglo da bude za oko 3 meseca.

Do tada će kamere, kako kažu u Putevima Srbije beležiti promet na auto-putu.

Podaci o vozilu (registarske oznake, vreme prolaska) arhiviraju se i na serveru sistema za unapređenje kontrole i nadzora naplatnog sistema na svakoj od naplatnih stanica i centralnom serveru ovog sistema smeštenog u DATA centru - kažu u Putevima.

Kamere će, pojašnjavaju u ovom preduzeću, pomoći boljoj naplati putarine i identifikacijji “odbeglih” vozila.

U cilju podizanja nivoa naplate putarine na 100% (trenutna naplativost iznosi 99,93%) i sprečavanja situacija u kojoj bahati vozači razgrađuju ogradu i vrše nedozvoljene izlaske sa autoputa, vršiće se identifikacija svih vozila koja su ušla, a nisu registrovana na izlazu iz naplatnog sistema - kažu u Putevima.

Ono što je najvažnije za vozače je da na osnovu snimaka sa kamera može još detaljnije biti izračunata prosečna brzina kretanja.

Ukoliko se utvrdi prekoračenje maksimalno dozvoljene prosečne brzine, ta informacija će se sa registarskim brojem i pratećom dokumentacijom (video snimci, fotografije) distribuirati svim serverima naplatnih stanica koje su u smeru kretanja tog vozila. Svi ovi podaci će biti dostupni Direkciji policije, Upravi saobraćajne policije, a oni će doneti odluku o daljem kažnjavanju - pojašnjavaju iz nadležnog preduzeća.

Raspored kamera pogledajte u infografiku.

infografik Raspored kamera na auto-putu od Beograda do NIša

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dimce

    18:12 // 25. 10. 2019.

    Udjem na auto-put kolima a sa njega na nekom slep kamionu ili slično,na primer pošto vozim mali auto može da stane i u kombi,kako će to da se tumači preko sistema?

  • dzejsi_dejton

    11:33 // 23. 10. 2019.

    Који суд ће бити надлежан за наплату казне? У Нишу, Београду, Параћину, Ражњу, Јагодини, Ћуприји, Великој Плани, Смедереву, Пожаревцу, Марковцу?
    Такође, мора прво постојати правилник који успоставља тачно и недвосмислено шта је прекршај у овом случају. Јер више лица могу возити ауто у сменама и да имају различите просечне брзине...

  • nenad

    11:05 // 23. 10. 2019.

    56 kamera, na 14 lokacije, to je snimanje svake od 4 vozne trake.
    Ali šta ako na mestu kamere pređem u žutu-zaustavnu, malo smanjenom brzinom? :D

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: