Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:08, 1. 4. 2020.

| Servisne informacije

Građani sa simptomima korona virusa od danas idu pravo u Dom zdravlja

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
dom zdravlja
Ulaz broj 1 namenjen za one koji imaju simptome; foto: Lj.J.

Oni građani koji imaju simptome slične korona virusu od danas neće morati prvo da zovu brojeve telefona domova zdravlja, epidemiologa ili Minstarstva zdravlja, već, kako su saopštili iz Ministartsva zdravja, mogu odmah da odu kod lekara u najbliži Dom zdravlja i provere svoj zdravstveno stanje. Dom zdravlja Niš uveo je trijažu i njihovi lekari dežuraju 24 sata u centralnom objektu.

Kako je saopštilo Ministartstvo zdravlja, građani koji imaju povišenu temperaturu, kašalj i bol u grlu treba da se odmah, bez odlaganja, upute u posebne ambulante domova zdravlja.

U tim ambulantama će svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika i izmerena temperatura i dato mišljenje za dalje lečenje. Napominjemo da nije potrebno pozivati telefonskim putem domove zdravlja, već se odmah javiti lekarima u navedenim posebnim ambulantama i obaviti pregled - kažu u Ministarstvu.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić rekao je za RTS da od danas više nema potrebe da se zove broj telefona koji je Ministarstvo otvorilo u cilju borbe brotiv koronavirusa i da svi koji osete tegobe i simptome treba da odu u najbliži dom zdravlja, gde će biti pregledani.

On je naveo da je uočeno da se građani kasno javljaju na pregled i da tek trećeg ili četvrtog dana od kada su postali febrilni pozivaju telefone, što komplikuje njihovu kliničku sliku i dalji tok lečenja.

U Nišu je ambulanta posebno namenjena za one sa simptomima korona virusa u Duvaništu, a posebna prostorija otvorena je i u centralnom objektu Doma zdravlja. Kako je ranije saopšteno iz Doma zdravlja, prostorija opremljena za trijažu pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi virusom korona otvorena je u prizemlju, u sobi broj 59, do koje se dolazi sa glavnog ulaza.

Od juče je uvedeno i 24-satno dežurstvo i trijaža, pa će pacijenti moći da se jave i dok je na snazi policijski čas. Inače, državni sekretar Ministartsva zdravlja Vekić je rekao da neće biti problema oko dolaska i povratka nakon 17 sati jer će pacijenti imati neophodnu dokumentaciju za kretanje tokom policijskog časa.

Dom zdravlja Niš počev od 31. marta uvodi trijažu za febrilna stanja i respiratorne infekcije u vidu 24-časovnog dežurstva u centralnom objektu, ulaz br. 1. Dežurstvo Doma zdravlja Niš organizovano je u periodu od 18:00-07:00 časova ujutru i dežuraće Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih, Služba za laboratorijku dijagnostiku, Služba za rendgen dijagnostiku i Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu - saopštili su iz Doma zdravlja.

Za sva pitanja i informacije dostupni su 24 časa telefoni Kol centra Doma zdravlja Niš 0700/303-503 (na ovom broju ima 20 telefonskih linija) i još četiri telefonske linije 018/503-736, 018/503-737, 069/4555 218 i 069/4555 168 na kojima se javljaju lekari i daju građanima stručne savete.

U Vranju je, kako je saopšteno, prva linija odbrane od virusa korona Antituberkolozni dispanzer. On je izdvojen za pacijente sa respiratornim infekcijama gornjih disajnih puteva i tamo će se radiiti dijagnostika i trijaža pacijenata.

U surduličkom Domu zdravlja, kaže direktor ove zdravstvene ustanove Dragan Kitanović, za one koji dođu sa temperaturom i sipmtomima izdvojena je posebna služba koja na ulazu prihvata pacijente, idu u poseban prostor gde budu pregledani i trijažirani, a u Specijalnoj bolnici je izdvojen prostor gde ih hospitalizuju i u zavisnosti od toga kakvo je stanje šalju ili na Infektivno odeljenje ili dalje.

I prokupački Dom zdravlja je otvorio posebnu ambulantu za respiratorne infekcije za prijem svih pacijenata koji imaju visoku temperaturu i druge tegobe koje se tiču disajnih puteva, kao i za građane koji dolaze sa ugroženog područja ili su bili u kontaktu sa licima koja su bila u ugroženom području.

Ambulanta je sa posebnim spoljnim ulazom i fizički je odvojena od ostalih odeljenja. Građani mogu pozvati brojeve telefona 027/322634 ili mobilni telefon 064/8477363.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mile

    00:17 // 2. 4. 2020.

    Kad prestane testiranje prestace i koronavirus. Mozemo vec sutra okoncati ovu farsu. Zapamtite ovu recenicu.

  • Ivan

    23:51 // 1. 4. 2020.

    Ma bravo,a roditelji koji decu lece od drugih bolesti jel ce prolaziti istim hodnicima gde i zarazeni ?

  • Ivan

    18:09 // 1. 4. 2020.

    Polako te ljudi,samo da se organizuju!
    Dal će u Duvanište ili u glavni dom zdravlja ili možda na neku livadu i da se čuju sa Beogradom,da uspostave vezu!
    "Sistem te laže,ne veruj mi šta kaže"......

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: