Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:50, 18. 5. 2020.

| Servisne informacije

Još 18 zaraženih u Vranju, ukupno 70 novoobolelih za tri dana - žarište fabrika nameštaja

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
vranje centar
Pre otkrivanja novog žarišta u Vranju je bilo ukupno 110 obolelih, tri dana kasnije ih je 180; foto: M. D.

Broj obolelih od virusa korona u Vranju u odnosu na juče veći je za 18, a prema rečima direktorke Zavoda za javno zdravlje Svetlane Stojanović od subote su u Vranju na lečenje primljene 70 zaražene osobe, od toga 55 iz fabrike nameštaja Dodić koja je identifikovana kao lokalno žarište u tom gradu. Korona je ušla i u fabriku za proizvodnju obuće Geoks gde, kaže Stojanovićeva, ima nekoliko potvrđenih slučajeva.

Novo žarište u Srbiji je postalo Vranje, a zbog povećanog broja pacijenata u protekla tri dana ponovo je otvorena kovid bolnica - zgrada stare Hirurgije. Ukupan broj obolelih Vranjanaca, prema poslednjim informacijama je 180, a hospitalizovano je njih 93.

Među novoobolelim je najviše radnika fabrike Dodić, te su, kaže direktorka Zavoda za javno zdravlje Svetlane Stojanović, svi oni testirani.

Juče smo poslali 327 uzorka, uzorkovani su svi preostali radnici fabrike “Dodić”, a do sada nam je stigao rezultat za 192 brisa i od toga je pozitivnih 18. Dvanaestoro ih je iz fabrike, a ostale ispitujemo jer se radi o ljudima koji su se sami javljali i osobama iz kontakata obolelih - kaže Stojanovićeva.

Osim u fabriku Dodić korona je ušla i u fabriku za proizvodnju obuće Geoks, a prema rečima Stojanovićeve, reč je o pacijentima sa blažim simptomima i lakšom kliničkom slikom.

Ima i nekoliko sa upalom pluća. Svi pacijenti su hospitalizovani u Vranju, na staroj Hirurgiji koja je opet otvorena, na Infektivnom odlejenju i Fizikalnoj. Prema podacima od jutros, hospitalizovane su 93 osobe - kaže Stojanovićeva.

Zbog novonastale epidemiološke situacije u Vranju, Krizni štab je doneo odluku da niko na javnim mestima, u marketima, kafićima ne sme da se pojavi bez zaštitne maske i rukavica. Građani su obavezni da drže i fizičko rastojanje, a propisane mere će biti strogo kontrolisane od strane nadležnih inspekcija.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić rekla je juče da je žarište u Vranju otkriveno na vreme i da je situacija pod kontrolom, kao i to da bi bez Vranja Srbija imala jedan od najboljih rezultata do sada.

Od ukupno 6.526 testiranih zabeleženo je novih 114 pozitivnih što je 1,75 %, a kad bi se isključilo Vranje kao incidentna pojava, u prethodna 24 sata bio 61 slučaj novih pozitivnih na virus korona od 6.260 testiranih, što je u procentima 0,97% - rekla je predsednica Vlade.

Ona je najavila da će se u Vranju dodatno vršiti testiranja narednih dana.

Do otkrivanja novog žarišta, u Vranju je bilo ukupno 110 obolelih, a samo tri dana kasnije ih je 180.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: