Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:29, 29. 4. 2020.

| Servisne informacije

Još bez konačne odluke o policijskom času od 83 sata

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Nis najduzi policijski cas 1; foto: Vanja Keser
Epidemiolozi poručuju - još samo ovaj vikend; foto: Vanja Keser/JV

Odluka Vlade Srbije o policjskom času od 83 sata za prvomajske praznike i dalje je na snazi, a jedinstven stav epidemiologa je da tako treba i da ostane, rekli su članovi Kriznog štaba. Ipak, prethodnih dana se govorilo o mogućem revidiranju odluke o zabrani kretanja, a konačna odluka bi trebalo da se donese sutra.

Vlada Srbije donela je odluku 26. aprila da Praznik rada, 1. maj, ove godine građani dočekaju u kućama, a da policijski čas od 83 sati krene u četvrtak, 30. aprila, od 18 sati.

Prethodnih dana govorilo se o izmeni odluke, a kako kaže epidemiolog Predrag Kon, epidemiološki deo Kriznog štaba ima čvrst stav da odluku ne treba menjati.

Potrebno je ostati na vrlo oštrim merama još ovaj put. Mi epidemiolozi smo kočničari. Sad kad svi žele da istrče napolje, mi smo crne vrane koje viču - ne, ne, mi upozoravamo u ovoj situaciji, kao od početka. Ali svesni smo da život mora da se nastavi. Ovo je poslednji trenutak kad je moguće da nešto "zabrljamo", da povećanom frekvencijom kontakata dovedemo do povećanja širenja zaraze - rekao je Kon.

Savetovanja o mogućem ublaživanju zabrane kretanja biće već večeras, kaže Kon, a po njegovim rečima i sutra će opet biti razmatrano na Kriznom štabu.

On kaže da je i dalje na snazi zabrana kontakata, a bez obzira na situaciju i olakšanje mera i dalje moraju da se štite stariji građani.

Sasvim je jasno je da će mere morati kad tad da se skinu, ali mora da nam ostane u svesti da mi i dalje moramo da štitimo starije od 65 godina, ne moraju oni sami da se štite, moramo i mi njih. Mešanje i kontakti sa njima treba u glavi da nam budu zabranjeni. I da ne postoje jasne vanredne mere, to je bitno da nam ostane - objasnio je Kon.

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je da je njihov odgovor na pitanje o ublažavanju ograničenja kretanja tokom prvomajskih praznika stalno isti.

To nije odluka koja je donesena tek tako, iz nečijeg hira, ili nečega što nije zasnovano na potrebi za prevencijom, a imajući u vidu naše načine ponašanja tokom praznika. Uvek se radujemo ovom periodu godine. Kakva god bude odluka, bez obzira, opet bih apelovala na sve da se strpimo još malo i ove tople dane i praznične, provedemo sada malo drugačije, u kući, jer tako štitimo i sebi i svoju porodicu - rekla je Kisić Tepavčević.

Podsetimo, ona je ranije rekla da je odluka o policijskom času od 83 sati doneta na osnovu stručnog mišljenja koje je zasnovano na medicini, dokazima i iskustvima drugih zemalja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    10:51 // 30. 4. 2020.

    Kon je prodao veru za veceru onog dana kada je zeleo da se povuce pa je nakon razgovora sa AV vrlo brzo promenio svoju "cvrstu" odluku. Ja njemu ne verujem vise nista. A ni vi ostali ne bi mnogo trebali da ga slusate. I ne verujte brojevima koje vam prikazuju na "preseku" jer nisu tacni. Ako sami krenete da racunate (kao sto mnogi i jesu), videcete velika nepodudaranja. Znaci, LAZU!

  • Filozof

    19:48 // 29. 4. 2020.

    Bez brige... Jos koliko vecaras na RTS-u Vrhovni komandant struke donece konacnu odluku...

  • Ludilo u gradu

    19:40 // 29. 4. 2020.

    Treba ukinuti sve mere i ne seliti narod na bilo šta. Ali zato treba zatvoriti sve Covid-19 bolnice u Srbiji pa ko se od danas razboli neka se leči sam ili neka mu pomogne onaj odozgo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: