Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:06, 22. 4. 2020.

| Servisne informacije

Krizni štabovi i ministar neusaglašeni o razlozima za različite podatke o broju zaraženih po gradovima

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
lončar
Neusaglašeni podaci, neusaglašeni ni razlozi za to; foto: Vanja Keser

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da se podaci o broju zaraženih u gradovima koji se objavljuju na sajtu covid19 i u lokalnim kriznim štabovima razlikuju jer se objavljuju u različito vreme. Ove dve statistike, od kojih bi trebalo da su obe zvanične, zbunjuju stanovništvo većine gradova juga Srbije već neko vreme, a krizni štabovi davali su potpuno različita objašnjenja, poput onih da ne računaju one koji se testiraju u drugim gradovima ili da Ministarstvo računa i one kojima to nije prvi pozitivni test.

Lončar tvrdi da odudaranja ne može da bude, jer je reč o istim podacima, a da problem može da nastane u tome što lokalni štabovi ranije ažuriraju podatke u odnosu na Ministarstvo. Javno im je i skrenuo pažnju da sačekaju da se prvo objave rezultati u 15 sati na sajtu covid19.

Apsolutno nikakvog razmimoilaženja ili razlike u podacima nema, jer se radi o apsolutno istim podacima. Oni ih objave čim ih dobiju, čim izađu pozitivni rezultati, mi sačekamo, sakupimo sve podatke i reazultate i objavimo ih u 15 časova. Oni ih dobiju i objave u toku noći, toku jutra i samo je u tome razlika - rekao je Lončar.

U Pirotskom okrugu podaci se razlikuju od samog početka. U današnjim preseku najveća razlika je u Beloj Palanci gde, prema sajtu covid19 ima devet zaraženih, a Krizni štab saopštio je da je samo jedna osoba pozitivna na koronu. Ovu pojavu pirotski lekari su objasnili time što njihovi podaci važe za one koje su sami uzorkovali, ali ne i one koji odmah idu u KC Niš i tamo ih testiraju.

U Pčinjskom okrugu je lider po odudaranju podataka Vranje i tu je danas devet razlike - na specijalizovanom sajtu piše 61 zaraženi, a u Kriznom štabu su rekli da ih je 52. Objašnjenje epidemiologa iz ovog grada bilo je što u statistiku Ministarstva ulaze i oni koji se testiraju po drugi put, a test im je negativan. korona Od samog početka razlikuju se podaci sa sajta covid19 u odnosu na one koje daju lokalni krizni štabovi; foto flickr.com Governor Tom Wolf

Leskovački lekari nisu znali da objasne novinarima u čemu je problem, jer se i u Jablaničkom okrugu redovno ne slažu podaci, ali su naglasili da ih oni redovno ažuriraju. U ovom okrugu najviše odudara Leskovac sa pet slučajeva razlike, ali je recimo u Bojniku razlika dupla - Štab je rekao da ima četiri slučaja zaraze, a podaci Ministarstva kažu da ih je devet.

U Toplici je rekorder bilo Prokuplje 18. aprila kada je na sajtu Grada pisalo da ima 64 obolelih, a na sajtu covid19 da ih je 82. U Kriznom štabu su rekli da se podaci razlikuju zbog pristiglih podataka onih koji su ranije testirani. Sa ostalim opštinama nije bilo problema, s tim što Blace i Žitorađa ne daju svoje podatke o broju zaraženih građana.


U Nišu bez problema, jer Krizni štab već nedeljama ne saopštava podatke

Ovakvih problema nema u Nišu, jer Krizni štab već duže vreme ne saopštava ove podatke, pa je jedini izvor informacija sajt covid19. Na njemu trenutno stoji da je u ovom gradu 971 zaražena osoba, što je 42 više od jučerašnjih podataka. Kako je u poslednja 24 sata u celoj Srbiji bilo 224 pozitivnih na koronu, nameće se zaključak da je petina njih iz Niša.

Od niških ustanova i institucija jedino Klinički centar objavljuje broj hospitalizovanih svakog dana. Do sada je u sklopu njihovog dnevnog izveštaja objavljivan i broj ljudi u privremenim bolnicama, ali danas tog podatka nema.

Tako današnji presek objavljen na sajtu KC Niš kaže da se ovde leči 441 pacijent zaražen novim virusom, od čega je 152 u starom, a 289 u novom delu KC Niš. Njih 17 je, kako navode, na respiratorima i svi su jako teškom stanju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Victor Belicoff

    10:53 // 23. 4. 2020.

    Pa da sada testirajte tih 7.000 hiljada obolelih (realno barem 10 X više i to su čak i sami priznali par puta) za nekih nedelju dve ili više i recite da smo pobedili jer gle čuda od 7.000 testiranih svi negativni! Nema veze što vrtite jedne te iste na testovima i što ne testirate veći deo populacije, bitno je da idu izbori i da za 100Eu mita i BDP'om u top 5 u EU (umirem) AV je lično zaslužan!?!?

  • Sava Migrovic

    09:05 // 23. 4. 2020.

    Direktori ustanova u Leskovcu daju naloge zaposlenima da idu da pakuju pakete po halama. A u halama po 100 ljudi! Zar to nije jrsenje zakona , zabrane okupljanja?

  • Sojic

    08:32 // 23. 4. 2020.

    Rece dr smrt juce na konferenciji:"I da hocu da vam odgovorim...."

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: