Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:59, 13. 1. 2020.

| Servisne informacije

Meštani belopalanačkog sela ceo mesec bez vode, nadležni kažu - suša

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
česma voda slavina
Nemaju ni tehničku, ni pijaću vodu; Ilustracija; foto: MaxPixel

Meštani sela Sinjac između Pirota i Bele Palanke više od mesec dana nemaju vodu, a neka domaćinstva imaju problem da se bave stočarstvom koje im je jedini izvor prihoda. Iz Opštine Bela Palanka kažu da je glavni problem suša i zastareli vodovodi, ali da zasad nemaju novca za zamenu kompletne mreže. Kažu da očekuju pomoć od nadležnog ministarstva.

Problem sa vodosnabdevanjem ugrožava opstanak ljudi u ovom belopalanačkom selu, a meštani kažu da niko nema razumevanja za njihove probleme.

Milan Banković iz ovog sela kaže da vode nema unazad mesec dana, da je ranije na par dana dolazila, ali da to ne zadovoljava njihove potrebe.

Nemamo ni pijaće, niti tehničke vode. Moj ujak ima 13 grla krupne stoke, prodaje mleko mlekari iz Dimitrovgrada, ali ona je kvarljiva namirnica, potrebno je voditi računa o higijeni posuda za čuvanje i skladištenje, a to je jako veliki problem kad nema vode - kaže Banković.

On dodaje da su meštani primorani da po hladnoći i lošem vremenu u buradima prevoze vodu kako bi imali da napoje stoku, ali i da bi je imali za ličnu higijenu.

Ipak, smatra da to nije rešenje, ali i da nadležni ne reaguju na njihove probleme.


Problem suša i stara vodovodna mreža

U Opštini Bela Palanka kažu da su upoznati sa problemom jer, kako kaže većnik za komunalne delatnosti Dragan Đurić, duže vreme traje suša.

Mi radimo na tome da poboljšamo stanje, ali gotovo da je nemoguće. Vodovodi su stari, potrebna je kompletna projektna dokumenatacija da se odradi. Sami nemamo novca, apliciraćemo kod Ministarstva da nam pomognu. Malo smo nemoćni, svuda je prisutna suša. Nezgodna je godina, do prošlog leta je vodosnabdevanje bilo dobro - kaže Đurić.

Dodaje da Mesna zajednica Sinjac nije predavala zahteve za dopremanje vode, ali kaže da će, ukoliko bude bilo potrebno, cisternama dopremiti vodu u ovom selu.

Seoski vodovod u Sinjcu, kao i u većini belopalanačkih sela, u nadležnosti je Mesne zajednice i njime ne upravlja Javno komunalno preduzeće Komnis.

Direktor ovog preduzeća Miroslav Marinković kaže da nisu imali zahteve iz ove Mesne zajednice da otklone kvarove.

Komnis održava samo gradski vodovod i vodovod samo jednog sela na teritoriji cele opštine, a to je selo Klisura. Kvarove po prijavi mesnih zajednica mi rešavamo, ali nismo imali zahteve. Situacija je takva da to treba selo da održava, a oni nemaju kapacitete za to. Ako možemo da pomognemo, pomoći ćemo - kaže Marinković.

I direktor Komnisa kaže da je glavni problem suša i zastarela vodovodna mreža, a meštanima Sinjca ostaje nada da će lokalna samouprava dobiti novac od Republike kojim bi se rešio njihov problem sa vodosnabdevanjem.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djole

    00:59 // 14. 1. 2020.

    Problem nije od juce vec unazad par godina, ali je vode imalo kad se zavrsi sezona navodnjavanja basti i plastenika, nadlezni su upoznati aa problemom jer on nije od juce ali niko ne reaguje, cisterne sa vodom su mogli i do sada da posalju ali nisu imali razumevanja za mestane

  • žika

    16:26 // 13. 1. 2020.

    pa suša kad su sve reke nabili u cevi..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: