Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:19, 25. 3. 2020.

| Servisne informacije

Ministarstvo preciziralo prava i obaveze radnika i poslodavaca tokom vanrednog stanja

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
fabrika
"Prinudni godišnji odmor" kao opcija; Ilustracija; foto: B. A.

Da zaposleni koji rade od kuće imaju prava na istu zaradu kao i da su na poslu, sem naknade za prevoz, a da se preporuke o radu od kuće za one koji imaju decu mlađu od 12 godina pre svega odnosi na javni sektor i da je treba primeniti i u privatnom "ukoliko dozvoljava delatnost rada", neka su od pojašnjenja prava i obaveza radnika i poslodavaca tokom vanrednog stanja, koje je objavilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministarstvo je objavilo dokument koji se odnosi na sve nedoumice vezane za rad u novonastaloj, neuobičajenoj situaciji.

Uglavnom se tiču zarada u situacijama kada neko radi od kuće, propisana mu je mera samoizolacije ili karantina, nema posla zbog smanjenog obima ili drugih nepredviđenih okolnosti, ali je objašnjeno i kako se primenjuje preporuka da roditelji male dece ostanu kod kuće, kao i šta je to "prinudni godišnji odmor".

Oni koji smatraju da im je povređeno neko pravo, mogu se obratiti Inspektoratu za rad, na mejlove [email protected] ili [email protected], kao i pozivom na broj 0800 300 307.

Kompletan dokument za tumačenjem prava i obaveza dostupan je ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola Glusac

    09:40 // 29. 3. 2020.

    Pojedine firme u privatnom sektoru i nemaju sindikat a iste te firme nemaju ni kolektivni ugovor. A sto se tice sindikata...pa u vecini slucajeva ne stite svoje radnike. Stite sebe,rade za gazde. Proslo je to vreme na zalost.A da ima zakona drzava je trebala da naredi zatvaranja svih firmi i gotovo. Robovi u sopstvenoj drzavi. Zakon o radu na strani stranih investitora a ni nasi nisu bolji. UZAS

  • Sloba

    20:37 // 25. 3. 2020.

    Sindikati kao da ne postoje, pojedini sede kod kuce sa raznim uverenjima, 100% placeni i bez rizika a ostali rade izlazu se opasnosti i primaju istu platu, to normalno jel da???
    Podrzati majke da cuvaju decu i njima platiti a ne kukavne junake.

    • Leh Valensa

      23:58 // 25. 3. 2020.

      Delimicno si u pravu. Za vreme vanrednog stanja,aktivnosti se ,na osnovu naredbi i uredba svode na materijalnu pomoc radnicima, a ako dodje do nekih nepravilnosti ,sindikat deluje po prestanku vanrednog stanja .
      Potpuno se slazem da su vecina predsednika sindikata clanovi partija na vlasti i miljenici direktora.Cast izuzecima !

  • Ilic Zoran

    20:09 // 25. 3. 2020.

    Zbog ovoga je danas GSZSZ Nezavisnost podneo izmene PKU, da zaposleni u izolaciji i na bolovanju koji su naredbom ili na radnom mestu nepaznjom zarazeni dobijaju 100% naknafu zarade... Inace nasom upornoscu je dobijeno sve ovo iz Ministarstva rada. Pozdrav

    • Ouzo

      23:33 // 25. 3. 2020.

      Nemojte vise da ste uporni ,miljenici direktora ! Jedino je Cekic pravi sindikalac !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: