Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:32, 25. 7. 2019.

| Servisne informacije

"Na letovanje krenite radnim danom i koristite alternativne prelaze"

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
preševo prelaz
Ne krećite na put vikendom i noću; foto: Uprava carina

Grčka je i ovog leta jedna od omiljenih destinacija za odmor i velike su gužve na granicama ka njoj, pa carinici preporučuju da se osim prelaza Preševo koristi i manje frekventan Prohor Pčinjski. Oni koji putuju ka Bugarskoj uglavnom koriste granični prelaz Gradina, za koji kažu da gotovo da nema alternativu. Zato se putnici savetuju da izbegavaju noć i dane vikenda kada krenu na odmor.

U sezoni godišnjih odmora gužve nisu retkost, te iz Uprave carina imaju savete i za one koji koriste granične prelaze na jugu Srbije. Na jedno od omiljenih letnjih destinacija, što je svakako Grčka, preporuka carinika je da se izbegava prelaz Preševo na granici sa Severnom Makedonijom. preševo postavljanje kućica Radovi na graničnom prelazu Preševo; foto: Uprava carina

Na tom prelazu trenutno su u toku radovi sa srpske strane granice, jer se pripremaju uslovi za uvođenje zajedničkih kontrola, što će dodatno smanjiti čekanja. Radovi, zahvaljujući dobroj organizaciji rada graničnih službi, ne utiču na promet putnika koji se nesmetano odvija, pa se i na izlazu i na ulazu čeka svega oko petnaestak minuta - dodaju u Upravi carina.

Manje prometan prelaz koji preporučuju je Prohor Pčinjski, a da biste do njega došli treba da se isključite sa magistralnog puta Vranje - Skoplje, na 10. kilometru u selu Davidovac, a potom pratite table sa oznakama za granični prelaz i manastir Sveti Prohor Pčinjski, koji su udaljeni 30 km.

Ka Bugarskoj nema mnogo alternative, jer pored Gradine postoji još jedan prelaz udaljen par desetina kilometara, ali je on nepristupačan i u lošem stanju, pa kažu da ne može mnogo da se uštedi vreme. carinski pregled Savetuju i da se putnici informišu šta sme da se ponese na put; foto: Uprava carina

Granični prelaz Gradina je jedan od najvećih u našoj zemlji, sa kapacitetom koji podrazumeva 6 traka na ulazu i 9 na izlazu iz zemlje. Prošlog vikenda je preko tog prelaza prešlo 135.000 putnika, a očekuje se da će krajem ove sedmice broj putnika biti rekordan tokom ovogodišnje letnje sezone, jer je slično bilo i prošle godine. Tada je najprometniji vikend zabeležen upravo u poslednjoj nedelji jula, kada je preko prelaza Gradina prešlo čak 250.000 putnika u oba pravca - navode u saopštenju.

Prethodni vikend je bio jedan od udarnih u letnjoj sezoni, ali ističu da će slično biti i narednih, te zato savetuju vozače da koriste prednosti poznavanja domaćeg terena, odnosno alternativne prelaze na kojima se dešava da nema nijednog automobila, poput pomenutih.

Savet je i da se ne putuje tokom vikenda, od petka posle podne do nedelje ujutru, kao i 1. i 10. u mesecu kada su zbog "smene turista" velike gužve.

Kada je doba dana u pitanju, primetno je da veliki broj vozača na prelaze pritiže između 3 i 7 časova ujutru, što znači da se i dalje noć koristi za putovanje. Ukoliko u to vreme stignete na prelaz, vrlo je verovatno da vas očekuje nešto duže čekanje od uobičajenog - dodaju.

Pre putovanja preko sajta Auto-moto saveza Srbije može se videti kakvo je stanje na graničnim prelazima, podsećaju, a savetuju i da se putnici pred put informišu o tome šta je dozvoljeno da prenesu preko granice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da ga nisu ovi iz Radnički oštetili kad igraše tamo?

Milan čitalac

Tekst: FSS: Teren u Leskovcu jasan pokazatelj zatečenog javašluka i neodgovornosti

Pronađite nas na: