Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:58, 25. 12. 2022.

| Servisne informacije

Nakon curenja amonijaka kod Pirota - voda u Beloj Palanci preventivno nije za piće, u Nišu vodosnabdevanje nije ugroženo

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
voda, isključenje vode
Vodosnabdevanje u Nišu nije ugroženo; JV / Nikola Đukić

Voda iz gradskog vodovoda u Beloj Palanci iz preventivnih razloga ne sme da se koristi za piće i pripremu hrane zbog curenja amonijaka kod Pirota, a nakon skliznuća vagona sa tim gasom u Nišavu, naredba je iz Štaba za vanredne situacije Bele Palanke. Iz Grada Niša kažu da vodosnabdevanje u tom gradu nije ugroženo, a da je iz preventivnih razloga isključena sa mreže fabrika vode u Nišu i nalivanja vode iz izvorišta Medijana.

U Pirotu je proglašena vanredna situacija nakon nezgode i iskliznuća teretnog vagona i curenja amonijaka u blizini tog grada, a u Beloj Palanci, koja se nalazi nizvodno od toka Nišave, preventivno se ne preporučuje korišćenje vode iz vodovoda.

Štab za vanredne situacije opštine Bela Palanka doneo je naredbu da se voda iz gradskog vodovoda preventivno ne koristi za piće i pripremu hrane do dobijanja zvaničnih rezultata o ispitavanju vode od strane Zavoda za javno zdravlje Pirot, koji se očekuju sutra u prepodnevnim časovima. Obaveštavaju se vlasnici poljoprivrednih gazdinstava da ne koriste vodu iz reke Nišave za navodnjavanje poljoprivrednih zasada do daljeg - saopštavaju iz Opštine.

Da vodosnabdevanje Niša, grada koji se nalazi dalje nizvodno na toku Nišave, nije ugroženo posle iskliznuća vagona kod Pirota i curenja amonijaka u Nišavu, saopštavaju iz Gradske uprave.

Snabdevanje Niša je uredno, jer vode u izvorištima i rezervoarima ima dovoljno. Iz preventivnih razloga isključena je sa mreže fabrika vode u Nišu i nalivanja vode iz izvorišta Medijana - saopštavaju iz Grada.

Niš se, pored izvorišta Medijana, delimično vodom za piće snabdeva iz Ljuberađe kod Babušnice i izvorišta Studena, a kako saopštavaju iz Grada, prvi rezultati uzorkovanja pokazuju da voda u Nišavi u Nišu nije kontaminirana i da Javno komunalno preduzeće Naisus preduzima sve preventivne mere i redovnu kontrolu vode koju će od jutra kontrolisati i Institut za javno zdravlje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Đorđe

    05:54 // 27. 12. 2022.

    NH3 se brzo rastvara u vazduhu, kiša i vetar mogu da pomognu da se brže razloži. Problem je što nam ne govore da li je dospeo u vodi, tamo je opasniji

  • Nele

    17:27 // 26. 12. 2022.

    Sta to znaci preventivno nije za pice? Postoji li neka laboratorija,neke analize,neki strucnjaci ili zagadjenje vode ocenjujemo odokativno?

  • Nis

    11:03 // 26. 12. 2022.

    Ipak sam kupio flasiranu vodu.. da li treba da verujem ljudima kojima je bio najsmesniji virus?

    • Limunko

      12:14 // 26. 12. 2022.

      Svaka ti čast. Njima nista ne treba verovati. Političar i moral ne idu ruku pod ruku. Briga za narod i zemlju su im samo povod da se slikaju zarad glasova.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: