Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:10, 2. 4. 2020.

| Servisne informacije

Niška pijaca se "preselila" na Fejsbuk

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
pijaca
14 niških pijaca zatvoreno od 19. marta; ilustracija; foto: P. B. arhiva

Desetak dana nakon odluke Gradskog štaba za vanredne situacije da se 14 pijaca u gradu zatvore zbog pandemije korona virusa, Nišlijka Tatjana Teodosijević je došla na ideju da napravi grupu na Fejsbuku gde bi se proizvođači voća, povrća, mlečnih i mesnih proizvoda, jaja i drugih poljoprivrednih dobara ponudili svoje proizvode, a građani napisali šta žele da kupe. Za dva dana ova grupa je dobila preko 2.000 članova, a ideja je, kaže Teodosijevićeva, da mali proizvođači nađu način da u vanrednom stanju prodaju namirnice koje dosta građana kupuje na pijacama.

Grupa "Pijaca NIŠKA-FRIŠKA" je, kako piše u opisu, namenjena udruživanju građana sa područja Niša, radi lakšeg i boljeg snabdevanja hranom, a na opštu dobrobit svih. Administrator i osnivač grupe je Nišlijka Tatjana Teodosijević kaže da se ideja rodila spontano.

Tužno je da je hrane sve manje po radnjama, a proizvođači sa sela nemaju gde da prodaju svoje proizvode. Svi smo u problemu i oni koji proizvode i onaj ko kupuje hranu. Jedini cilj je da se povežu prodavci i kupci i da se napravi neka uzajamna pomoć - priča Teodosijevićeva.

pijaca niska friska Grupa "Pijaca NIŠKA-FRIŠKA" na Fejsbuku; foto: printscreen

Pravilo je, dodaje Teodosijevićeva, da se nude samo poljoprivredni proizvodi - voće, povrće, mlečni i mesni produkti, jaja i drugo. A za dva dana koliko postoji grupa, učlanjeno je preko 2.000 ljudi.

Zasad ima više kupaca i jer oni koji imaju šta da prodaju verovatno provode manje vremena na Fejsbuku i treba vremena da i do njih dođe ova ideja. Zamišljeno je da se kupci i prodavci sami dogovore i organizuju. Da bi proizvođač došao u grad, moraće da ima razlog i profit da dođe. Još nemam velike planove oko grupe i kako vreme bude odmicalo, slušaću savete i poboljšaću pravila i celu organizaciju - kaže Teodosijevićeva.

Prema njenim rečima, potrebno je da se što više potencijalnih prodavaca javi i ponudi proizvode, pa apeluje na sve koji znaju nekog takvog, predlože mu učlanjenje u grupu za koju je potreban nalog na Fejsbuku i popunjavanje zahteva za prijem.

Ideja se, priča Tatjana Teodosijević, rodila zbog vanrednog stanja i zatvaranja pijaca, ali dodaje da nema razloga da grupa ne "živi" i kada prođe ova situacija.

Novi članovi grupe sa oduševljenjem su pozdravili ideju da se trgovci i potencijalni kupci na ovom mestu dogovaraju.

Bravo, nedostaje mi pijaca.

Hvala za prijem!
Pozdravljam odličnu ideju!

Bravo, ovo je prava stvar u ovim vremenima.

Svaka čast za ovu grupu!

Bravo za ideju, nadam se da ce zaživeti u punom obimu!

Nišlijka Jelena Cvetković kaže da je već dogovorila prvu kupovinu - brašna i domaćih jaja. Objašnjava da svakog dana pravi hleb i da joj brašno brzo "ide", pa da je bila oduševljena kada je videla da i to može da pazari na ovoj grupi, a da ne mora da ide u prodavnicu i izlazi iz kuće.

Brzo i lako sam se dogovorila sa prodavcem. Velika je potražnja pa ne mogu istog dana da dostave, ali očekujem mi sutra stigne ono što sam naručila - kaže Jelena.

Podsetimo, odlukom gradskog Štaba za vanredne situacije, 14 niških pijaca na kojima se prodaje roba zatvorene su od 19. marta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Endji

    16:33 // 3. 4. 2020.

    Najbolje resenje da veliki markete otkupe robu od proizvodjaca...nositi robu od kuce do kuce..izlazemo se opasnosti..od virusa...i ja radim na dve pijace...ali sedim kuci....valjda ce sve ovo proci...i jedva cekam da se vidim sa svojim dragim musterijama

  • Ivan

    19:05 // 2. 4. 2020.

    Ovo ipak nije dobro rešenje, jer ima puno nas koji smo ugasili naloge,
    kao i onih koji nemaju naloge na ovoj orvelovskoj mreži za nadgledanje i samopromociju.

  • Petra Jovic

    18:35 // 2. 4. 2020.

    Pijace ne rade, ali zato rade druge prodavnice: knjizare, prodavnice tehničke robe itd

    • Alo bre dosta više!

      22:01 // 2. 4. 2020.

      Dosta sa botovanjem sada ne treba ništa da radi kontakti moraju da se smanje jedino rešenje je potpuni karantin od 24 časa na dve nedelje a vi tražite da pijace rade!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: