Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:52, 15. 7. 2020.

| Servisne informacije

Nove mere Vlade Srbije - nošenje maski i napolju, zabrana okupljanja više od 10 osoba

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
maske ljudi niš
Obavezne maske; Foto: Vanja Keser

Zabrana okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od 10 ljudi, rastojanje od 1,5 metra između osoba i obavezno nošenje maski i na otvorenom kada nije moguće obezbediti propisano rastojanje - najnovije su mere Kriznog štaba i one važe za teritoriju cele Srbije, pa i mesta gde vanredna situacija nije proglašena.

infografik Na današnjoj sednici Kriznog štaba Vlade Srbije donete su nove odluke u vezi sa sprečavanjem širenja virusa korona, najznačajnija je ona o nošenju zaštitne maske koja je do sada bila na snazi samo u Beogradu, a sada je proširena i na ostale gradove i opštine.

Zaštitne maske obavezne su i na otvorenom prostoru, na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično. Na svim ostalim javnim mestima na otvorenom prostoru, preporučuje se nošenje zaštitnih maski - saopštio je Krizni štab.

Gradovi i opštine na jugu Srbije prethodnih dana donosile su mere koje su na snazi na njihovoj teritoriji, a sada je Krizni štab doneo meru da se na teritoriji cele Srbije, bez obzira da li je u određenoj opštini ili gradu proglašena vanredna situacija, uvede zabrana okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od deset ljudi.

Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra - saopštila je Vlada Srbije.

Sve ove mere počeće da se primenjuju od petka, 17. jula, a iz Vlade Srbije apeluju na građane da poštuju sve donete mere.

Ukoliko bi svi građani pri svakom izlasku iz kuće konstantno nosili zaštitnu masku, takva mera bila bi ekvivalentna zabrani kretanja jer na takav način sprečavamo epidemiološki rizične kontakte i sprečavamo širenje koronavirusa - saopštavaju iz Vlade.

Sve informacije o korona virusu možete pogledati ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    20:56 // 15. 7. 2020.

    10osobe u zatvoren prostor. Znači gradski prevoz može primiti samo 10 putnika ili kako?

  • Ovca

    16:54 // 15. 7. 2020.

    Poklonili smo pre 2 meseca Italiji 4 miliona maski, sada se vidi da je to sulud potez, glumimo da smo neka velicina. Sad su maske u najboljem slucaju 40 din. pre epidemije bile 17 din. Oglobi ovaj bedan narod do kraja, vazno je da smo italijanima pomogli, da li oni nama sada vracaju bar tu kolicinu, koliko znam ni jednu nam nisu poslali iako su trenutno u mnogo boljoj situaciji.

    • Djunta

      21:26 // 15. 7. 2020.

      E, pa moras sirotu Italiju da pomognes, jer imas najveci BGP u Evropi . Mislim,kumulativno .

    • BATA

      12:20 // 16. 7. 2020.

      Sto se sekiras za maske.Zar ne vidis da su to obicne krpe napravljene u nekoj zemlji Azije,koje nemaju ni setifikat,ustvari da pise da ne stite od ovoga a koje nam nasi namecu.Ovu brnjicu mozes sasiti i sam.Vazno je da imas bilo kakvu krpu preko usta i nosa.Ko te pita i ko kontrolise to,kvalitetKazem sve krpe,pa i krpa za sudje stiti.Velika Darija kaze perite ih i peglajte dok traju.To su brnjice.

  • Nishki

    16:53 // 15. 7. 2020.

    Koga jos briga sta kazu vucicevi partijski sarlatani? Oni su odgovorni za svaku smrt, jer su lagali i terali ljude na izbore! Samo lud covek moze da slusa sta kaze vucicev krizni stab!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: