Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:55, 23. 6. 2020.

| Servisne informacije

Obilne padavine na jugu Srbije, za sada bez opasnosti od poplava

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
nišava reka
Za sada bez opasnosti od poplava, foto: Matija Gačić

Zbog kiše koja od juče pada na jugu Srbije i koja će, prema najavama, padati tokom celog dana, iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju na nagli porast nivoa reka. Prema podacima iz lokalnih Štabova za vanredne situacije, za sada nema opasnosti od poplava na teritorijama Nišavskog, Pirotskog, Jablaničkog, Pčinjskog i Topličkog okruga.

Prema podacima sa sajta RHMZ, očekuje se da za 24 sata u centralnim, istočnim i južnim predelima Srbije padne više od 60 litara kiše po metru kvadratnom, te upozoravaju na nagli porast vodostaja reka.

Oblačno, vetrovito i sveže, sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Obilnije padavine ujutru se očekuju na zapadu i i jugozapadu, a tokom dana u centralnim i južnim predelima. Prestanak padavina do kraja dana očekuje se u svim krajevima Srbije. Najviša dnevna temperatura od 18 do 25 °C - navode meteorolozi.

nišava reka Pašće više od 60 litara kiše po metru kvadratnom, foto: Matija Gačić Svi vodotokovi na području Nišavskog okruga su stabilni, kaže Dragana Simić iz Vodoprivrednog centra Morava, ogranka Srbijavoda, i ne očekuju se izlivanja.

Nijedan vodotok nije pun, nije ni na nivou proglašenja redovne odbrane od poplava. To znači da ima prostora za prihvat tih voda koje se progonoziraju da će pasti. Prognoza je da će iza toga da se vremenske prilike poboljšaju, pa neće biti problema - kaže Simićeva.

Kaže da je jedino moguće da, zbog velikih padavina, bude problema na bujičnim vodotokovima.

To su takozvani vodotoci drugog reda i u nadležnosti su lokalne samouprave. Ali mi smo tu ako je potrebno reagovati. Ljudi su na terenu, mehanizacija u pripravnosti - kaže Simić.

Vodostaj Svrljiškog Timoka je i dalje nizak, kažu nadležni, a iako se očekuje blagi porast u narednim satima, nema opasnosti od eventualnog izlivanja duž celog toka kroz svrljišku opštinu.


Štabovi u Pirotskom i Jablaničkom okrugu spremni, za sada bez većih problema

Prema najavama Republičkog hidrometerološkog zavoda u Pirotskom i Jablaničkom okrugu pašće preko 60 litara po metru kvadratnom, vodostaji reka su u porastu, ali za sada nema opasnosti od njihovog izlivanja.

Prema rečima Sretena Savova iz Štaba za vanredne situacije u Pirotu, lokalna samouprava je spremna da interveniše ukoliko bilo bude potreba.

Pirot je spreman za te akcije, pre svega preventivnim redovnim održavanjem kanala. Javna preduzeća, Vodovod i Komunalac, koji su zaduženi za prve intervencije su u pripravnosti da reaguju ako bude trebalo. Kanal Rogoz koji je skoro uređen omogućava brži protok vode i kada padne prva kiša ona se ne zadržava i kanališe se. Rogoz je vitalna tačka odbrane od poplava u gradu, gde 5.000 domaćinstva gravitira oko tog kanala - kaže Savov.

nišava reka Foto: Matija Gačić Potencijalna opasnost ukoliko bude većih padavina nije Nišava, već planinski potoci, kaže Savov, a pirotski Kej je takvog kapaciteta da može da primi još 5 korita Nišave.

Iz postojećeg korita još nema izlivanja i nema opasnosti da je bude. Ako bude ravnomernog padanja neće biti opasnosti, ali ako na nekoj manjoj teritoriji, recimo u planinskom delu Grada bude većih padavina, možda se stvore bujične vode - dodaje on.

Situacija se prati i na teritoriji Jablaničkog okruga, jer su nivoi Veternice, Jablanice i Vlasine u porastu, ali za sada nema opasnosti od poplava.

Vodostaj Veternice je, prema jutrošnjim podacima RHMZ, oko 100 cm, što je ceo metar ispod nivoa redovne odbrane od poplava. Vodostaji Jablanice i Vlasine su u blagom porastu, ali imaju tendenciju opadanja.


Manji problemi na gradskim ulicama Prokuplja, bez opasnosti u Topličkom okrugu

Na teritoriji Topličkog okruga za sada nema opasnosti za izlivanje reke Toplice, kažu u Sektoru za vanredne situacije, jer je na 2 merna mesta - u Pepeljevcu kod Kuršumlije i u Prokuplju, nivo ispod granice redovne odbrane od poplava.

nišava reka Foto: Matija Gačić Ipak, situacija se prati i očekuje se da će nivo korita reke porasti do kraja dana, ali da neće doći do većih izlivanja. Manjih problema ima na ulicama Prokuplja, gde se u nižim delovima saobraćaj odvija usporeno.

Prema podacima od jutros u 8 sati, na mernom mestu u selu Pepeljevac kod Kuršumlije, nivo Toplice je 110 cm, a granica redovne odbrane od poplava je 220 cm. I u Prokuplju je skoro za metar ispod redovne odbrane, odnosno na 80 cm, a granica je 180 cm. Pratimo situaciju iz sata u sat - kažu u nadležnom Sektoru za vanredne situacije.

Dodaju da nema većih problema te da ukoliko padavine potraju i tokom dana, eventualno bi mogle biti ugrožene oranice duž korita Toplice.


Vodostaji u Pčinjskom okrugu u blagom porastu

Situacija na vodotokovima prvog reda - sliv Južne Morave i Veternice, je stabilna, kaže pomoćnik gradonačelnika Vranja Aleksandar Tomić, vodostaji su u blagom porastu, ali nema opasnosti od izlivanja na teritoriji Pčinjskog okruga.

Prestanak padavina očekuje se tokom noći, kaže Tomić, a za 24 sata, prema najavama RHMZ, pašće oko 40 litara kiše po kvadratnom metru.

Što se tiče situacije u gradu, u pojedinim ulicama, kao što su Kosovska i Partizanski put, na pojedinim delovima ima problema, izlivanje šahti i zadržavanje vode na delovima ulica, a ekipe Vodovoda su na terenu i saniraju ove probleme - kaže Tomić.

Dodaje i da se situacija na terenu prati i da su sve ekipe spremne da reaguju ukoliko za to bude potrebe.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Korupcijajezakonjekorupcija

    17:24 // 23. 6. 2020.

    Nista im nije dovoljno jaka opomena.

  • Filozof stoik

    15:40 // 23. 6. 2020.

    Bez brige, jos koliko sutra u prajm terminu na televiziji sa Nacionalnom frekvencijom, Vrhovni komandant struke obajvice kraj padavina te poplava biti nece. Ako se ipak dogodi neka poplava znajte da je za to kriva bivsa Vlast i opozicija koja peva dodolske pesme i priziva kisu a sve to u cilju rusenja predsednika neke stranke.

  • ђура

    14:38 // 23. 6. 2020.

    Да ли ово небо плаче од радости због изборне победе ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: