Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:19, 2. 7. 2016.

| Servisne informacije

Počela legalizacija oružja, policija ne pita za poreklo

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
pistolj-i.ytimg.com
Legalizacija traje četiri meseca; Ilustracija, foto: i.ytimg.com, CC

Vlasnici pištolja, pušaka i drugog oružja “bez papira”, do 1. novembra ga mogu predati policiji ili podneti zahtev za registraciju, a da pritom neće morati da mu dokazuju poreklo, niti će odgovarati za nelegalno držanje oružja.

Akcija Ministarstva unutrašnjih poslova počela je 1. jula, a iz policije pozivaju sve koji imaju neregistrovano oružje ili municiju da ga predaju najbližoj policijskoj stanici.

Niko neće morati da dokazuje odakle mu naoružanje, niti će prekršajno ili krivično odgovarati za nelegalno nabavljanje ili držanje istog, kažu u policiji.

Takođe, građani mogu da registruju oružje za ličnu bezbednost (pištolje i revolvere), lovačko oružje (lovačke puške i karabine), sportsko oružje (malokalibarske pištolje, malokalibarske puške i vazdušno oružje) i konvertibilno oružje za koje nemaju dozvolu.

Ministar policije Nebojša Stefanović je danas pozvao građane da predaju policiji ilegalno oružje koje poseduju, nakon tragedije kod Zrenjanina u kojoj je čovek ubio petoro i ranio preko 20 ljudi pucajući iz “kalašnjikova” za koji nije imao dozvolu. 

Počeli smo još jedan ciklus legalizacije koji će trajati četiri meseca - podsetio je Stefanović, a prenosi N1.

Stručnjaci tvrde, kako piše ovaj portal, da statistike u svetu pokazuju da se blizu 100 odsto zločina počini upravo ilegalnim oružjem. 

Inače, prethodna legalizacija je bila 2015. godine, kada su tokom tri meseca građani Srbije predali oko 2.200 komada oružja, 160.434 komada municije, 979 bombi i 128 eksplozivnih sredstava. U isto vreme registrovano je 1.326 komada oružja, od 4.300 zahteva koje su građani podneli.

Pre toga, prema pisanju RTS-a, legalizacija u Srbiji je bila i 2007. godine, kada je predato 8.500 komada oružja, dok su u legalizaciji 2003. godine građani predali čak 48.000 komada različitog naoružanja.

Prema nezvaničnim podacima, prošle godine u Srbiji je bilo između 200.000 i 900.000 komada oružja "bez papira". 


Sve po zakonu

Zakon o oružju i municiji propisuje da ministar može periodično da raspiše legalizaciju onda kada to zahtevaju razlozi očuvanja javnog reda i mira. 

Legalizacija je postupak registracije ili predaje neregistrovanog oružja odnosno municije… u kome nije potrebno dokazivati poreklo… a vlasnici koji ga registruju ili predaju za vreme trajanja legalizacije ne mogu biti prekršajno ili krivično gonjeni za nelegalno nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije - navodi se u zakonu.

Mimo legalizacije, isti zakon propisuje da svako mora da dobije prethodno odobrenje policije za nabavku vatrenog oružja.

Taj zahtev može predati svaki punoletni građanin, uz ličnu kartu, uverenje Osnovnog i Višeg suda da se protiv njega ne vodi krivični postupak, uverenje o obuci u rukovanju vatrenim oružjem i uverenje o zdravstvenoj sposobnosti.

Takođe, osim dokaza o uplaćenoj taksi, svi moraju da dostave i dokaz o opravdanosti razloga za nabavljanje oružja.

Onaj ko dobije ovo odobrenje, ima osam dana od kada nabavi oružje da podnese zahtev za izdavanje oružanog lista, pri čemu mora da dostavi i dokaz o poreklu oružja.

Šta je sve od dokumentacije potrebno pri registraciji, koje kategorije oružja postoje, koji su opravdani razlozi za nošenje oružja, ali i mnoge druge detalje, možete naći na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.


Porezi "čuvaju" oružje u ilegali

Kao jedan od glavnih razloga zbog kojih je u Srbiji toliko komada ilegalnog oružja, brojne Nišlije ističu poreze. 

Ko je lud da registruje oružje i posle da plaća porez na njega? Kad smanje poreze, možda i sprovedu uspešnu legalizaciju - kaže jedan čitalac "Južnih vesti". 

Prema Zakonu o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, na godišnjem nivou se za posedovanje automatske puške plaća porez od 12.700 dinara, a za poluautomatsku 5.090 dinara. 

Oni koji imaju kolekcionarsku dozvolu za oružje za ličnu bezbednost (pištolje i revolvere), to jest dozvolu za držanje oružja, godišnje plaćaju na ime poreza 3.440 dinara, a one koji osim toga imaju i dozvolu za nošenje tog naoružanja to košta 17.160 dinara. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • marko

    21:43 // 11. 7. 2016.

    Zna li neko kolike su takse za legalizaciju?

  • Babusnica

    16:13 // 4. 7. 2016.

    A sta cemo sa onima koji su labilni a imaju dozvolu i oruzje??

  • Djoka

    09:36 // 3. 7. 2016.

    Pa ovo nema za cilj da se odvoje moguci teroristi od ljubitelja oruzija, nego da se uzmu pare na takse.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: