Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:35, 24. 6. 2022.

| Servisne informacije

Počele prijave za instruktore za popis stanovništva u Srbiji

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Trg kralja Milana
Popis će se obaviti u oktobru; foto: JV

Popis stanovništva Srbije obaviće se oktobra ove godine, a građani koji žele da budu instruktori popisivačima mogu da se prijave do 3. jula. Bili bi angažovani od 23. avgusta do kraja oktobra, a zadatak bi im bio da prate i kontrolišu popis, kao i da rešavaju sporne situacije, navode iz Zavoda za statistiku.

Osim državljanstva Republike Srbije i prebivališta ili boravišta u zemlji, uslov je da kandidati imaju najmanje 18 godina, završenu četvorogodišnju srednju školu, da nisu osuđivani i da protiv njih nisu podnošene krivične prijave.

Neophodan je i pristup računaru i internetu, kao i poznavanje rada na računaru. Nezaposleni i penzioneri koji budu izabrani potpisaće ugovor o privremenim i povremenim poslovima, dok će zaposleni dobiti ugovor o dopunskom radu.

Imaće obavezu da prođu petodnevnu obuku i savladaju metodologiju popisa i rad sa aplikacijama za prikupljanje podataka i da održe obuku popisivačima.

Kada je reč o samom popisivanju, zadaci instruktora biće da prate njegov tok, da kontrolišu rad popisivača, daju im uputstva i pomažu im u rešavanju spornih situacija. Jedan instruktor biće zadužen prosečno za sedmoro popisivača.

Iz Zavoda za statistiku ističu da nisu odgovorni ako neko izgubi pravo na porodičnu penziju, naknadu za nezaposlene i slično.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti popunjavanjem elektronske prijave na sajtu Zavoda.

Inače, poslednji popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji obavljen je 2011. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nezaposlen

    11:42 // 9. 7. 2022.

    Samo da napomenem još i to da za rad na popisu nema nikakve veze članstvo u vladajućoj stranci. Svako može da se prijavi preko sajta www.stat.gov.rs. Nezaposlen sam, nisam član nijedne stranke, prijavio sam se preko navedenog sajta za instruktora, pogledao rezultate našao svoje podatke da su me izabrali, prikupio potrebne potvrde i u ponedeljak idem na testiranje.

  • Nezaposlen

    11:36 // 9. 7. 2022.

    Zarada za instruktora je u proseku 90.000 dinara (u zavisnosti koliko njegovi popisivači odrade obrazaca) a za popisivače je oko 60.000 dinara (zavisi koliko obrazaca stanovnika popišu). Odgovornost i posao za instruktora je zahtevniji i radi se više od 2 meseca. Popisivači sami biraju vreme kad će izlaziti na teren ali susreću se sa raznim ljudima gde neki od njih i ne gledaju pozitivno na popis.

    • Aleksandra

      19:40 // 18. 7. 2022.

      Odakle Vam te informacije?

  • preCednik

    15:03 // 24. 6. 2022.

    Jel zna neko koja je ovkrina plata za ovu poziciju jer sve ostalo pise na sajtu osim te informacije ?

    • Torpedo

      05:47 // 25. 6. 2022.

      Odi u stranku, dobices odgovor ! Ako si,pritom, sakupljao kapilarne glasove , resio si problem ! A, pare? Za AV, nema para, zljuvi sendvic i cuti !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: