Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:19, 17. 3. 2020.

| Servisne informacije

Posebni prostori za građane koji sumnjaju na virus i u gradovima na jugu Srbije

Autor:Lj. F, M. D, Lj. M.Izvor:Južne vesti
dom zdravlja
Posebne prostorije u domovima zdravlja; ilustracija; foto: A. Kostić.

Posebne službe za prijem pacijenata koji sumnjaju da su zaraženim virusom korona i imaju temperaturu i druge simptome slične gripu oformljene su u pojedinim gradovima juga Srbije, a u nekim domovima zdravlja savetuju građane da se prvo jave u gradskim zavodima za javno zdravlje. Svi medicinski centri savetuju građane da bez preke potrebe ne dolaze u domove zdravlja.

Niški Dom zdravlja odredio je da ambulanta u naselju Duvanište bude specijalizovana, te će tamo ubuduće moći da se jave samo građani koji sumnjaju da su zaraženi virusom korona, a Dom zdravlja u Pirotu ima posebno odeljenje u okviru svoje zgrade, potvrdili su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Doktorka Milena Dimitrijević kaže da je vrlo važno da sada i nadalje građani poštuju sve preporuke koje se svakodnevno plasiraju preko javnih servisa, jer je, kako kaže, preventiva je vrlo važna.

Što se tiče Doma zdravlja, mi radimo normalno, sa punim kapacitetom podigli smo nivo higijenskih mera na maksimalno moguć nivo, malo nam nedostaju higijenska sredstva, ali imamo informaciju da će nam i ona biti dopremljena - kaže Dimitrijevićeva.

Ona poziva sve sugrađane da bez preke potrebe ne dolaze u ovu zdravstvenu ustanovu jer je potrebno smanjiti broj kontakata kako bi se omogućilo funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Sve naše ambulante imaju svoje brojeve telefona. Ukoliko imate nedoumice, ako imate respiratornu infekciju ili sumnjate da ste imali neki kontakt sa obolelom osobom ili vas je strah, slobodno pozovite i kontaktirajte naše lekare u bilo kojoj ambulanti Doma zdravlja - kaže doktorka.

Piroćanci se mogu javiti na telefone ambulanti na brojeve 010/311-958, 010/322-683, 010/341-146, 010/305-376 ili na centralu Doma zdravlja na broj 010/312-823.

Babušnički Dom zdravlja obaveštava pacijente da, ukoliko imaju temperaturu i druge simptome slične gripu, odmah idu u zgradu renoviranog "Stacionara", gde se nalazi i služba Hitne pomoći, bez da prethodno ulaze u zgradu Doma zdravlja.

Za sve informacije i savete Babušničani se mogu javiti na brojeve telefona 010/384-194 i 060/600-49-55.


Vranjanci da se prvo jave Zavodu za javno zdravlje

Prostorije grudnog odeljenja će se osloboditi i dati na korišćenje Odeljenju za infektivne bolesti, a opremiće se i stari hiruški blok za slučaj da treba više smeštajnih kapaciteta, kažu u vranjskom Domu zdravlja, a građane koji sumnjaju da su zaraženi korona virusom mole da se najpre jave Zavodu za javno zdravlje..

Takođe, kako dodaju, ljudi koji su u radni odnos primljeni preko projekta “Unapređenje zdravstvene zaštite na primarnom nivou i farmaceutske zaštite” angažovaće se na Odeljenju za kućno lečenje i zdravstvenu negu u cilju sprečavanja širenja virusa, naročito među starijom populacijom.

Iz Doma zdravlja u Vladičinom Hanu apeluju na hronične pacijente da, pored lične higijene, higijene životnog i radnog prostora, provetravanja prostorije u kojima borave, koriste svoju redovnu terapiju i ne uzimaju antibiotike na svoju ruku.

Ukoliko imaju zakazan lekarski pregled ili je potreban recept za lekove koje redovno uzimaju, kao i sve informacije mogu da se jave svojim izabranim lekarima - kažu iz hanskog Doma zdravlja.

Za razliku od Vranja i Vladičinog Hana, Dom zdravlja u Surdulici je odredio poseban prostor za pacijente koji imaju neki od simptoma virusa ili visoku temperaturu.

Privremeni smeštaj će biti u Specijalnoj bolnici i onda dalje idu ili ne u proceduru - kaže direktor Dragan Kitanović.

Posete su zabranjene, hronični pacijenti terapiju za narednih 6 meseci mogu dobiti i ako se jave telefonom svom izabranom lekaru.

Radićemo normalno sa svim pacijentima kojima je potrebna pomoć, samo hroničnim pacijentima nije preporučljivo da dolaze bez preke potrebe. Trudnice su uvek osetljiva kategorija i moraju dolaziti kod svojih ginekologa, ali taj deo je odvojen od infektivnog. Redukovaće se hladni operativni program i radiće se hitni pacijenti - kaže direktor.


U Leskovcu bez posebne službe, u Prokuplju u toku opremanje prostora

U Leskovačkom domu Zdravlja kažu da nije formirana posebna služba i posebni prostor usled uvedenog vanrednog stanja i mera zaštite protiv virusa korona.

Pacijente savetuju da se prvo jave epidemiologu u Zavodu za javno zdravlje, odakle će ih uputiti na dalje lečenje ako za to ima potrebe.

Njihove kolege u Vlasotincu, formirali su novu ambulantu za prijem pacijenata sa respiratornim tegobama i povišenom temperaturom, koja se nalazi u okviru Doma zdravlja Vlasotince, u prostorijama specijalističke službe.

Građane sa tegobama za koje sumnjaju da su povezane sa virusom korona mole da se najpre jave na brojeve telefona 064/880-99-20 ili 016/876-180 koji su dostupni 24 časa za pružanje neophodnih informacija.

Takođe, svi pacijenti koji gravitiraju ka Domu zdravlja Vlasotince, a došli su iz rizičnih područja gde je moguća izloženost infekciji novim korona virusom ili su bili u kontaktu sa osobom koja je bila izložena infekciji ovim virusom, radi daljeg postupanja treba da se jave na telefon hitne služba Doma zdravlja Vlasotince 016/876-180, u Zavodu za javno zdravlje Leskovac - 016 241 724, ali i na mobilne brojeve epidemiologa 064/864-88-25, 064/839-24-05, 064/839-24-19.

U prokupačkom Domu zdravlja u toku je opremanje posebnog prostora, a kako kažu, ona će imati poseban ulaz i vidno će biti obeležena.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi napominju da će ona početi sa radom u sredu, 17. marta, a kako kažu prema zvaničnim informacijama, u Prokuplju nema obolelih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovana

    18:41 // 17. 3. 2020.

    Dajte mi ime bar jednog zdravstvenog radnika na Jugu koji je od Slobinog vremena do danas dobio pošteno posao. Svi su dobili posao preko stranke, rođačkom linijom ili mitom. Uskoro nam ovo dolazi na naplatu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: