Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:22, 9. 4. 2013.

| Servisne informacije

Poskupljuju voda i pogrebne usluge

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
slavina.jpg
Voda već skuplja

Niška javna preduzeća “Naisus” i “Gorica” rešili su da povećaju cene svojih usluga, jer ih, kako kažu, nisu menjali poslednje tri godine.

Potrošnja vode obračunava se, od početka aprila, po novoj ceni uvećanoj za 10 odsto. Od 1. jula uslediće još jedno uvećanje i to od 9,6 odsto.

To znači da će nova cena vode za domaćinstva iznositi 48,39 dinara po kubnom metru, umesto dosadašnjih 43,99.

Ova cena će važiti do 30. juna, a sa novim uvećanjem od 1. jula Nišlije će za vodu izdvajati 53,40 dinara po kubiku.

Pravna lica će do jula plaćati 121,12 dinara po metru kubnom, a od jula 132,45 dinara po kubiku. Dosadašnja cena bila je 110,11 dinara.

Upravni odbor je uveo novu kategoriju potrošača, a to su oni kojima se deo troškova finansira iz budžeta grada, kao što su škole, ustanove kulture, gradske uprave, sportske organizacije i predškolske ustanove.

Oni će plaćati do kraja juna 72,57 dinara po kubiku, a od 1. jula 79,53 dinara što je kako je objašnjeno, zbog novog kategorisanja, za 60 odsto manje od dosadašnje cene.

gorica logoJavno komunalno preduzeće “Gorica” povećalo je cene pogrebnih usluga i to za troškove sahrane na novom grobnom mestu sa 7.632 dinara na 8.319. Sahranjivanje na postojećem grobnom mestu ubuduće će koštati 15.908 dinara umesto dosadašnjih 14.595.

Zakup za godinu dana poskupeo je na 168 dinara sa dosadašnjih 140, dok za troškove održavanja treba izdvojiti 452, umesto 387 dinara koliko je do sada koštala ova usluga.

- Obrazloženje je da se cene nisu menjale od 2011. godine, a uračunat je i rast inflacije za 2012. i 2013. godinu - rekao je načelnik Uprave za komunalne delatnosti Miodrag Brešković.

Na sednici Gradskog veča nije precizirano da li su nove cene sa ili bez PDV-a.

Podsetimo, nedavno su poskupele i usluge Toplane, Pčelice, Medijane i Nišstana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandar Djordjevic

    08:51 // 10. 4. 2013.

    Ako malo bolje razmislite, platiti 48 dinara za 1000 litara vode nije nista. Toliko kosta pakovanje orbit zvaka, npr. Slazem se da ljudi nemaju para i da je kriza, ali prosecno domacinstvo potrosi oko 10 kubika mesecno, to su mali izdaci. Mnogo veci problem je poskupljenje struje...

  • Slavica Stankovic

    20:50 // 9. 4. 2013.

    Sram vas bilo, pa dokle vise da pljackate ovaj narod, iybazdarite satove po vasoj volji i rezete po narodu kao da ce vam biti pred glave. Dosta vise pustite ovaj narod da malo uzme vazduh jer nema vise odakle da vas placamo a nakotili ste se mnogo.Pa vodi dadoste cenu kao na mleko a sta ulazete u svemu tome. Nemate bre milosti vi ste grdji nego turci kada su uyimali harac. Jednog meseca procitate vodu 10 kubika a drugi 20 a potrosnja je ista. Kad postavimo pitanje coveku koji cita vodu odgovor je pa vi ste visinska yona yato je velika potrosnja. Nemogu da verujem.Ustopujte loptu malo, ne radite na 1 i 2 posto vec na 10 sram vas bilo!

  • ljuba

    15:46 // 9. 4. 2013.

    Doprinos za vodu koji plaćamo 4 dinara po domaćinstvu, valjda tzv investicioni dinar , treba povećati najmanje na 20 dinara.Na taj način bi prikupili sredstva za izgradnju fabrike za prečišćavanje odpadnih voda.Ako imamo oko 50 hiljada domaćinstva to bi godišnje bilo oko 120 hiljada eura, a fabrika košta oko 40 miliona eura.Narod mora da shvati da nam fabriku niko neće napraviti.Moramo sami.Sami smo izgradili vodovod uz malu pomoć države.Voda je naskuplji artikal na svetu a mi je jeftino plaćamo.Deset piva mesečno!Tako mora bez obzira da li se nekome svidja.Moramo sami neće to uraditi Nemci!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: