Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 10. 9. 2020.

| Servisne informacije

Prokupačka sela nakon višednevne nestašice dobijaju vodu, najavljeno trajno rešenje

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Voda KOSTA vodosnabdevanje
Od večeras ponovo voda za 4 prokupačka sela; Foto: A. Kostić

Iako su do pre samo nekoliko dana tvrdili da je nemoguće brzo rešiti problem vodosnabdevanja 4 prokupačka sela jer su rezervoari prazni zbog nestašice, ali i zbog neplaćanja računa za vodu, sela Bace, Kaludra, Pločnik i Tulare mogli bi već tokom večeri ili sutra da dobiju vodu sa seoskog vodovoda. Gradska vlast u Prokuplju najavljuje i preuzimanje vodovoda od strane JKP Hammeuma, čime će višednevni problem žitelja ovih sela koji se ponavlja svakih nekoliko meseci konačno biti rešen.

Do dogovora i rešenja problema zbog koga je oko 800 porodica ostalo usred pandemije bez vode za piće, došlo je posle razgovora predstavnika sela sa gradonačelnikom Prokuplja Milanom Aranđelovićem, a nakon što su oni zapretili da će blokirati državni put Prokuplje - Kuršumlija kod sela Tulare.

Jedan od meštana sela Bace kaže za Južne vesti da je ukazivanje na problem sa nestašicom vode u medijima doprinelo da se nadležni trgnu da narede čoveku koji je isključio pumpe za napajanje rezervoara da ih sada uključi jer bunari sa kojih se pune rezervoari za seoski vodovod imaju dovoljno vode, a do prekida u vodosnebdevanju uglavnom je, kaže, dolazilo zahvaljujući samovolji pojedinaca.

Ovde se radi o nečijoj samovolji, jer su ljudi koji su zaduženi za seoski vodovod uzeli za pravo da isteruju sami pravdu. Mi ne znamo ko plaća, a ko ne plaća vodu, ne znamo ko se priključio „na divlje“, ali i ako postoje takvi ljudi, za njih su zadužene nadležne institucije. Ne mogu ja koji plaćam svoje račune da nemam vodu zato što eventualno moj komšija nije platio - ogorčen je jedan meštanin sela Bace.

Da postroje problemi ne samo sa ovim, već i sa ostalim seoskim vodovodima na teritoriji Prokuplja, potvrdio je i gradonačelnik Milan Aranđelović koji je najavio njihovo preuzimanje od strane gradskog JKP Hammeum.

Još krajem prošle godine pokrenuta je inicijativa da se seoski vodovodi stave u nadležnost Hammeuma, jer tako kako sada funkcionišu više neće moći. Formiraćemo komisiju koja će se brinuti o vodovodu do njegovog preuzimanja, a nadležne službe u Hammeumu će se i do tada brinuti o ispravnosti vode koju koriste građani – kaže Aranđelović.

Kako bi voda, koja će nakon desetak dana poteći sa seoskog vodovoda, bila ispravna za upotrebu u domaćinstvu, radnici Hammeuma su već izvršili dezinfekciju rezervoara koji se trenutno pune, a voda će kroz slavine u ovim selima poteći večeras ili najkasnije sutra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sofija

    14:12 // 10. 9. 2020.

    Taj problem sam davno rešila.Kupila Nobel aparat za prečišćavanje vode i jednim udarcem "ubila"dve muve.Uvek pijem prečišćenu vodu iz koje su otklonjene mehaničke nečistoće, hlor, hlorna jedinjenja, pesticide i druga štetna jedinjenja, te viruse i bakterije, a zapremina rezervoara je oko 10l tako da je za prvu pomoć dovoljna količina vode

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: