Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:20, 22. 6. 2018.

| Servisne informacije

RHMZ: Očekuje se veoma toplo i suvo leto

Autor:V. Milić Izvor:Južne vesti
dete vrucina
Očekuju se tropske vrućine; Ilustracija; foto: Vanja Keser

Jedno od 10 najtoplijih leta u Srbiji, prema prognozama, počelo je, a iako prvi dani ovog godišnjeg doba nisu bili temperaturno nepodnošljivi, iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda najavljuju da će letnji meseci biti veoma topli.

Tropskih dana, kada će temperatura biti iznad 30 stepeni, u nižim predelima biće od 35 do 55, dok će ih na planinama biti od 9 do 12 takvih dana. Prema najavama meteorologa, i noći će biti vruće, pa su prognoze da će ih biti čak do 20 tropskih. Temperature u julu i avgustu, kako navode, mogle bi da budu za oko dva stepena više u odnosu na prosek.

Na osnovu poslednjih rezultata našeg regionalnog numeričkog klimatskog modela za sezonsku prognozu vremena, a u saglasnosti sa prognozama ostalih centara u Evropi i svetu, očekuje se da leto 2018. godine bude jedno od 10 najtoplijih leta u Srbiji - navode na sajtu RHMZ.

Iako će biti manje kiše od višegodišnjeg proseka u većem delu Srbije, iz ovoga se izuzima jug.

Na jugu i jugozapadu očekuje se prosečna količina. Očekivana suma padavina biće u intervalu od 120 mm do 240 mm u nižim predelima, dok će u brdsko-planinskim predelima ta suma iznositi od 190 mm do 250 mm - navode iz RHMZ.

Kišnih dana tokom leta biće od 18 do 28, a na planinama do 36.

Treba napomenuti da je u brdsko-planinskim predelima moguća i veća količina padavina uslovljena intenzivnijim razvojem konvektivne oblačnosti - piše RHMZ.

Ipak, sam početak leta biće prijatniji, jer prognoza za narednih pet dana za Niš kaže da će maksimalno biti 22 stepena, kao i da će biti oblačno uz moguću kišu. Slično vreme, prema prognozi BBC Weather, očekuje se i u Leskovcu, dok će u Pirotu i Vranju biti takođe maksimalno neki stepen iznad 20.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zoza

    09:55 // 22. 6. 2018.

    e moj novinaru kaže se količina padavina a ne suma

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: