Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:37, 31. 3. 2020.

| Društvo

Za dan u Srbiji od korone preminulo 7 osoba, 115 novoobolelih od virusa

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
odlaze sa konferencije
Odlaze sa konferencije posle dramatičnog saopštenja; foto: JV

Danas je najgori dan za Srbiju, jer je za jedan dan od korona virusa preminulo sedmoro ljudi, rekao je direktor Infektivne klinike Goran Stevanović. Novoobolelih je 115, a ukupno 900 ljudi je zaraženo novim virusom. Stevanović je rekao da su ove brojke rezultat nepoštovanja mera i preporuka, te da zato Srbiji preti scenario Italije, jer zdravstveni sistem neće moći da izdrži širenje virusa, a zatim napustio salu Vlade u kojoj je trebalo da se održi konferencija za novinare.

Redovna konferencija za medije trajala je svega par minuta, a jedino što su građani mogli da čuju su loše vesti. Doktor Stevanović obratio im se sa "braćo i sestre", rekao je da je najviše smrtnih slučajeva bilo u protekla 24 sata, od posledica virusa umrlo je sedmoro ljudi, a kod još 115 pacijenata potvrđen je virus.

Ukupno je 900 obolelih, a do sada je od korone preminulo 23 pacijenta.

Ponavljam, ovo nam je u ovom trenutku najgori dan za Srbiju. Ono čega se bojim jeste da nije najgori i u budućnosti, čekaju nas još gori dani. Ovo je rezultat nepoštovanja mera i preporuka koje smo davali i koje smo molili i kumili. Ako nastavimo ovako neodgovorno da se ponašamo prema sebi i prema drugima, nama se zaista bliži scenario Italije i Španije. Olako smo shvatili opasnost od ove bolesti. I dalje se intenzivno družimo, i dalje pokušavamo na bilo koji način da izbegnemo mere koje su neophodne, mere samoizolacije i distanciranja, da bismo sprečili širenje ove bolesti. - rekao je Stevanović.

Direktor Infektivne klinike rekao je da i ako nastavimo da se ponašamo neodgovorno zdravstveni sistem neće moći da izdrži veliki broj obolelih, a ako budemo imali scenario Italije i Španije koje su najveća žarišta, lekari neće moći da pomognu pacijentima.

Žao mi je što su ove informacije ovakve, bojim se da će u perspektivi biti još i gore, i to je sve što u ovom trenutku imam da vam kažem. Ja sad moram da idem da pomažem mojim kolegama koji provode kompletan dan pod maskama i skafanderima, da pokušamo da se borimo za one druge ljude koji se u ovom trenutku bore za svoj život i koji su u jedinicama naših intenzivnih nega. Kolege epidemiolozi moraju da pokušaju da nađu kontakte svih ovih koji su pozitivni - dodao je Stevanović.

Za razliku od prethodnih dana epidemiolozi se nisu obraćali javnosti, a rečeno je da to danas neće činiti zbog drugih obaveza, tako da nije bilo mogućnosti da se postavi nijedno pitanje prisutnih novinara.

U poslednja 24 sata testirano je 477 osoba, piše na sajtu covid19, a ukupno do sada 3.561 osoba.


37 pacijenata na lečenju u Nišu, 15 na respiratorima

Od 900 obolelih od virusa korona hospitalizovano je 584, a od toga je na lečenju u Nišu 37 pacijenata. U izveštaju Kliničkog centra u Nišu piše da je troje na respiratorima na Infektivnoj klinici, a 12 u staroj zgradi hirurgije na Intenzivnoj nezi i oni su u teškom stanju.

Oni se nalaze u jako teškom opštem stanju. Svi pacijenti su pod 24 - časovnim nadzorom i detaljnim monitoringom životnih funkcija od strane lekara i medicinskog osoblja niškog Kliničkog centra. Njihov klinički status se procenjuje iz minuta u minut, a terapijske mere preduzimaju u odnosu na terapijski odgovor - navode u izveštaju.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je ranije rekao da je u Nišu zaraženo 9 lekara, a 32 u samoizolaciji, kao i da se očekuje veliki pritisak na Klinički centar i da je on na to spreman.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    10:41 // 1. 4. 2020.

    7 mrtvih za 20 dana...

    • Mika

      19:14 // 1. 4. 2020.

      Ko razume- shvatice.

  • nele

    10:18 // 1. 4. 2020.

    Ostavite doktore i struku da radi! Postujte mere, vratite setnju u 20h za pse! #ostanikodkuce #veterinarizastocutite #setnjau8

  • vmp

    09:02 // 1. 4. 2020.

    oni jos ne mogu da se dogovore kad je zabelezen prvi slucaj. da im se veruje? setnja, bez socijalnog kontakta, je po misljenju svetskih(nepolitiziranih) lekara, dobra za imunitet!
    pogledajte sajt italijanskog min. zdravlja; sve statistike, godista preminulih, da li su patili i od koliko hronicnih bolesti....a nase? saopstenja vicica sa kzn?!!!
    jv, molim vas da u ovokavoj situaciji ne blokirate k

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: