Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:52, 14. 7. 2020.

| Servisne informacije

Zavod: Epidemiološka situacija u Pirotu se pogoršava

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
korona
Epidemioška situacija u Pirotu najkritičnija; foto: V. Keser

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje, u Pirotskom okrugu raste procenat pozitivnih na virus korona, pa je na poslednjem preseku polovina testiranih građana pozitivno na novi virus. Od 6 ponovljenih uzoraka, 2 su pozitivna.

Na poslednjem preseku bilo je 10 pozitivnih od 24 testiranih, 6 uzoraka su opet testirana, a nakon njihove obrade podaci govore da su 2 pozitivna na virus korona. Dva novozaražena su Piroćanci, a u Pirotu se beleži i najveći broj zaraženih, naročito posle 10. juna.

Od 10. juna do 13. jula registrovano je 95 laboratorijski potvrđenih novoobolelih osoba iz 81 porodice. Među potvrđenima su osobe zapošljene u različitim ustanovama i firmama, radno aktivno stanovništvo, omladina i deca. Sve osobe potvrđena na kovid su u kućnoj izolaciji, kao i članovi njihovih porodica. Najveći broj obolelih, 60,2%, registrovan je u uzrasnoj grupi od 30 do 60 godina - kažu u Zavodu.

Svakodnevno se povećava broj novozaraženih, dodaju u Zavodu, a da se epidemiološka situacija naročito u Pirotu pogoršava govore i podaci da je povećan broj pregleda u kovid ambulanti, gde se poslednjih nekoliko dana obavi oko 70 pregleda dnevno.

Otkrivaju se i porodične epidemije, kažu u Zavodu, a povećan je broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom koji se hospitalizuju. Do prethodnog vikenda su u Kliničkom centru u Nišu bila na lečenju 3 pacijenta, a u pirotskoj Bolnici bilo je 7 pacijenata.

Još 3 novoobolele osobe su hospitalizovane u KC Niš, jedna osoba je otpuštena iz KC Niš. Na grudnom odeljenju Opšte bolnice trenutno se nalazi osmoro obolelih - kažu u Zavodu.

Kako kažu u Zavodu za javno zdravlje, za 36 uzoraka se čekaju rezultati, u ponedeljak, 13. juna je poslato 27 uzoraka na ispitivanje, a 10 je uzorkovano tog dana.

Na području okruga od početka epidemije ukupno je laboratorijski potvrđena 251 osoba pozitivna na kovid, najviše zaraženih je u Pirotu - 181, u Babušnici je zabeleženo 29 slučaja zaraze, Bela Palanka 39 i Dimitrovgrad 2.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: