Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:10, 6. 4. 2023.

| Servisne informacije

Zimske gume za letnje tek kada se steknu vremenski uslovi, apeluju iz Auto-moto saveza

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Zimske gume
Iz AMSS kažu da Saobraćajna policija neće kažnjavati vozače ako posle 1. aprila ne promene zimske za letnje pneumatike; foto: JV/ N. Đ.

Vozači u Srbiji od subote, 1. aprila nisu u obavezi da koriste propisanu zimsku opremu na vozilima, ali iz Auto-moto saveza Srbije apeluju na građane da ih ne menjaju dokle god je loše vreme.

Zakon o bezbednosti u saobraćaju predviđa da od 1. novembra do 1. aprila, pneumatici na vozilima moraju na gazećem sloju imati šare duboke najmanje 4 mm, a obavezni su samo kada na kolovozu ima snega, leda ili poledice, kažu iz AMSS i napominju da Saobraćajna policija neće kažnjavati ukoliko su na vozilu i i posle 1. aprila zimski pneumatici.

Svaki vozač mora da prilagodi svoje vozilo uslovima na putu, pa ukoliko ima snega, trebalo bi da bude adekvatno opremljen zimskom opremom i uslovima u kojima upravlja vozilom. Zakonska regulativa je do 31. marta bila važeća, ali ukoliko ima snega, leda ili poledice na kolovozu, preporuka Auto-moto saveza Srbije je da vozači budu bezbedni i sigurni u vožnji tako što će i dalje koristiti zimsku opremu, a kada se uslovi budu stekli, zimski set pneumatika zameniti letnjim, to je jedini siguran način- kažu iz AMSS.

Iako vozači nisu u obavezi da u letnjim uslovima promene zimske preumatike, stručnjaci tvrde da se oni u letnjim uslovima brže troše, te je isplatljivije zameniti ih letnjim, jer su, kako kažu iz AMSS, dizajnirani da bolje podnose visoke temperature.

Preporuka vulkanizera je da se letnje gume pune azotom, koji je gušći od vazduha i teže se zagreva na visokim temperaturama, što bi, kako kažu, produžilo vek trajanja guma.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: