Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Sokobanja

 • Ponovo organizuju muzički festival u Sokobanji

  U Sokobanji uskoro počinje festival demo bendova

  Ručno rađenu gitaru u vrednosti od 2.000 evra, dobiće pobednik “Green heart” demo festivala, najavljuju organizatori, koji će se održati od 21. do 23. jula u Sokobanji. Bendovi koji žele da se takmiče mogu da se prijave do 18. jula, a organizatori pripremaju i revijalni program.

  detaljnije
 • Prvi internacionalni festival pod zidinama srednjevekovnog Latin grada

  U Vrmdži uskoro počinje filmski festival

  Pod zidinama srednjevekovnog Latin grada nadomak Sokobanje, u subotu 15. jula okupiće se autori dokumentarnih filmova, čije su teme turizam i ekologija, na prvom internacionalnom festivalu “Vrmdža fest”. Osim filmova, najavljuju organizatori, posetioci će moći da vide i prirodne lepote Rtnja i posete znamenita mesta ovog kraja.

  detaljnije
 • U sali može da se smesti 200 ljudi

  Sokobanja dobija bioskop posle više od 20 godina

  Trilere, akcije, drame, komedije i animirane filmove od danas na velikom platnu mogu da prate meštani i turisti koji leto provode u Sokobanji. Jedna od posećenijih turističkih destinacija nakon više od 20 godina dobija bioskop "Kupina", a posetioci će filmove ubuduće moći da prate u Hotelu “Moravica”.

  detaljnije
 • ugalj

  Uhapšeni radnici rudnika “Soko” i vozači uglja

  Zbog sumnje da su “na crno” prodali preko 500 tona uglja, kako kažu u niškom Višem javnom tužilaštvu, uhapšena su trojica zaposlenih u sokobanjskom Rudniku mrkog uglja “Soko” i trojica vozača preduzeća “Nikolić” iz Ćuprije.

  (2) detaljnije
 • Deponija

  RRA: Novi tender za izgradnju “Keleša” tek posle izbora

  Regionalni centar za preradu otpada, za čiju izgradnju Niš i još 7 opština na jugu Srbije traže privatnog partnera, moraće da sačeka da prođu i ovogodišnji izbori, posle čega će, kako kažu u Regionalnoj razvojnoj agenciji "Jug" biti raspisan još jedan oglas.

  (1) detaljnije
 • sokobanja

  U Sokobanji uživali Andrić, Nušić i kralj Petar (video)

  U Sokobanji su boravile su boravile mnoge poznate ličnosti - istaknuti književnik i nobelovac Ivo Andrić, književnik i komediograf Branislav Nušić koji je i napisao stih „Sokobanja, Sokograd, dođeš star, odeš mlad“. A ćešće od svih u Banji je boravio kralj Petar I Karađorđević.

  detaljnije
 • sokobanja-B.R

  Sokobanja - lečilište i inspiracija za umetnike

  Svake godine Sokobanja primi više od 100.000 gostiju u kojoj turizam, kao glavna privredna grana, živi više od 180 godina. Turiste privlače izletišta, a najatraktivnija su Lepterija, Sokograd, vodopad Ripaljka i okolna jezera.

  detaljnije
 • Zdravstene knjižice

  Zahtev za novu zdravstvenu knjižicu i u pošti

  Osim u filijalama Fonda za zdravstveno osiguranje, građani će zahteve za nove zdravstvene knjižice moći da predaju u svim poštama u Srbiji, a na istom mestu će moći da uplate 400 dinara za troškove izrade nove kartice.

  (1) detaljnije
 • Crkva-Sokobanja-izvor-JV

  Čuva istoriju o sokobanjskim spomenicima i istaknutim ličnostima

  Priče o značajnim spomenicima, ali i ljudima koji su u Sokobanji živeli u prethodnim vekovima, ostaće ovekovečene za buduće generacije jer ih u knjigu “Spomeni i uspomene“ smešta čovek koji važi za najboljeg poznavaoca običaja i tradicije sokobanjskog kraja - etnolog, kulturni radnik i vodeničar Golub Radovanović.

  detaljnije
 • autor-nmarkovic

  Grudonjska vodenica melje žito više od dva veka

  Još se u doba starih Slovena verovalo da su vodenice "pod velom nečastivog" iako su ova mesta uvek bila korisna jer se u njima mlelo žito. Mnogi su odvajkada izbegavali da tamo zalaze noću, verujući da je vodenice izmislio đavo koji ih po ponoći pohodi.

  (1) detaljnije
 • policajac

  Policajac osuđen na 3 godine zatvora zbog dilovanja droge

  Sokobanjski policajac koji je nedavno uhapšen zbog dilovanja kokaina, osuđen je na 3 godine zatvora nakon što je priznao da krivicu.

  (5) detaljnije
 • Ljiljana Isaković

  Osuđena bivša direktorka sokobanjske bolnice zbog zloupotrebe položaja

  Posle više godina, priča o Ljiljani Isaković, bivšoj direktorki Specijalne bolnice u Sokobanji, dobila je epilog. Ona jeste zloupotrebila službeni položaj, a za ovo delo nepravosnažno je osuđena na 8 meseci zatvora ili dve godine uslovno. 

  (4) detaljnije
 • sokobanja

  Sokobanja sledeća stanica akcije “Svi u prirodu”

  Rekreativni sportisti i oni koji žele da provedu dan na svežem vazduhu mogu da se priključe akciji “Svi u prirodu” i nedelju 6. novembar provedu u Soko banji umesto u Nišu.

  detaljnije
 • Sokobanja

  Sokobanja sve češći izbor za odmore vikendom

  “ Sve se bojim – pročuće se ovo mesto, svet će nagrnuti amo i ja ću morati da bežim odavde i da tražim neku drugu banju “ govorio je nekada davno o Sokobanji nobelovac Ivo Andrić. Čini se da je pisac predvideo da će prirodne lepote Sokobanje i njene okoline privlačiti sve više gostiju koji tamo danas sve češće odlaze na vikend.

  detaljnije
 • Interventna jedinica policije

  Policajac uhapšen zbog dilovanja droge

  Zbog sumnje da je prodavao drogu uhapšen je službenik sokobanjske policije. Prema nepotvrđenim informacijama, reč je o pripadniku interventne jedinice. Policija ćuti.

  (4) detaljnije
 • Marjan-Majstor-Kung-Fua

  Beg od civilizacije i saglasje sa prirodom na obroncima Rtnja

  Da život po konvencijama savremenog doba ne mora da bude jedini mogući, već nekoliko godina načinom života koji podrazumeva potpuno saglasje sa prirodom dokazuje Marjan Arsenov, osnivač prirodnjačkog kampa "Glas prirode" u šumama nadomak sela Sesalac kod Sokobanje.

  (2) detaljnije
 • Milun-MItrović

  Sokobanja čuva zaveštanje svog najpoznatijeg slikara

  Turistima na sokobanjskoj promenadi godinama pažnju privlači zgrada gde se nalazi plod višedecenijskog rada akademskog slikara Miluna Mitrovića. Uspomenu na modernistu, koji je talenat nadograđivao u Beogradu, čuvaju Sokobanjci, a o njegovom radu svedoči 170 slika.

  detaljnije
 • staza

  Uspon preko dve planine kod Sokobanje

  Tradicionalni uspon na vrh Oštra čuka na planini Devici održaće se 24. septembra, a planinari “Železničara” organizuju polazak iz Niša. Staza je duga 15 km i vodi preko planina Devica i Ozren.

  detaljnije
 • Dan-pešačenja---FB-stranica-"PK-Ozren-Sokobanja".jpg

  Dan pešačenja u Sokobanji

  Svi zainteresovani građani, turisti, đaci, radnici, sportisti i ostali pojedinci moći će da prošetaju do izletišta Popovica, od Lepterija do Sokograda ili da uživaju u pogledu sa vidikovaca Sokobanje u organizovanoj pešačkoj akciji u subotu 17. septembra.  

  detaljnije
 • Saobraćajci

  "Presretači" kontrolišu brzinu na putevima

  Saobraćajna policija će, do kraja avgusta, intenzivnije kontrolisati vozače na putevima u Srbiji. Kako su saopštili, kontrolisaće brzinu kretanja vozila, vezivanje sigurnosnih pojaseva, a zaustavljeni vozači biće alkotestirani.  

  (5) detaljnije