Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:01, 25. 11. 2013.

| Sport

115 godina lovstva u Svrljigu

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
733883-569412693069013-447343641-n.jpg
Udruženje „Derven“ osnovano je 5. juna 1898. godine sa 28 članova.

Svečanom sednicom Skupštine Lovačkog udruženja „Dr Milenko Hadžić“, dodelom priznanja i svečanim ručkom obeleženo je 115 godina svrljiškog lovstva.

Svečanosti u Centru za turizam, kulturu i sport, pored brojnih lovaca i gostiju, prisustvovali su i predstavnici Lovačkog saveza Srbije, lovačkih udruženja iz okruženja, predstavnici lokalne samouprave, javnih i privatnih preduzeća, ali i mališani koji su učestvovali na likovnom konkursu povodom jubileja svrljiških lovaca. 50

Predsednik Udruženja koje ima 604 aktivna člana Zlatimir Rašić na otvaranju je prezentovao istoriju svrljiškog lovstva, kao i dosadašnje rezultate, istakavši da će se u budućnosti, zajedno sa lovačkim podmlatkom, akcenat staviti na razvoj lovnog turizma i očuvanje fonda lovne divljači.

On je kao stalno gajene vrste divljači na lovištu „Svrljiške planine“ od 49.721 hektara, od čega je oko 46.000 hekatara lovna površina, naveo srnu, divlju svinju, zeca, fazana, poljsku i jarebicu kamenjarku, a prema njegovim rečima, Udruženje ima u funkciji 5 čeka na drvetu, 47 hranilišta za krupnu divljač, 71 hranilište za fazane i poljske jarebice i 47 solišta. 14

Nakon prezentovanja svrljiškog lovstva i dosadašnjih rezultata, najuspešnijim lovcima, pojedincima, organizacijama i ustanovama podeljene su nagrade.

U programu su učestvovalii učenici Muzičke škole, kao i igrači Škole folkora pri Centru za turizam, kulturu i sport sa koreografom Duškom Živanovićem.

6. udruženje lovaca u tadašnjoj Kraljevini

U dokumentu o osnivanju Udruženja se kaže da je Savezno lovačko udruženje „Derven“ osnovano 5. juna 1898. godine sa 28 članova.

U Upravni odbor tada su izabrani Milan Nadašković, sreski načelnik, koji je bio i prvi predsednik Udruženja, Stevan Ilić, stočni revizor, Đorđe Petrović, sreski praktikant, Mihailo Nikolić, upravnk pošte i telegrafa u Svrljigu, Svetozar Hadžić, učitelj, Lazar Ranđelović, zemljoradnik i Petar Jović.

Svrljiški lovci su odmah počeli sa merama organizovanog lovstva, zaštite divljači i suzbijanja krivilovstva.

Posle Prvog svetskog rata Udruženje obnavlja rad pod nazivom Savezno lovačko udruženje "Svrljig" i 1929. godine je imalo 56 lovaca u članstvu. Broj lovaca u 1936. godini povećao se na 106, a uoči samog Drugog svetskog rata bilo je 64 registrovana lovca.

Posle Drugog svetskog rata svrljiško udruženje lovaca „Derven“ dobija ime „Dr Milenko Hadžić“, u Lalincu se formira Lovačko društvo „Danilo Prica“ a u Guševcu „Vasa Albanac“.

Pripajanjem lovačkih društava iz Lalinca i Guševca svrljiškom počinje nova era jedinstvene lovačke organizacije u opštini.

Lovački dom u Svrljigu izgrađen je na mestu nekadašnje stare zgrade Društva, na placu koji je lovcima darivala Svrljižanka Milica Cvetković tridesetih godina prošloga veka.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: