Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:34, 7. 4. 2016.

| Sport

34 godine od pobede Radničkog nad Hamburgerom

Autor:Aleksandar NikolićIzvor:Južne vesti
490x370-radnicki-hamburger.jpg
Delić atmosfere sa Čaira 7. aprila 1982.; foto: JV arhiva

Na današnji dan pre 34 godine fudbaleri Radničkog savladali su u prvoj utakmici 1/2 finala Kupa UEFA nemački Hamburger rezultatom 2:1 i ostvarili najveću pobedu u istoriji niškog fudbala, a i posle skoro tri i po decenije strelcu pobedonosnog gola Milovanu Obradoviću sećanja ne blede.

Prvi gol za niški tim postigao je pokojni Sanid Beganović, a rezultat je izjednačio Tomas fon Hesen.

Tog 7. aprila 1982. godine levi bek tadašnje ekipe Radničkog kaže da je grad Niš stao, a “svi putevi su vodili na Čair”. Karte su planule u rekordnom roku, a vladala je neviđena euforija danima pre meča.

Mi smo, kao i pre svake utakmice, bili u karantinu u Sićevu. Iako smo bili van grada, nismo bili izolovani od uzavrele atmosfere. Televizijske ekipe i novinari su non-stop dolazili, kao i rođaci, prijatelji i navijači i davali nam veliku podršku - priseća se Obradović.

Hamburger je tada ima izuzetno moćan sastav, koji su činili igrači poput Štajna, Halca, Fon Hesena, Hrubeša... Prema njegovim rečima, ekipa jeste osećala pritisak, ali se ni u jednom trenutku nije uplašila izuzetno kvalitetnog protivnika.

Bili smo izuzetno iskusna ekipa, koja nije strepela ni od koga. Nama je to bilo drugo učešće u Kupu UEFA, a te sezone smo u 1. kolu izbacili moćni Napoli sa Rudijem Krolom gde smo pred 80.000 navijača u Napulju ostali neporaženi - istakao je Obradović.

Pred krcatim tribinama niškog Čaira nemački sastav je položio oružja pred borbenim Nišlijama, a gol odluke delo je sada 59-godišnjeg advokata poreklom iz Blaca.

Primio sam loptu od odbramenog igrača na centru, predriblao 5,6 protivničkih igrača, savladao golmana Štajna i postavio konačan rezultat. I posle 34 godine ta pobeda je najveća u istoriji niškog fudbala - rekao je on.

U revašnu u Hamburgu nemački sastav je demonstrirao sav svoj kvalitet i ubedljivo trijumfovao sa 5:1, a godinu dana kasnije taj sastav je pokorio Evropu i trijmufovao u Kupu Šampiona.

RADNIČKI - HAMBURGER 2:1 (0:0)

STADION: Čair, Niš

GLEDALACA: 25.000

STRELCI: Beganović (1:0) u 49, fon Hesen (1:1) u 55. i Obradović u 75. minutu

RADNIČKI: Milenković, Gavrilović, Obradović, Bojović, Vojinović, Drizić, Stojiljković, Đorđević, Nikolić (Stanković), Aleksić (Radosavljević), Beganović

HAMBURGER: Štajn, Kalc, Groh, Jakobs (Đorđević), Jeronimus, Hartvig, Milevski, Fon Hesen, Hrubeš, Vemajer, Bastrup

Najinteresantniji detalji sa susreta

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    19:12 // 7. 4. 2016.

    Ovo treba da bude obavazna lektira za sve koji vode i igraju i navijaju za Radnicki!Radnicki je bio hit Evropskih kupova,ekipa i grad za respekt i to u SFRJ!To ovi novokomponovani uporno precutkuju,pa smatraju da istorija od nih pocinje!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: