Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 19. 9. 2022.

| Sport

50 godina OK Niša - od crtanja linija u Rovčetu, preko vicešampiona države do igranja u drugom rangu

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
ok nis, januar 2020
Od Rovčeta do hale "Čair" i Evrope; foto: JV / Vanja Keser

Pre tačno 50 godina, 19. septembra 1972. godine osnovan je Odbojkaški klub Student, koji je kasnije promenio ime u Niš. Nekadašnji igrači Vladimir Popović i Ljubomir Brkić sećaju se kako su pre treninga na terenima u Rovčetu crtali linije, kao i prvog uspeha - plasmana u Prvu saveznu ligu Jugoslavije, a mlađe generacije ističu zvanje vicešampiona Srbije i igranje u evropskim takmičenjima. Svi se nadaju da je ova sezona u kojoj će niški igrači igrati u drugom rangu, odskočna daska ka novim uspesima i istorijskim trenucima.

IMG_20220919_111021 Vladimir Popović se seto početaka; foto: JV / Ljubica Jocić Odbojka u Nišu postojala je i pre osnivanja ovog kluba koji je uz EI Mladost nastao umesto dotadašnjeg Radničkog. Doktor Vladimir Popović, kao student Medicinskog fakulteta u Nišu učestvovao je u kreiranju Odbojkaškog kluba Student koji su činili studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, ali i drugih fakulteta.

Bio sam igrač, predsednik i doktor reprezentacije i kluba. Ipak, najlepša uloga mi je bila da sam svima u klubu bio otac, brat prijatelj. Pre 50 godina smo iznova počeli, prošli četiri ranga, došli do Prve lige. Ja sam se u 37. godini oprostio od odbojke, Pratim klub i dalje jer je ovaj klub meni uvek bio porodica. Sport je život, sport je filozofija, stvara kodeke, pravila, procedure i živeti sportski znači živeti ljudski, toplo, pošteno - kaže Popović.

ok nis, arhiva Klub bogate istorije; foto: arhiva OK Niša

Da su svi igrači uvek mogli da se obrate doktoru Popoviću, koji je bio načelnik Medicine rada, potvrdio je i Ljubodrag Brkić koji je 53 godine u odbojci.

Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom od 17 do 19 sati smo imali treninge na terenima u Rovčetu. Uvek smo prvo terene naprskali vodom, stavili letve i gipsom popravljali linije. I sva ta borba, težak period, nije bio uzalud. Ovo trenutno stanje je trenutno, klub je uvek imao podršku i Grada, države i Odbojkaškog saveza Srbije - priča Brkić.

IMG_20220919_110517 Svečana akademija povodom 50 godina OK Niša; foto: JV / Ljubica Jocić

Obeležavanje 50 godina OK Niša prošlo je svečano - Akademijom na Univerzitetu u Nišu, na mestu gde je i sve počelo. Rektor Dragan Antić istakao je da će OK Niš, iako više ne nosi ime Student, uvek moći da računa na Univerzietet. Dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Milovan Bratić iskoristio je priliku da podseti koliko je Univerzitet važan deo svakog grada.

Želim da u nekom narednom periodu ostvarujete rezultate koji će proslavljati našu zemlju. Činjenica je da ste se zvali Student govori ko je imao najviše udela u osivanju, radu i takmičenju. Želim da trenirate u najboljim uslovima i da se ponosimo vama, kao i ostalim sportsitima ovog grada - kaže Bratić.

IMG_20220919_111259 Predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Zoran Gajić veruje u bolje dana niške odbojke; foto: JV / Ljubica Jocić

U ime Grada Niša obratila se zamenica gradonačelnice Dušica Davidović koja je istakla da je sport važan deo života, a koliko je Odbojkaški klub bitan za srpsku odbojku govori i prisustvo predsednika Saveza Zorana Gajića.

Sećam se početaka kluba, ovde je uvek vladao entuzijazam, bila je dobra priča i osećaj. Bilo je dovoljno sportskih i odbojkaških "ludaka", a bez ludaka nema odbojke. To je nešto krasi i drži. Prošlost je lepa i tradiciju treba poštovati, ali moramo gledati ka budućnosti. Zašto je ovaj klub veliki? Pored emocija koje krase ljude oko i u klubu, ovaj klub je dao jednog Ivana Miljkovića i jednog Dragana Svetozarevića. Neka i ostala 292 kluba u Srbiji daju po jednog Svetozarevića i Miljkovića, ako to bude, biće dobro - rekao je Gajić.

U novijoj istoriji Odbojkaški klub Niš je igrao u četvrtfinalu Kupa CEV, a bio je i vicešampion Srbije. Sa željom da ponovo ispisuje istoriju sporta u Nišu zlatnim slovima OK Niš će se ove sezone boriti u Prvoj ligi, drugom rangu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Kosta

    21:42 // 19. 9. 2022.

    Lep jubilej. Neka je sa srecom!

    Lepo je sto se klub setio da pozove celu ekipu koja je pre par godina uvela klub, posle 40 godina, u super ligu i tako vratila odbojku u ovaj grad.

    • Razbibriga

      18:34 // 20. 9. 2022.

      ...ali su bili prisutni i oni koji su klub razgradili i doveli ga na najnize grane i sportski i finasijski , sa partijskom knjizicom .

  • Johny

    19:14 // 19. 9. 2022.

    Beskrajno simpatican klub,sa lepim dresovima nazalost u kandzama snsa

  • Var tehnolog

    18:23 // 19. 9. 2022.

    Lep jubilej, vredan paznje ! Ali, surova realnost je neumitna, klub sve vise juri ka ponoru, predvodjen aparatcima iz sns ! A, Dusica Davidovic i njena izjava su hit !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: