Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:34, 24. 4. 2011.

| Sport

88 godina Radničkog

Autor:Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti

NIŠ - Fudbalski klub Radnički Niš osnovan je 24. aprila 1923. godine i tada je postao član Loptačkog podsaveza i igrao prve kvalifikacione i prijateljske utakmice, a prvi put u zvaničnom prvenstvu nastupio je 1925/26 u okviru lige Moravske fudbalske župe.

Od 1941. do 1945. godine klub je prestao sa aktivnostima. Tokom 1962. godine Radnički je izborio plasman u Prvu Saveznu ligu, a 1975. je osvojio Balkanski kup, svoj prvi trofej međunarodnog značaja.

Juna 1980. godine Radnički je kao trećeplasirana ekipa u nacionalnom prvenstvu stekao pravo učešća u Kupu UEFA, u kome je igrao još dva puta. 1982. godine ostvario je svoj najveći uspeh, plasirwao se u polufinale Kupa UEFA.

U Radničkom su između ostalih igrali i Dragan Stojković Piksi, Dragan Pantelić, Dragan Holcer, Dragiša Binić, Dejan Petković...

Omladinska škola osnovana je 1963. godine. Polaznici ove škole ostvarili su niz dobrih rezultata, od osvajanja prvog mesta 1966. godine na međunarodnom turniru u Parizu, do osvajanja titule prvaka države u prvenstvu Jugoslaviju 1991.godine.

Radnički je poznat i po svojoj navijačkoj grupi "Meraklije". Meraklije nastaju septembra 1989. godine, tri dana pred prvenstvenu utakmicu Radnički - Crvena Zvezda mada je i pre toga takođe bilo organizovanog navijanja na jugu Čaira. Prvo veliko i organizovano navijanje desilo se 1962. kada je Radnički izborio svoj prvi ulazak u prvu ligu, protiv Vardara, kada je nekoliko hiljada navijača iz Niša otišlo u Skoplje da podržava svoj klub. Prva prvoligaška utakmica Radničkog obeležena je i prvom koreografijom, 23. septembra 1962. na utakmici sa Crvenom Zvezdom. Na istočnoj tribini Čaira izronio je transparent "REAL SA NIŠAVE" koji je svojom dužinom od oko 20 metara i visinom od 2 metra.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija

    11:51 // 27. 4. 2011.

    Meraklije slozno svi, Radnicki je najbolji, zora rudi dan se beli, mortus pijan jug je celi. Sve pijano drogirano, za Radnicki navijamo. Nis ale, Nis ale, ...

  • REAL S" NISAVE

    22:15 // 25. 4. 2011.

    Aj nek' je sa srecom, pa za 90. rodjendan sledi gasenje!! Sa ovakvim lopovima u upravi bice to i pre 90. rodjendana!

  • Perko

    21:12 // 25. 4. 2011.

    Sta reci, sem napred Radnicki Nis!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: