Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:01, 24. 4. 2014.

| Sport

91. rođendan Radničkog iz Niša

Autor:Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti
490x370-490x370-490x370-490x370-radnicki-vozdovac-pobeda.jpg
Klub je osnovan 24. aprila 1923. godine

Na današnji dan, 1923. godine u Nišu je osnovan Fudbalski klub Radnički, najuspešniji muški fudbalski klub u ovom gradu.

Prve utakmice u zvaničnom prvenstvu Radnički je odigrao u sezoni 1925/1926. u Moravskoj fudbalskoj župi. Do tada je igrao prijateljske i kvalifikacione mečeve u okviru beogradskog Loptačkog podsaveza

Prema istorijskim podacima, ekipa Radničkog je na početku trenirala u malom dvorištu Radničkog doma, a kasnije na starom vašarištu, blizu sadašnje Mašinske industrije.

Tokom Drugog svetskog rata klub nije imao aktivnosti.

Prvi veliki uspeh Fudbalski klub Radnički je napravio 1962. godine kada je izborio plasman u Prvu Saveznu ligu.

Prvi međunarodni trofej niški tim je osvojio 1975. godine kada je bio najbolji na Balkanskom kupu.

Juna 1980. godine Radnički je kao trećeplasirana ekipa u nacionalnom prvenstvu stekao pravo učešća u Kupu UEFA, u kome je igrao još dva puta. Godine 1982. ostvario je svoj najveći uspeh, plasiravši se u polufinale ovog evropskog takmičenja.

Kroz selekcije Radničkog prošla su mnoga velika fudbalska imena, među kojima su i Dragan Pantelić, Miodrag Knežević, Ljubiša Rajković, Ilija Dimoski, Milovan Obradović, Zoran Bojić, Aca Panajotović, Miroslav Vojinović, Dragan Holcer, Jovan Anđelković, Stevan Ostojić, Dejan Petković Rambo, Dragan Stojković Piksi..

Omladinska škola Radničkog osnovana je 1963. godine,a škola je beležila mnogo uspeha, od osvajanja prvog mesta 1966. godine na međunarodnom turniru u Parizu, do osvajanja titule prvaka države u prvenstvu Jugoslaviju 1991. godine.

Navijači Radničkog Meraklije su zaštitni znak Radničkog, a grupa je osnovana 1989. godine, tri dana pred prvenstvenu utakmicu između Radničkog i Crevene zvezde.

I pre ovog je bilo organizovanog navijanja na Čairu. Prvo veliko i organizovano navijanje desilo se 1962. kada je Radnički izborio svoj prvi ulazak u prvu ligu, protiv Vardara, kada je nekoliko hiljada navijača iz Niša otišlo u Skoplje da podržava svoj klub.

Prva prvoligaška utakmica Radničkog obeležena je i prvom koreografijom, 23. septembra 1962. na utakmici sa Crvenom Zvezdom. Na istočnoj tribini Čaira bio je natpis "REAL SA NIŠAVE" dužinom od oko 20 metara i visinom od 2 metra.

Radnički trenutno zauzima osmu poziciju na tabeli Superlige, a narednu utakmicu odigraće u subotu, 26. aprila od 16h na stadionu Čair protiv Donjeg Srema.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos Ljubomirovic

    14:45 // 25. 4. 2014.

    RADNICKI, PUNO USPEHA U NAREDNIM SEZONAMA!

  • Zoran Jovanovic

    13:09 // 25. 4. 2014.

    srecan rodjendan.Bulatovicu sve naj.

  • Babakaj

    19:37 // 24. 4. 2014.

    Srecan rodjendan ljubavi jedina!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: