Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:14, 19. 12. 2019.

| Sport

Aleksinačka Mladost iskusnim timom napredovala do istorijskog uspeha - uz trud, rad i navijače

Autor:Jovana Adamović i Ljubica Jocić Izvor:Južne vesti

Samo jedan klub igra Košarkašku ligu Srbije na jugu zemlje nekada svetskih i evropskih prvaka, aktuelnih olimpijskih i evropskih vicešampiona. Nekadašnja Mladost, sada Napredak iz Aleksinca, u svojoj 62 godine dugoj istoriji ovu godinu će upisati zlatnim slovima. Plasman u najviši rang, posle Superlige, istorijski je uspeh kluba koji je zato i dobio nagradu Sportskog saveza opštine.

Istorija napredak; foto: JV-Napretkova mladost Prvih 50 godina kluba nekadašnji predsednik, trener i igrač Napretka Svetislav Vidanović Svitac pretočio je u knjigu "Nepretkova mladost"; foto: JV Prvo kao “bezimeni”, Aleksinac je 1957. godine imao košarkaški klub koji se takmičio i imao dobre rezultate. Godinu dana kasnije, na inicijativu profesora Gimnazije, klub je dobio ime i zvanično je oformljen.

Mladost - tako se klub zvao i takmičio skoro 20 godina, a ovo ime dobio je zbog igrača, mladih košarkaša. 1976. godine je klub postao Napredak - kako se i danas zove i predstavlja jug Srbije u najvišem domaćem rangu takmičenja.

O tome je pisao nekadašnji predsednik, trener i igrač Napretka Svetislav Vidanović Svitac. Prvih 50 godina aleksinačkog kluba pretočio je u knjigu Napretkova Mladost. Istorija Napredak 2; foto: JV-Napretkova mladost Prvih 50 godina kluba nekadašnji predsednik, trener i igrač Napretka Svetislav Vidanović Svitac pretočio je u knjigu "Nepretkova mladost"; foto: JV

Klub je zvanično formiran 1958. godine, a osnovao ga je Milutin Pavlović Luta, profesor u aleksinačkoj gimnaziji, ali počeo sa radom godinu dana ranije kada nije imao ni ime. Košarka je sada sport broj jedan u našoj opštini, a brzo je postala popularna nakon osnivanja kluba - priča Vidanović.

I sada je redovno na tribinama kada igra njegov klub.

Raduje se uspesima sadašnje generacije Napretka, a veruje da je za to bilo potrebno mnogo truda i rada. KK Napredak 15; foto: JV-J. A Napredak dobio epitet "ponos grada"; foto: JV/J. A.

Bilo je u klubu uspona i padova, nekada se igralo čisto iz ljubavi prema košarci, o parama se nije razmišljalo. Sada i novac predstavlja jedan od razloga za bavljenje sportom. Sada to ide dobro, pa verujem da će Napredak biti u gornjem delu tabele - veruje Vidanović.

Priseća se i košarkaša koji su tokom 62 godine postojanja zaigrali za Napredak, a Vidanović je pomenuo neka imena:

Počelo je od Milutina Pavlovića, Miroslava Markišića koji su bili na početku. Tu je Vladimir Dašić, nekada najbolji strelac kluba. Prosečno je davao 50 poena po utakmici, a kada da 40 poena, novinar napiše da je podbacio. Imali smo Vujevića, dosta igrača iz Niša, zatim Slađana Stojkovića, još jedan košgeter, zatim Hortnik, pa Dušan Projović, sada potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije, novinar Toma Todorović, Aca Cvetković, kao i mnogi drugi - priseća se Vidanović.


Istorijski uspeh uz iskusan tim

Košarka je u Aleksincu oduvek jedan od omiljenijih sportova. Tome svedoče i brojne mlade generacije košarkaša koje su igrale za klub, ali i oni koji kad god se ukaže prilika igraju basket na Tašu. KK Napredak 14; foto: JV-J. A

Iako su se prethodnih 6 decenija mnogi mladi košarkaši Napretka isticali po kvalitetu i talentu, ali i bili uspešni na parketu, nisu uspeli da obezbede plasman u prvi rang.

To je pošlo za rukom aktuelnoj ekipi, u kojoj su uglavnom stariji i iskusniji igrači.

Jedini su predstavnici juga i istoka Srbije u ovom takmičenju, a trener Aleksinčana Nebojša Raičević kaže da su za to zaslužni dobra selekcija i velika borba.

Za uspeh je potrebna dobra selekcija igrača koji da se bore da donesu uspeh svom klubu. Ako se svake godine menjaju igrači to teško donosi rezultat. Što se tiče juga i istoka Srbije, Napredak ima najmanja sredstva i bazu igrača. Tu su Niš, Leskovac, Pirot, gradovi koji imaju više para i bazu novih mladih igrača. Aleksinac ima problem jer nema mlade igrače, ali to je sada počeo klub da radi i već ima 100 dece koje treniraju - kaže Raičević.

Ono što je godinama krasilo Napredak su mlađe kategorije čiji je najveći uspeh bilo učešće kadetske ekipe na finalom turniru Košarkaškog saveza Srbije u sezoni 2006/07. Istorija Napredak 4; foto: JV-Napretkova mladost Prvih 50 godina kluba nekadašnji predsednik, trener i igrač Napretka Svetislav Vidanović Svitac pretočio je u knjigu "Nepretkova mladost"; foto: JV

Tada je igrao i sadašnji kapiten seniorske ekipe i jedini Aleksinačnin u prvom timu Nikola Raičević koji kaže da je atmosfera u klubu u kome je odrasta kao košarkaš odlična, ali posebno ističe njihovog "igrača" na tribinama.

Klinci se više ne interesuju za sport, ali kada mala sredina ima prvoligašku ekipu, ima više interesovanja. Za ovaj uspeh prve ekipe, pored igrača, zaslužna je publika koja je uvek bila šesti igrač i zbog njih je Napredak ovde gde jeste. Atmosfera je uvek bila super što krasi ovu ekipu, kako na utakmicama, tako i van terena - kaže Raičević.

KK Napredak 9; foto: JV-J. A Zbog njih sve više mladih u Aleksincu trenira košarku; foto: JV/J. A. Najiskusniji u timu iz Aleksinca je 39-godišnji Slaviša Bogavac koji dobro poznaje košarku u ovom kraju. Najbolji igrač Druge lige tok prošle sezone smatra da košarka na ovim prostorima nije primamljiva mnogim igračima, ali da je potrebna njena decentralizacija.

Treba da je više ovakvih klubova iz ovakvih sredina. Imamo punu halu, veliku podršku navijača i to je jako važno za košarku. Dugo sam u sportu, košarku volim i celog života sam u košarci. Većina klubova je iz Beograda, a mi smo jedina iz centralne i južne Srbije. I to je veliki uspeh jer je na jugu teže raditi. Igrači pre odlaze u beogradske klubove, nego da dođu na jug Srbije - kaže Bogavac.


Napredak - ponos Aleksinca

Ove sezone aleksinačka Hala se više puta pokazala kao neosvojiva tvrđava. Na utakmicama Napretka tribine su ispunjene do poslednjeg mesta, a navijaju gotovo sve generacije. Aleksinčani su verni navijači i zato igrači upravo njih ističu kao zaslužne za ovakav uspeh. KK Napredak 6; foto: JV-J. A

Drago mi je da se konačno jug vrati na košarkašku mapu, a draže mi je što je to uradio naš Napredak. Čekao sam dugo godina, pa konačno dočekao da gledam neke od najboljih srpskih klubova u Aleksincu, a posebno mi je drago da te utakmice pratim sa sinom i unukom. I što se ljubav prema Napretku prenosi sa kolena na koleno - ističe jedan od vernih navijača.

I trener Raičević napominje da je pored tima koji je napravio izuzetan rezultat, koji mnogi nisu očekivali, za veliki uspeh aleksinačke košarke važna i podrška navijača. KK Napredak 1; foto: JV-J. A

Atmosfera je fenomenalna, bodre nas do zadnje sekunde. Izuzetno je i što naši navijači ne vređaju protivnike. Ipak, moramo da budemo svesni da je ovo veoma teška liga, da ima mnogo jakih ekipa i da ćemo morati da se borimo do zadnjeg kola da bi im ovo priredili i sledeće sezone - kaže trener.

Napredak je za dosadašnji uspeh, osim epiteta "ponos grada" i himne koju su Aleksinčani osmislili za svoj klub, nagrađen i za najbolji sportski kolektiv, a trener Raičević je proglašen za najboljeg u Aleksincu. Kaže da im je cilj da se zadrže u KLS ligi, što će biti veliki izazov, jer su gotovo svi timovi izuzetno kvalitetni i svako može svakog da dobije.

Ovaj tekst nastao je uz podršku Opštine Aleksinac.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: