Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:25, 22. 8. 2019.

| Sport

Avanturisti uživali 5 dana u kanjonu reke Jerme

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Na otvorenom danu preko 400 posetilaca
Na otvorenom danu preko 400 posetilaca; foto: Igor Đorđević

Preko 100 avanturista iz Srbije, Makedonije i Hrvatske okupilo se u Specijalnom rezervatu prirode Jerma i okušalo u planinskom trčanju i biciklizmu, sportskom penjanju, istraživanju pećine, planinarenju, balansiranju na traci i učestvovalo u više radionica koje su pripremili organizatori Avanturističkog festivala na otvorenom Jerma.

Nakon godinu dana pauze, festival je realizovan po 2. put, a kako kaže Jelena Đorđević iz Udruženja Avanturistička mreža, raznovrsni program bio je prilagođen početnicima, ali i ozbiljnijim sportistima.

Autdor i ekološke aktivnosti u Specijalnom rezervatu prirode Jerma ujedinile su pojedince, roditelje sa decom u jednu veliku porodicu koja je tokom 5 dana trajanja festivala istraživala prirodne i kulturne vrednosti područja - kaže Đorđevićeva.

Aktivan odmor privukao je veliki broj učesnika, a veliku pažnju je privukao "Avanturistički otvoreni dan" festivala, kada je oko 400 avanturista učestvovalo u radionicama i aktivnostima na otvorenom i kada je održana trka za decu sa preprekama. Trka uključivala i veslanje Trka uključivala i veslanje; foto: Igor Đorđević

58 dece su u timovima trčala na stazi kroz selo Vlasi i preskakala prepreke, provlačila se kroz blato, veslala u čamcima kroz reku Jermu i zajedno prolazila kroz cilj. Mnogi roditelji pratili su svoju decu na stazi, zajedno trčali sa njima, a neki nisu odoleli iskušenju da se i oni oprobaju na pojedinim preprekama - kaže organizatorka.

U okviru festivala organizovana je i izložba dokumentarnih fotografija Jerma u prošlom veku, profesora Slobodana Cvetkova iz Dimitrovgrada, kao i umetnička sedenća i druženje sa skulptorom i vajarom Zoranom Mojsilovim. Planinski biciklizam kroz kanjon Jerme Planinski biciklizam kroz kanjon Jerme; foto: I. Đ.

Do sledeće godine i narednog festivala, organizatori nastavljavaju sa aktivnostima, za početak se izrađuje dvojezični sajt o prelepom kanjonu reke Jerme.

Festival Jerma podržan je od strane Opštine Dimitrovgrad, Grada Pirota, Sportsko- turističkog centra Caribrod, Sportskog saveza Dimitrovgrad, Turističkih organizacija Pirot i Babušnica, JP Srbijašume, kao i od strane Nacionalne Turističke organizacije Srbije i Ministarstva zaštite životne sredine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: